Πάπας Φραγκίσκος: Οι θεωρίες της εξέλιξης δεν αντίκεινται στη Βίβλο

παπας«Οι θεωρίες της εξέλιξης των ειδών και του Big Bang είναι αληθινές», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Παπική Ακαδημία Επιστημών, τονίζοντας πως “όταν διαβάζουμε για τη Δημιουργία του κόσμου στη Γένεση, φανταζόμαστε τον Θεό σαν μάγο που με το μαγικό ραβδάκι του μπορεί να κάνει οτιδήποτε, αλλά δεν είναι έτσι».

«Η Μεγάλη Έκρηξη, που θεωρείται σήμερα η προέλευση του κόσμου, δεν είναι ανακόλουθη με την παρουσία ενός Θεϊκού Δημιουργού. Η εξέλιξη των ειδών προϋποθέτει την αρχική δημιουργία πλασμάτων που να εξελίσσονται», εκτίμησε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Eκκλησίας.

Με αυτές τις δηλώσεις του ο Πάπας έρχεται σε αντίθεση με τον συντηρητικό προκάτοχό του, Βενέδικτο, που υποστήριζε ότι «τέτοιες θεωρίες δεν αρκούν για να εξηγήσουν την πολυπλοκότητα του κόσμου».

Εκτιμάται πως οι δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου εντάσσονται σε μια συνολικότερη στροφή της Καθολικής Εκκλησίας, που χαρακτηρίζεται και από την προσπάθεια ανάπτυξης σχέσεων εμπιστοσύνης με την Αριστερά, ιδιαίτερα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου ζει και το μεγαλύτερο μέρος των πιστών της.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, το Βατικανό επιδιώκει τη σαφή διαφοροποίησή του τόσο από συντηρητικά τμήματα του Ρωμαιοκαθολικισμού όσο και από τους προτεστάντες φονταμενταλιστές, οι οποίοι, με την ενίσχυση ισχυρών αμερικανικών προπαγανδιστικών κέντρων, επιχειρούν τη διείσδυση στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, προσεγγίζοντας κυρίως αστικά και μικροαστικά κοινωνικά στρώματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *