Τι κάνει “στα μουλωχτά” η Εθνική και άλλες τράπεζες με τα ομόλογα της Ελλάδας;

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΞΕΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ!

ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ, “ΠΡΟΕΞΟΦΛΩΝΤΑΣ” ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ!
ΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΧΡΕΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ Η «ΠΤΩΧΕΥΣΗ»!

Εδώ και καιρό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και κλιμάκωση ένας βρώμικος σχεδιασμός που αποβλέπει στο να μεταφερθεί το ελληνικό χρέος από τις τράπεζες στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού δημοσίου!

Αυτό το σχεδιασμό θα υποβοηθήσει και η νέα πρόσθετη χρηματοδότηση, πέραν των 110 δις, από την τρόικα ύψους 60-70 δις.

Ανομολόγητος στόχος είναι να περάσει το μεγαλύτερο δυνατό τμήμα του ομολογιακού χρέους της Ελλάδας από τις τράπεζες στα κράτη, ώστε μετά να ακολουθήσει, με το αζημίωτο για το τραπεζικό κεφάλαιο, η πτώχευση της χώρας! Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που τα δάνεια της τρόικα δεν «κινδυνεύουν» από οποιαδήποτε πτώχευση, αφού, σε αντίθεση με το ομολογιακό χρέος, είναι «εξασφαλισμένα» από τις γνωστές κατάπτυστες δανειακές συμβάσεις με την υποθήκη της δημόσιας περιουσίας!

Στο πλαίσιο αυτό οι ελληνικές τράπεζες, πρωτοστατούσης της Εθνικής Τράπεζας, ξεφορτώνονται ολοταχώς το τελευταίο διάστημα τα ελληνικά ομόλογα, προεξοφλώντας την ελληνική χρεοκοπία!

Το δυστύχημα είναι ότι το ελληνικό κράτος, με κυβερνητικές αποφάσεις, διευκολύνει αυτούς τους σχεδιασμούς, σπεύδοντας να αγοράζει συνεχώς ομόλογα από τις τράπεζες και μάλιστα με διαβλητές διαδικασίες, που προκαλούν πελώρια ερωτηματικά!

Για το τελευταίο κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο Παν. Λαφαζάνης, ζητώντας στοιχεία για τις αγορές ομολόγων μεγάλου ύψους (2,3 δις) της κυβέρνησης από την αρχή του έτους, χωρίς, όμως, η υπουργική απάντηση να τα καταθέτει! Γιατί; Τι θέλει να κρύψει η ελληνική κυβέρνηση;

Την ίδια ώρα που οι τράπεζες ξεφορτώνονται τα ελληνικά ομόλογα, αρνούνται να καταβάλλουν στο κράτος τις οφειλόμενες, με βάση το νόμο, προμήθειες για τις προνομιούχες μετοχές δισεκατομμυρίων που αγόρασε το κράτος, προς ζημίαν των φορολογουμένων! Αυτά δυστυχώς είναι τα αίσχη του τραπεζικού κεφαλαίου.

Οι ελληνικές τράπεζες που έχουν πάρει, άμεσα ή έμμεσα, από το δημόσιο, περίπου, 110 δις, αντί να στηρίζουν τη χώρα και το δανεισμό της, είναι οι πρώτες που ξεπουλάνε τα χαρτιά του δημοσίου και το στέλνουν στον καιάδα!

Η εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών είναι απολύτως αναγκαία ως προϋπόθεση μιας νέας χρηματοπιστωτικής πολιτικής και μιας νέας προοδευτικής πορείας της χώρας!

Η Ίσκρα παραθέτει αυτούσιο όλο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του εξαίρετου δημοσιογράφου Μπάμπη Πολυχρονιάδη, που αφορά το ξεφόρτωμα ελληνικών ομολόγων από την Εθνική Τράπεζα.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ έχει ως εξής:

ΞΕΦΟΡΤΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΗ
Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΧΕΙ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ ΑΠΟ ΤΙΤΛΟΥΣ ΑΞΙΑΣ 4,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ – ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΤΟ ΠΟΣΟ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΑ 6 ΔΙΣ.

Την ώρα που στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζητείται έντονα το σχέδιο της εθελοντικής διακράτησης ελληνικών ομολόγων που φτάνουν στη λήξη τους, ο βασικός επενδυτής σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου, η Εθνική Τράπεζα, έχει ήδη απαλλαγεί από ομόλογα αξίας 4,8 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του 2011 η «αποεπένδυσή» της θα έχει φτάσει τα 6 δισ. ευρώ.

Ποσό που αντιστοιχεί στο 30% των ομολόγων που κατείχε περί τα τέλη του 2009. Και σύμφωνα με την ίδια, μέχρι το τέλος του 2014 θα έχει περιορίσει την «έκθεσή» της στα 8,5 δισ. ευρώ.

Την 1η Δεκεμβρίου 2009 η Εθνική Τράπεζα, με αφορμή την «αναταραχή» που είχε ξεσπάσει τότε στην αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου ανακοίνωνε ότι «διατηρεί επενδύσεις ύψους 18 δισ. σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου, ποσό που τόσο ως απόλυτο μέγεθος όσο και ως ποσοστού του ενεργητικού της (16%), την καθιστά τον βασικό επενδυτή του δημόσιου χρέους διεθνώς».

«Στήριξη»

Στην ίδια ανακοίνωση, μάλιστα, η τράπεζα ανέφερε ότι «προστατεύοντας την ήδη μεγάλη επενδυτική της θέση σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, συνέχισε να στηρίζει την αγορά του δημόσιου χρέους με την πεποίθηση ότι οι φόβοι που διακινούνταν σε βάρος της εθνικής οικονομίας, του τραπεζικού συστήματος και των τίτλων του ελληνικού Δημοσίου ήταν τουλάχιστον υπερβολικοί». Και ότι στην κατεύθυνση αυτή «από τις αρχές Νοεμβρίου 2009 μέχρι σήμερα (σ.σ. 1/12/2009) αύξησε τη θέση της σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου κατά 1,8 δισ. ευρώ, στηρίζοντας την αγορά…».

Το… καλύτερο το άφηνε για το τέλος: «Οι μεταγενέστερες εξελίξεις στην αγορά των τίτλων του ελληνικού Δημοσίου και η ταχεία αποκλιμάκωση του περιθωρίου έναντι των γερμανικών ομολόγων δικαίωσαν την επιλογή μας αυτή». Το Δεκέμβριο του 2009, βέβαια, δεν είχε υπάρξει ακόμη «Μνημόνιο 1». Το μόνο που έχει επιβεβαιωθεί για την περίοδο εκείνη είναι ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Γ. Παπανδρέου συζητούσε το πρόβλημα του χρέους με τον τότε διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.

Σήμερα, ο «βασικός επενδυτής» ελληνικών ομολόγων έχει κάνει στροφή 180 μοιρών. Με τη διαφορά ότι την αλλαγή πλεύσης απέναντι στο ελληνικό χρέος δεν την ανακοινώνει με τυμπανοκρουσίες στον ελληνικό τύπο αλλά περιορίζεται να την αναδεικνύει στις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων της στην αγγλική γλώσσα, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν απευθύνονται στους συμπολίτες μας που βγάζουν 6-12 χιλιάδες ευρώ το χρόνο και που τώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει να τους βάλει να πληρώσουν έκτακτη εισφορά. Και όπως θα δείτε παρακάτω, αυτό που λέμε δεν είναι καθόλου άσχετο…

Στις 26 Μαΐου η τράπεζα ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της για το πρώτο τρίμηνο του 2011. Στην παρουσίασή τους στα αγγλικά περιείχε στα «highlights» ένα φαρδύ-πλατύ τίτλο που ανέφερε ότι: «GGB exposure reduced further by Ε555mn in Q1.11». Δηλαδή, ότι η έκθεσή της στα ελληνικά ομόλογα περιορίστηκε επιπλέον κατά 555 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Και στο σχετικό πίνακα ανέφερε ότι διαθέτει ελληνικά ομόλογα ύψους 13,2 δισ. ευρώ.

Δίπλα από τον πίνακα αυτόν υπάρχει και ένα διάγραμμα με τίτλο «Greek Government Bonds: Redemption Profile». Redemption σημαίνει «λύτρωση» αλλά εδώ έχει την έννοια της «απομείωσης». Σε ελεύθερη μετάφραση μπορεί να έχει και την έννοια του… «ξεφορτώματος». Το διάγραμμα δείχνει λοιπόν ότι η Εθνική στο τέλος του 2011 θα έχει 12 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, στο τέλος του 2012 περί τα 11 δισ. ευρώ, το 2013 περί τα 9,6 δισ. ευρώ, το 2014 περίπου 8,5 δισ. ευρώ κ.ο.κ.

Απευθύναμε στη διοίκηση της τράπεζας το ερώτημα: Από τα 6 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων που θα έχει «διώξει» από πάνω της τη διετία 2010-2011 πόσα αντιστοιχούν σε λήξεις, πόσα σε πωλήσεις και πόσα σε άλλες συναλλαγές (π.χ. επαναγορές από το Δημόσιο). Επίσημη απάντηση δεν πήραμε. Ούτε καν για τα «διαφημιζόμενα» 555 εκατ. του πρώτου τριμήνου του 2011.

Τραπεζικοί κύκλοι σχολιάζουν: «Αν βάλετε και τα 5,4 δισ. ευρώ του swap που είχε κάνει το Δημόσιο με την Goldman Sachs και το οποίο “πέρασε” στην Εθνική, το άθροισμα σήμερα βγάζει πάνω από 18 δισ. ευρώ». Ναι, μόνο που στην αντίστοιχη παρουσίαση της Εθνικής στην αγγλική γλώσσα για τα αποτελέσματα του 2009 πουθενά δεν αναφέρεται «structured loan», όπως συμβαίνει σήμερα για τα 5,4 δισ. ευρώ του swap. Επίσης, εάν ισχύει αυτό, τότε γιατί η τράπεζα κάνει λόγο για «περαιτέρω μείωση» της έκθεσης στα ελληνικά ομόλογα στο πρώτο τρίμηνο; Και τέλος πάντων, το σχέδιο ξεφορτώματος ομολόγων που εμφανίζει η τράπεζα στο διάγραμμά της δεν διαψεύδεται, είτε αυτό γίνει μέσω λήξεων είτε μέσω πωλήσεων ή ακόμη και μέσω επαναγορών από το Δημόσιο.

Αυτό πάντως που επιβεβαιώνεται από τα πραγματικά στοιχεία είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες εκμεταλλεύονται πλήρως το χρόνο και το χρήμα που δίνουν τα… μνημόνια στην ελληνική κυβέρνηση για να «διώξουν» από πάνω τους ελληνικά ομόλογα, τόσο μέσα από λήξεις όσο και από πωλήσεις τίτλων. Χρήμα το οποίο θα κληθεί να πληρώσει βέβαια με τις θυσίες του ο ελληνικός λαός.

Το ίδιο βέβαια γίνεται και από τις ξένες τράπεζες, καθώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ακολουθείται και στο εξωτερικό η ίδια πρακτική: Την Παρασκευή 3 Ιουνίου η «Ε» φιλοξενούσε ρεπορτάζ που έδειχνε ότι η έκθεση των γαλλικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα είχε μειωθεί σε 19,8 δισ. δολ. στο τρίτο τρίμηνο του 2010 από 27 δισ. δολ. που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους, και η έκθεση άλλων χωρών της ευρωζώνης από 22,9 δισ. ευρώ μειώθηκε σε 15,7 δισ. δολάρια. Παραδόξως, μόνο οι γερμανικές τράπεζες εμφανίζονταν στο ίδιο διάστημα με περισσότερα ελληνικά ομόλογα στα χέρια: από 23,1 δισ. δολάρια έφτασαν τα 26,3 δισ. δολάρια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *