Ουκρανία: Βουλή ακροδεξιών και ναζιστών στην υπηρεσία των ολιγαρχών και των ιμπεριαλιστών

Τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ουκρανία επιβεβαιώνουν τις αρχικές μας εκτιμήσεις. Η υψηλή αποχή – κατά μέσο όρο είναι πάνω από 50% – παρά την πρωτοφανή κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, αποκαλύπτει την απονομιμοποίηση του καθεστώτος στη συνείδηση της πλειοψηφίας, ιδιαίτερα στα νοτιοανατολικά (Οδησσός, Χάρκοβο, Ντονμπάς) όπου έφτασε και πολλές φορές ξεπέρασε το 60%. Αν σε αυτό προστεθεί η ψήφος στο «Αντιπολιτευτικό Μπλοκ» (το πρώην Κόμμα των Περιφερειών) και στο Κ.Κ. Ουκρανίας (9,39% και 3,87% αντίστοιχα) η απόρριψη του δυτικόφιλου, εθνικιστικού και πολεμοκάπηλου στρατοπέδου είναι πλειοψηφική. Παρόλα αυτά, η σύνθεση της νέας βουλής είναι από δεξιά ως άκρα δεξιά και με ισχυρή παρουσία των φασιστών.

ua-elections Χάρτης αποτελεσμάτων: http://fortruss.blogspot.gr/2014/10/united-states-holds-successful.html

Με καταμετρημένο πάνω από το 99% των ψήφων, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Πρώτο το κόμμα αναδεικνύεται το ακροδεξιό «Λαϊκό Μέτωπο» του πρωθυπουργού Arseniy_Yatsenyuk και του Oleksandr_Turchynov, προέδρου της βουλής, με 22,17%. Και οι δυο τους ήταν μέχρι πρόσφατα στελέχη του κόμματος της Τιμοσένκο. Επίσης άλλα στελέχη είναι ο υπουργός εσωτερικών Arsen_Avakov, ο Andriy Parubiy, πρώην υπουργός εθνικής άμυνας και ασφάλειας και ιδρυτικό μέλος του ναζιστικού «Σοσιαλ-Εθνικού Κόμματος», προκατόχου του «Σβομπόντα», η Tetiana_Chornovol, πρώην μέλος της ναζιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης «Ουκρανικής Εθνικής Συνέλευσης – Ουκρανικής Λαϊκής Αυτοάμυνας» (UNAUNSO), που είναι η μεγαλύτερη οργάνωση του «Δεξιού Τομέα», και χήρα του Νικολάι Μπερεζόφ, διοικητή διμοιρίας του ναζιστικού τάγματος «Azov», ο Andriy Biletsky, διοικητής του «Azov» και ηγέτης της ναζιστικής οργάνωσης Πατριώτης της Ουκρανίας, (μία από της οργανώσεις του «Δεξιού Τομέα»), ο Yuriy Bereza, διοικητής του τάγματος «Dnipro» (χρημαροδοτούμενο από τον ολιγάρχη Κολομόισκυ), κλπ «εκλεκτοί» ναζίδες και ακροδεξιοί.

Δεύτερο είναι το κόμμα ολιγάρχη και Προέδρου της Ουκρανίας «Μπλοκ του Πέτρο Ποροσένκο» με 21,82%. Το κόμμα αυτό εμφανίζεται ως η «μετριοπαθή» πτέρυγα του ευρωατλαντικού μπλοκ, αλλά στην πραγματικότητα έχει υιοθετήσει τους στόχους και όλη την υπερεθνικιστική φρασεολογία της ουκρανικής άκρας δεξιάς. Ο Ποροσένκο είναι ο ενορχηστωτής του οικονομικού προγράμματος του ΔΝΤ και της λεγόμενης “αντιτρομοκρατικής εκστρατείας” που έχει ήδη προκαλέσει χιλιάδες νεκρούς, ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και καταστροφή χιλιάδων κατοικιών, σχολείων, νοσοκομείων και του μεγαλύτερου μέρους της υποδομής στο Ντονμπάς . Πρόσφατα έχει κάνει δηλώσεις αποθέωσης για τον στρατό του Μπαντέρα, τον UPA, λέγοντας ότι «Οι στρατιώτες του UPA είναι ένα παράδειγμα ηρωισμού και πατριωτισμού στην Ουκρανία», και δηλώνει ανοιχτά το στόχο του να δώσει στους βετεράνους του UPA νομική αναγνώριση.

Τρίτο κόμμα με 11,01% είναι το υπερσυντηρητικό «Σαμοπόμις» (κόμμα «αυτοβοήθειας» με αναφορές στην «χριστιανική ηθική» και σχέσεις με την ευρωπαϊκή χριστιανοδημοκρατία). Το κόμμα αυτό διαθέτει τον δικό του ταγματασφαλίτη στην εκλογική του λίστα, τον Semen_Semenchenko, αρχηγό του τάγματος «Donbass». Ακολουθεί με 9,35% το «Αντιπολιτευτικό Μπλοκ» (το πρώην «κόμμα των περιφερειών» του Γιανουκόβιτς), το ακροδεξιό «Ριζοσπαστικό Κόμμα του Ο. Λιάσκο» με 7,44% με εμβληματικές φυσιογνωμίες τον Serhiy Melnychuk, αρχηγού του τάγματος «Aidar» και τον Yuriy_Shukhevych , γιου του Roman_Shukhevych, διοικητή της ουκρανικής λεγεώνας που οργάνωσε η ναζιστική Γερμανία το 1941 και από το 1943 στρατιωτικού αρχηγού του στρατού του Μπαντέρα. Μέχρι την ένταξη του στο ψηφοδέλτιο του Λιασκό ο Y. Shukhevich ήταν ο ηγέτης της ναζιστικής UNA-UNSO (βλ. παραπάνω). Τελευταίο κόμμα που εκλέγει αντιπροσώπους είναι το νεοφιλελεύθερο εθνικιστικό κόμμα Πατρίδα” της Τιμοσενκο με 5,68%.

1 «Λαϊκό Μέτωπο» 

Народный фронт

22.17% 

3.467.885 ψήφοι

2 «Μπλοκ Ποροσένκο» 

Блок Порошенко

21.82% 

3.412.635 ψήφοι

3 Κόμμα «Αυτοβοήθειας» 

Самопомощь

10,99% 

1.719.613 ψήφοι

4 «Αντιπολιτευτικό Μπλοκ» 

Оппозиционный блок

9.39% 

1.468.379 ψήφοι

5 «Ριζοσπαστικό Κόμμα του Ο. Λιασκό» 

Партия О.Ляшко

7.45% 

1.164.849 ψήφοι

6 «Πατρίδα» (Τιμοσένκο) 

Батькивщина

5.68% 

889.071 ψήφοι

7 «Σβομπόντα» 

Свобода

4.72% 

738.025 ψήφοι

8 Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας 

КПУ

3.87% 

605.017 ψήφοι

9 «Θέση Πολιτών» 

Гражданская позиция

3.11% 

486.492 ψήφοι

10 «Ισχυρή Ουκρανία» 

Сильная Украина

3.11% 

485.919 ψήφοι

11 «Ζαστούπ – Πανουκρανική Αγροτική Ένωση» 

Заступ

2.66% 

415.739 ψήφοι

12 «Πράβυ Σέκτορ» (Δεξιός Τομέας) 

Правый сектор

1.81% 

283.296 ψήφοι

Πηγές αποτελεσμάτων: http://vibori.in.ua/,

http://ukraine-elections.com.ua/election_data/vybory_result/parlament/2014-10-26

Τα υπόλοιπα κόμματα δεν πιάνουν το όριο του 5% και μένουν εκτός βουλής. Οριακά με 4,72% μένει έξω το φασιστικό «Σβομπόντα» του Τιάχνιμποκ ενώ πιο πίσω με 3,76% βρίσκεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας. Από τις λοιπές φασιστικές δυνάμεις ξεχωρίζει ο «Πράβυ Σέκτορ» (Δεξιός Τομέας) με ποσοστό 1,81%, ένα μέτωπο παραστρατιωτικών φασιστικών οργανώσεων που έπαιξε μαζί με το «Σβομπόντα» πρωταγωνιστικό ρόλο στα αιματηρά γεγονότα στο Μαϊνταν και σήμερα έχει επανδρώσει μεγάλο μέρος της Εθνοφρουράς και των φασιστικών ταγμάτων.

Είναι φανερό ότι η σχετικά αποτυχία των «καθαρόμαιμων» ναζιστικών κομμάτων, του Σβομπόντα» και του «Πράβυ Σέκτορ» να καρπωθούν εκλογικά την ακροδεξιά/φασιστική ψήφο (αν και οι δυο μαζί πήραν το όχι ευκαταφρόνητο 6,53% που ισοδυναμεί σε πάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους) είναι αποτέλεσμα της μετατόπισης στελεχών τους και κατά επέκταση ψηφοφόρων στα ποιο «μέινστρημ» ακροδεξιά κόμματα. Η εκλογή φασιστών πολιτικών και στρατιωτικών διοικητών μέσω των ακροδεξιών κομμάτων, κυρίως του «Λαϊκού Μετώπου» και του «Ριζοσπαστικού Κόμματος» χρησιμεύει ίσως ως φύλο συκής για τις ΗΠΑ, ΕΕ και τα δυτικά ΜΜΕ, αλλά και όσους στην ευρωπαϊκή αριστερά σκοπεύουν να συνεχίσουν να εθελοτυφλούν για τον έλεγχο των φασιστών στο κράτος. Η θέση των φασιστών όμως είναι τώρα περισσότερο ισχυρή από ποτέ, καθώς έχουν εδραιωθεί τόσο ιδεολογικοπολιτικά με την υιοθέτηση της αντζέτας τους και της συνθηματολογίας τους από όλες τις φυλοδυτικές κυβερνητικές δυνάμεις, όσο και στο στρατιωτικά, με τους ποιο σκληρούς φασίστες διοικητές να είναι τώρα εκλεγμένοι εκπρόσωποι στο κοινοβούλιο. Τα αποτελέσματα δεν θα αρχίσουν να φανούν σε όλα τα επίπεδα: στο πολεμικό μέτωπο με την κλιμάκωση της επίθεσης για να κατασταλεί η αντιφασιστική εξέγερση στο Ντονμπάς, στην υπόλοιπη χώρα με το δυνάμωμα της καταστολής της αριστεράς και κάθε φωνής αντίστασης, και ιδιαίτερα στα νοτιοανατολικά όπου η αποχή ξεπέρασε το 60%, δείχνοντας έτσι τις αντικυβερνητικές διαθέσεις του πληθυσμού, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, με κλιμάκωση της επιθετικότητας των γερακιών ΗΠΑ/ΝΑΤΟ/ΕΕ που πλέον έχουν το άλλοθι μιας «εκλεγμένης» πολύ πιο επιθετικής κυβέρνησης, που άλλο στόχο δεν μπορεί να έχει από την άμεση επιβολή της κυριαρχίας της σε όλη την επικράτεια για την εγγύηση των συμφερόντων των ολιγαρχών και των δυτικών ιμπεριαλιστών.

Πηγή: solidarityantifascistukraine.wordpress.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *