Επικίνδυνες οι φωτογραφίες παιδιών στο Facebook

 

Όλοι οι γονείς θα συμφωνήσουν πως είναι δελεαστικό το να μοιράζονται τις τρελές, αστείες, τρυφερές ή απίθανες στιγμές των παιδιών τους με τους φίλους τους στο Facebook. Οι γονείς είναι υπερήφανοι για τα παιδιά τους και θέλουν να μάθουν όλοι τις επιτυχίες τους –μικρές και μεγάλες. Τι πιο εύκολο, λοιπόν, από το να ποστάρουν φωτογραφίες των παιδιών τους στο Facebook ή σε άλλα social media. Ο κόσμος του διαδικτύου, όμως, δεν είναι αθώος και είναι στο χέρι των γονιών να προστατεύουν τα παιδιά τους από την έκθεση σε αυτόν. 

photo_fb_590_b

Κι αν πιστεύετε ότι οι ρυθμίσεις απορρήτου του Facebook αρκούν για να μην διαρρέουν οι φωτογραφίες των παιδιών σας πουθενά αλλού, παρά μόνο στους φίλους σας… υπάρχουν πάντα «τρύπες» που λειτουργούν ως παράθυρα για επιτηδείους παιδόφιλους ή παιδεραστές. Αν, λοιπόν, υπάρχουν πέντε φορές που δεν πρέπει να ποστάρετε φωτογραφίες των παιδιών σας στο Facebook (ή σε άλλα social media) αυτές είναι οι εξής:

Γυμνές φωτογραφίες των παιδιών σας

Ο λόγος είναι προφανής. Μπορεί για εσάς οι φωτογραφίες των παιδιών σας σε ένα μπάνιο γεμάτο σαπουνάδες να φαίνονται γλυκές και εντελώς αθώες, στα λάθος χέρια όμως γίνονται άκρως επικίνδυνες. Αποφεύγετε, λοιπόν, να ποστάρετε οποιαδήποτε φωτογραφία δείχνει το παιδί σας γυμνό ή ημίγυμνο ή που μπορεί να αφήνει οποιοδήποτε σεξουαλικό υπονοούμενο.

Φωτογραφίες των παιδιών σας με άλλα παιδιά

photo_fb_590_3

Ακόμα κι αν εσείς επιμένετε να ανεβάζετε φωτογραφίες των παιδιών σας στα social media, οφείλετε να σέβεστε την θέση των άλλων γονιών στο ζήτημα αυτό και να μην ανεβάζετε ποτέ φωτογραφίες των παιδιών τους (π.χ. από σχολικές γιορτές ή παιδικά πάρτι) χωρίς την έγκρισή τους.

Φωτογραφίες ή πληροφορίες για το σχολείο τους

mathites

Η ιδέα και μόνο ότι το σχολείο του παιδιού δεν αποτελεί την δεύτερη πιο ασφαλή ζώνη -μετά το σπίτι- εντός της οποία αυτό κινείται, είναι αρκετή για να μας προκαλέσει πανικό. Η αλήθεια είναι, όμως, πως είναι τρομακτικό το ποιοι μπορεί να συχνάζουν έξω από τις σχολικές πύλες… Κοινοποιώντας φωτογραφίες ή πληροφορίες για το σχολείο του παιδιού, απλά ανοίγετε μία ακόμα χαραμάδα για τους επιτήδειους. Ακόμα κι αν ανεβάσετε μία φωτογραφία από το σχολείο του παιδιού, φροντίστε να μην φαίνεται πού βρίσκεται αυτό ή τα αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά του.

Φωτογραφίες με το πλήρες όνομα του παιδιού

photo_fb_400

Ακριβώς όπως δεν χρειάζεται να αναγράφετε το όνομα του παιδιού στην σάκα του και δη σε ευδιάκριτο μέρος, έτσι και δεν χρειάζεται να ανεβάζετε φωτογραφίες του με το πλήρες όνομά του. Μπορείτε είτε να πειράξετε την φωτογραφία και να το σβήσετε είτε να κόψετε την φωτογραφία στο σημείο όπου φαίνεται το όνομα είτε απλά… να μην ανεβάσετε καθόλου τη φωτογραφία!

Οτιδήποτε το παιδί σας μπορεί να μην θέλει να διαρρεύσει δημόσια

photo_fb_590_2

Ένας εύκολος τρόπος για να αποφασίζετε ποια στιγμιότυπα των παιδιών να δημοσιεύσετε και ποια όχι, είναι ο εξής: Θα ήθελαν τα παιδιά σας να δει την συγκεκριμένη φωτογραφία όλος ο κόσμος (είτε τώρα που είναι μικρά είτε μεγαλώνοντας); Μπορεί να έρχονταν σε δύσκολη θέση; Αν η απάντηση «γέρνει» προς το «δεν θα ήθελαν», μην ανεβάσετε τη φωτογραφία! Αν, δηλαδή, αυτή είναι προσβλητική, μη κολακευτική ή αν πρόκειται να το φέρει κάποτε σε δύσκολη θέση, θα πρέπει να σεβαστείτε το παιδί σας –ή να ζητήσετε την άδειά του, εφόσον είναι αρκετά μεγάλο. Μέχρι τότε, κρατήστε την φωτογραφία στο προσωπικό σας άλμπουμ!

Πηγή: safer-internet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *