Γαλλία: Διαδηλωτής νεκρός από κρότου- λάμψης, “πάγωμα” της χρήσης τους διέταξε η κυβέρνηση

ΓΑΛΛΙΑ - ΡΕΜΙ ΦΡΕΖΣυγκλονισμένη παρακολουθεί η Γαλλία την έρευνα γύρω από το θάνατο του 21χρονου φοιτητή Ρεμί Φρεζ, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για την κατασκευή φράγματος στη νότια Γαλλία που εξελίχθηκε σε βίαιη σύγκρουση με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας. Ο νεαρός, σύμφωνα με μαρτυρίες, τραυματίσθηκε θανάσιμα από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης που έριξε αστυνομικός. Διερεύνηση σε βάθος, υποσχέθηκε ο πρόεδρος Ολάντ, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε το “πάγωμα” της χρήσης αυτών των χειροβομβίδων από την αστυνομία.
Με βασικό σύνθημα “Ρεμί, δεν θα σε ξεχάσουμε” πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στη μνήμη του διαδηλωτή και κατά της αστυνομικής βίας σε πολλές πόλεις. Ο 21χρονος εντοπίστηκε νεκρός τα ξημερώματα της Κυριακής, μετά την διαδήλωση που ξεκίνησε ειρηνικά αλλά κατέληξε σε σύρραξη με την αστυνομία.
“Ήταν πολύ κοντά στην αστυνομία όταν έχασε τη ζωή του. Υπήρξαν μάρτυρες που τον είδαν να χτυπιέται από χειροβομβίδα κρότου – λάμψης. Έπεσε κάτω και στη συνέχεια οι αστυνομικοί τον χτύπησαν και τον έσυραν”, λέει φίλος του θύματος.
Σε συνέντευξη τύπου, ο εισαγγελέας Κλοντ Ντερένς ανακοίνωσε ότι ο Φρεζ φέρει μεγάλο τραύμα στο πάνω μέρος της πλάτης “κατά πάσα πιθανότητα από κάποιου τύπου έκρηξη”, αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτή οφείλεται “σε κροτίδα που προήλθε από τις γραμμές των δυνάμεων ασφαλείας”.
Καταγγελία στην Εισαγγελία αποφάσισε να καταθέσει επίσημα ο πατέρας του 21χρονου φοιτητή για τη διερεύνηση της δολοφονίας του γιου του, πιθανώς από “ένα ή πολλά άτομα που έχουν εξουσία”. Δύο μέρες μετά το περιστατικό και αφού η γαλλική κυβέρνηση βρέθηκε στη γωνία, κατηγορούμενη ότι έχει βάψει τα χέρια της με αίμα, ο πρόεδρος Ολάντ κάλεσε τον πατέρα του θύματος για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και να διαβεβαιώσει ότι “θα αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια”.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε την αναστολή χρήσης των χειροβομβίδων κρότου-λάμψης από τις αστυνομικές δυνάμεις. Μια γενική έρευνα θα πρέπει να καθορίσει τις συνθήκες χρήσης αυτών των μέσων ως μέρος των επιχειρήσεων των δυνάμεων ασφαλείας” υπογράμμισε.
Πολλοί αριστεροί βουλευτές που είναι εναντίον της κατασκευής του φράγματος στη νότια Γαλλία κατηγόρησαν την κυβέρνηση και τις αρχές για αδικαιολόγητο ζήλο καταστολής σε μια πρωτοβουλία των πολιτών που έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος. “Είναι το κράτος που είναι υπεύθυνο (για τον θάνατο του 20χρονου. Το κράτος έστειλε αστυνομικές δυνάμεις” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής των Πράσινων Ζοζέ Μποβέ, ενώ η πρώην υπουργός Οικισμού Σεσίλ Ντιφλό – που ανήκει στους Πράσινους – έκανε λόγο για “ανεξίτηλο στίγμα” στο ιστορικό της κυβέρνησης.
Το φράγμα στο δάσος Σιβάν θα πνίξει έναν από τους τελευταίους υδροβιότοπους στη Γαλία, που φιλοξενεί 94 προστατευόμενα σπάνια ήδη, καταγγέλλουν οι οικολόγοι τονίζοντας ότι γίνεται για χάρη λίγων μεγάλων αγροτικών μονάδων.ΓΑΛΛΙΑ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΡΕΜΙ ΦΡΕΖ

Πηγή: avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *