Οι πιο διορατικοί κεφαλαιοκράτες καταλαβαίνουν τι γίνεται, αλλά αυτό δεν αρκεί βέβαια για να σταματήσουν από μόνοι τους – πρέπει να σταματηθούν από εμάς, τα θύματα τους:
«Εάν η οικονομική ελίτ εξακολουθήσει να συμπεριφέρεται σαν να ζει σε άλλο πλανήτη, τότε να μην εκπλαγεί αν ο λαός της φερθεί σαν σε εξωγήινους»
-Ρίτσαρντ Λάμπερτ, γ.γ. της Ομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας
Φόβοι για έκρηξη λόγω ανισοτήτων
«Εάν η οικονομική ελίτ εξακολουθήσει να συμπεριφέρεται σαν να ζει σε άλλο πλανήτη, τότε να μην εκπλαγεί αν ο λαός της φερθεί σαν σε εξωγήινους».
Πρωτότυπη η προειδοποίηση από στόματος Ρίτσαρντ Λάμπερτ, γ.γ. της Ομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας (του ισχυρότερου επιχειρηματικού λόμπι στη Βρετανία), ότι αν η διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς συνεχίσει να μεγαλώνει, τότε η κοινωνική ρήξη είναι αναπόφευκτη. Πράγματι, σε εποχή σκληρής λιτότητας σαν αυτή που διανύουν πολλά ευρωπαϊκά κράτη, στη Βρετανία καταγράφεται σαφής τάση ενίσχυσης της κοινωνικής ανισότητας και διόγκωσης του πλούτου που βρίσκεται στα χέρια της οικονομικής ολιγαρχίας. Την ίδια στιγμή, η πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών-Φιλελεύθερων Δημοκρατών, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη μείωση του οικογενειακού εισοδήματος εδώ και τρεις δεκαετίες και με την ταυτόχρονη εκτίναξη των τιμών στα ύψη, δημιουργεί ένα «εκρηκτικό μείγμα» καθώς παράλληλα καταγράφεται «όργιο υψηλών αμοιβών και επιδομάτων στα υψηλά επιχειρηματικά κλιμάκια».
Τη διαπίστωση του ανοίγματος της ψαλίδας πλουσίων-φτωχών στη Βρετανία κάνουν οι εκθέσεις δύο έγκυρων βρετανικών οικονομικών ινστιτούτων, του Ινστιτούτου Οικονομικών Σπουδών (IFS) και της Επιτροπής Υψηλών Αμοιβών (HPC), που επιβεβαιώνουν πρόσφατα δημοσιεύματα ότι «οι διεθνείς μεγιστάνες που διατηρούν έδρα στη Βρετανία έχουν πλήρως επιστρέψει στα υπερκέρδη της προ 2008 περιόδου». Επιπρόσθετα, οι εκθέσεις αυτές αποκαλύπτουν ότι στα «διευθυντικά γραφεία οι αυξήσεις αμοιβών το 2011 ξεπερνούν το 55% σε σχέση με το 2010». Κι αυτό καταγράφεται ανεξάρτητα από τα αν τα επίπεδα παραγωγικότητας ή τα επιμέρους κέρδη μιας επιχείρησης πετυχαίνουν αύξηση ή υφίστανται συρρίκνωση.
Ειδικά η έκθεση της HPC επισημαίνει με ανησυχητική… γλαφυρότητα ότι «αν συνεχιστεί η παρούσα τάση μέχρι το 2025, ο βαθμός κοινωνικής ανισότητας θα είναι ίδιος με εκείνον της βικτοριανής εποχής».
Ηδη, οι οικονομικές ανισότητες δεν φαίνεται να περνούν απαρατήρητες, καθώς πρόσφατες δημοσκοπήσεις στη Βρετανία αποκαλύπτουν ότι το 72 τοις εκατό του πληθυσμού εκτιμά ότι διαμορφώνεται ένα καθεστώς εξοργιστικής ανισότητας που καθιστά τη χώρα «άσχημο μέρος να ζει κανείς», ενώ ένα άλλο 73 τοις εκατό πιστεύει ότι η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να βάλει φραγμό στα υπερκέρδη της οικονομικής ελίτ. Σύμφωνα με σχόλια της Ντέμπορα Χάργκριβς, προέδρου της HPC, είναι πολύ πιθανό αυτή η διεύρυνση του χάσματος πλουσίων-φτωχών να πυροδοτήσει «μια κοινωνική λαίλαπα αντιπαραθέσεις» -με άλλα λόγια κοινωνική ρήξη.
Εν αναμονή ταραχών λοιπόν, η Βρετανία ανασυντάσσει τις αστυνομικές της δυνάμεις και το νομικό οπλοστάσιο της καταστολής. Η νέα αστυνομική στρατηγική αναγγέλθηκε ήδη από την υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέη, που (όπως πάντα) επικαλέστηκε την τρομοκρατική απειλή για την ανάγκη αναθεώρησής της.
Πρόκειται για εφαρμογή ενός νέου δόγματος που εστιάζει την κατασταλτική δραστηριότητα από εθνικό σε τοπικό επίπεδο. Επιπρόσθετα, το νέο δόγμα «αναγνωρίζει και αντιμετωπίζει την έμμεση επιρροή του μη-βίαιου εξτρεμισμού, ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει ατμόσφαιρα ευνοϊκή για την τρομοκρατία ή τη ριζοσπαστικοποίηση του πληθυσμού».
Το νέο δόγμα θα αντικαταστήσει τη σημερινή αστυνομική πολιτική της κυβέρνησης, που είναι γνωστή ως Prevent και είχε υιοθετηθεί το 2005 μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο. Φαινομενικά ηπιότερο των αντίστοιχων αμερικανικών αστυνομικών δογμάτων, αυτό που θα αντικαταστήσει το Prevent θα ονομάζεται Τ-Pims (Πρόληψη Τρομοκρατίας και Ερευνητικά Μέτρα) και θα προβλέπει «την επιβολή σημαντικών περιοριστικών μέτρων σε άτομα που δεν θα μπορούν ούτε να δικαστούν για τρομοκρατία ούτε να απελαθούν». Σε ελεύθερη μετάφραση, αυτό σημαίνει ότι ακόμη και χωρίς επαρκή κατηγορητήρια, οι διωκόμενοι θα φυλακίζονται.
Αφήστε μια απάντηση