Η χθεσινή πλημμύρα εγείρει σοβαρά πολιτικά ζητήματα

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τη χθεσινή καταιγίδα που συνεχίστηκε έως το βράδυ. Πολλές περιοχές της δυτικής Αθήνας και του Πειραιά μετατράπηκαν σε λίμνες, οι δρόμοι έγιναν χείμαρροι, ενώ η Πυροσβεστική έλαβε περισσότερες από 600 κλήσεις για αντλήσεις νερών από υπόγεια σπίτια και υπόγεια καταστημάτων.plymmira_athina_22-2-2013.preview

Σε κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους εκτέθηκαν οχτώ οδηγοί, που εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο πάρκινγκ του σούπερ μάρκετ “ΑΒ-Βασιλόπουλος” στο Ίλιον, το οποίο πλημμύρισε ως συνέπεια της πρόχειρης κατασκευής του, σε μια περιοχή όπου είναι συχνό το φαινόμενο της πλημμύρας.  Μετά από υπεράνθρωπη προσπάθεια, κι ενώ η στάθμη των νερών συνέχιζε να ανεβαίνει, κατόρθωσαν να βγουν από το υπόγειο πάρκινγκ, σχηματίζοντας αλυσίδα και πιάνοντας ο ένας το χέρι του άλλου.

Τα περισσότερα προβλήματα προκλήθηκαν στο Περιστέρι, την Ανθούπολη, το Ίλιον, το Μενίδι, το Καματερό, τη Νέα Φιλαδέλφεια, το Κερατσίνι, στον Πειραιά, το Αιγάλεω, την Κοκκινιά και τον Κορυδαλλό, όπου επικράτησε χάος, αφού σε κάποιες περιπτώσεις τα νερά, εκτός από αυτοκίνητα, παρέσυραν και ανθρώπους.

Στο Περιστέρι σημειώθηκαν παρασύρσεις αυτοκινήτων από τα νερά της βροχής, ενώ σε ορισμένα σημεία το ύψος του νερού ξεπέρασε και τα 50 εκατοστά. Μάλιστα στη λεωφόρο Θηβών, στη συμβολή της με την Ιδομενέως, οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους και απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής.

Χείμαρροι από τη νεροποντή σχηματίστηκαν σε πολλές περιοχές της Αθήνας, ενώ στο Χαϊδάρι από τη νεροποντή αποκλείστηκε η είσοδος του Αττικού Νοσοκομείου. Μάλιστα, για να περάσουν ασθενείς και συνοδοί τους, χρειάστηκε και εκεί η επέμβαση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τα τεράστια προβλήματα και οι καταστροφές που προκάλεσε η πολύωρη καταιγίδα θέτουν για μια ακόμη φορά το ζήτημα της άναρχης δόμησης του λεκανοπεδίου και ιδιαίτερα των δυτικών συνοικιών, της εξωφρενικής πρακτικής του μπαζώματος των ρεμάτων, αλλά και το ζήτημα των συνεπειών της νεοφιλελεύθερης πολιτικής δημοτικών αρχών, περιφέρειας και κυβερνήσεων.

Όταν επί χρόνια πραγματοποιούνταν φαραωνικά έργα για Ολυμπιακούς Αγώνες και ξοδεύονταν δισεκατομμύρια για την κατασκευή οδικών δικτύων εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος, που αποτέλεσαν τη χαρά των μεγαλοεργολάβων και της διαπλοκής, περιοριζόταν το εργατικό δυναμικό των δήμων, μειώνονταν στο ελάχιστο τα κονδύλια που προορίζονταν για δημοτικά κοινωφελή έργα, ακόμη και για την απόφραξη φρεατίων.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η αποδοκιμασία του υπουργού Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου, κατά την επίσκεψή του στο πλημμυρισμένο Περιστέρι. Εντούτοις, δεν μπορεί να μη σκεφτεί κανείς ότι η πλειοψηφία του κόσμου ακόμη και σε πολλές απ’ αυτές τις συνοικίες επέλεξε στις πρόσφατες δημοικές εκλογές να αναδείξει και πάλι δημάρχους από τις παρατάξεις που είναι υπεύθυνες για την εγκατάλειψή τους.

Όσο κι αν είναι η ίδια αυτή περιοχή του λεκανοπεδίου που ανέδειξε πρώτη δύναμη την Αριστερά, και στις εκλογές του Ιουνίου 2012 και στις Ευρωεκλογές του 2014, ενώ εδώ αναδείχτηκε και μεγάλος αριθμός αριστερών δημάρχων (Ν. Φιλαδέλφεια, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Αιγάλεω, Κερατσίνι, Πέραμα κ.λπ.).

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *