Κύπρος: η κυβέρνηση Αναστασιάδη τιμά τους πραξικοπηματίες του ’74

 

ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ: οργισμένες αντιδράσεις από αντιστασιακούς για τις στρατιωτικές τιμές σε πραξικοπηματίες καταδρομείς του ’74

Σε ανάρτηση του tvxs.gr με τίτλο «Σκληρή κριτική στην κυπριακή κυβέρνηση από αντιστασιακούς για τιμές σε καταδρομείς του ’74» διαβάζουμε:
“Αγανάκτηση και αποτροπιασμό εκφράζει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών για την απόφαση της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη να αποδώσει πολιτειακές και στρατιωτικές τιμές στους καταδρομείς «που σκοτώθηκαν στις 15 Ιουλίου 1974 όταν επιτέθηκαν κατά του Προεδρικού Μεγάρου για να δολοφονήσουν τον Πρόεδρο Μακάριο». Αναφέρει, δε, ότι «στην Κύπρο συντελέστηκε στις 15 Ιουλίου 1974 η μεγαλύτερη προδοσία στην σύγχρονη ιστορία» και πως «κάποιοι έκαναν την προδοσία, που έχουν και όνομα και επίθετο». «Δυστυχώς» συνεχίζει «η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ που στέγασε τους πραξικοπηματίες επιχειρούν να εξισώσουν τους θύτες με τα θύματα και να διαγράψουν το προδοτικό ρόλο της ΕΟΚΑ Β’».  

Η επίκληση της «διατεταγμένης αποστολής» δεν δίνει συγχωροχάρτι και δικαίωμα σε κανένα να δαφνοστεφανώνει με στρατιωτικά αγήματα αυτούς που κατέλυσαν την Δημοκρατία, τονίζει ο Σύνδεσμος, τα μέλη του οποίου εκφράζουν «την αγανάκτηση μας γιατί οι δώδεκα καταδρομείς θα κηδευτούν σήμερα με στρατιωτικές τιμές και μάλιστα ο Υπουργός Εσωτερικών θα εκφωνήσει και επικήδειο. Αλήθεια τι μπορεί να πει ένας Υπουργός γι’ αυτούς που με όπλα κατέλυσαν την Δημοκρατία; Επιτέθηκαν στο Προεδρικό το κατέλαβαν και το έκαψαν» αναφέρει. Ο Σύνδεσμος προσθέτει δε ότι πέραν της πρόκλησης τίθεται και θέμα τάξης για την ενέργεια αυτή του Υπουργού. «Αποτελεί για μας που αντισταθήκαμε στο φασισμό της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ αφόρητη πρόκληση και επιχείρηση παραχάραξης της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας. Ισοπεδώνει αυτούς που αντιστάθηκαν στο φασισμό με αυτούς που έστρεψαν τα όπλα κατά της δημοκρατίας»”.

Εμείς, σε ανακοίνωση μας τη Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014, τονίζαμε:

Το θράσος του αστικού κόσμου είναι απύθμενο. Χαρακτηριστική η πρόκληση στην ιστορική μνήμη ενός ολόκληρου λαού που βούλιαξαν στον πόλεμο, στην προσφυγιά, στην ατελείωτη κατοχή.
Γράφει ο Φρίξος Δαλίτης: «Σαράντα χρόνια μετά, θα γίνει ομαδική κηδεία για τους πεσόντες καταδρομείς κατά την ημέρα του πραξικοπήματος, οι οποίοι βρίσκονταν θαμμένοι στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία. Πρόκειται για τους καταδρομείς, οι οποίοι ευρισκόμενοι σε διατεταγμένη αποστολή έλαβαν μέρος σε διάφορες μάχες την ημέρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος.
Η ομαδική εκταφή πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο και η ταυτοποίηση των οστών τους ολοκληρώθηκε σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα. Ακολούθως ενημερώθηκαν οι συγγενείς τους για την ταυτοποίηση των οστών τους και κάποιοι εξ αυτών προτίμησαν να προχωρήσουν σε ταφή των οστών του δικού τους, τελώντας την κηδεία τους. Για τους υπόλοιπους δώδεκα, αποφασίστηκε να γίνει ομαδική κηδεία και ταφή και να τους αποδοθούν οι ανάλογες στρατιωτικές τιμές. Η κηδεία των δώδεκα καταδρομέων θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Σάββατο στον ιερό ναό της Αγίας Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο και ώρα 11 το πρωί. Τα οστά των καταδρομέων θα συνοδεύονται από στρατιωτικά οχήματα και θα τα υποδεχθεί στρατιωτικό άγημα που θα τους αποδώσει στρατιωτικές τιμές. Σύμφωνα με την επίσημη πρόσκληση του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.
ΠΗΓΗ: http://www.philenews.com/el-gr/koinonia-eidiseis/160/224647/katadromeis-apo-omadiko-tafo-se-omadiki-kideia
Ώστε λοιπόν η συμμετοχή σε Πραξικόπημα ονομάζεται διατεταγμένη υπηρεσία; 
Οι Ελληνικές Μοίρες Καταδρομών που φέρθηκαν ως Στρατός Κατοχής στην Κύπρο και πυροδότησαν τον εμφύλιο πρέπει να τιμηθούν ή να καταδικαστούν για τον άθλιο ρόλο τους;
Και η συμμετοχή σε αυτό το διαρκές έγκλημα πρέπει να τιμηθεί με στρατιωτικές τιμές;
Με την παρουσία του Κύπριου υπουργού εσωτερικών;
Αλήθεια, πότε θα ανοίξει ο Φάκελος της Κύπρου;
Και γιατί το αστικό κατεστημένο το διατηρεί εν κρυπτώ τόσες δεκαετίες;
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *