Απεργούν αύριο Σάββατο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό

syndikato-episitismoy-toyrismoyΚάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο 1η Νοέμβρη και στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει στον κλάδο, απηύθυναν τα στελέχη του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων νομού Αττικής, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν στην τραγική -για τους εργαζόμενους- κατάσταση που επικρατεί στο χώρο, εξαιτίας της πολιτικής που τσακίζει τα εργατικά δικαιώματα και στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο.

Ενδεικτικά, στα 20 μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Αθήνας εργάζονται 2.700 λιγότεροι εργαζόμενοι, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, από ό,τι πριν 20 χρόνια. Σε αυτούς, οι μισθοί είναι μειωμένοι από τον Ιούλη του 2012 κατά 15%.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι κατά μία εκτίμηση περίπου 100.000 και το 80% είναι εποχικοί. Δουλεύουν χωρίς ρεπό, για πάνω από 8 ώρες την ημέρα. Δηλαδή, λαμβάνουν 840 ευρώ το μήνα για 10 ώρες δουλειά την ημέρα, για 7 ημέρες δουλειά τη βδομάδα, για 30 ημέρες το μήνα. Κι όλα αυτά για τέσσερις με πέντε μήνες το χρόνο. Δηλαδή 3.360 ευρώ το χρόνο.

Για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό, που εκτιμάται ότι είναι πάνω από 200.000, δεν υπάρχει καμιά Συλλογική Σύμβαση και σημείο αναφοράς είναι τα 586 ευρώ μικτά, λίγο πάνω από 480 ευρώ καθαρά. Κι αυτά επίσης για δουλειά από νύχτα σε νύχτα, συνήθως δίχως ασφάλιση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *