Ο νέος δίσκος και η προσωπική ήττα του Αλκίνοου Ιωαννίδη… με τα κανάλια απόντα

αλκινοοςτου Μιχάλη Γελασάκη

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης μας παρουσίασε στο στούντιο Sierra τα νέα του τραγούδια που, όπως είπε ο ίδιος, εμπεριέχουν αυτά που θα ήθελε να πάρει μαζί του φεύγοντας από αυτή τη χώρα… κάτι που παραλίγο να γίνει πραγματικότητα. Για αυτό άλλωστε αφιερώνει το δίσκο “σε όσους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και σε όσους εγκαταλείπονται από αυτόν”

Ο Αλκίνοος είναι από τους λίγους καλλιτέχνες που πραγματικά κάνουν δίσκο όταν έχουν κάτι να πουν. Η συστολή και η υποδειγματική σεμνότητά του αντικατοπτρίζονται και στο έργο του, που είναι διαρκώς εξελισσόμενο, ακόμα και αν παρουσιάζεται τελικά ως κάτι γνώριμο ηχητικά. Είναι αισθητά διαφοροποιημένος σε σχέση με τον τελευταίο του (Νεροποντή).

Στην παρουσίαση μίλησε και για την συγκατάθεσή του τελικά στο να δοθούν 3 παλιοί του δίσκοι με την Real news. “Δεν συμφωνώ με αυτό. Είμαι αντίθετος με τα premium” είπε, αλλά ήταν ένα αναγκαίο κακό για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί ο νέος μου δίσκος γιατί έτσι κι αλλιώς η εμπορική εκμετάλλευση των δίσκων δεν ανήκει σε εκείνον και συνέχισε λέγοντας ότι “Ήταν μία προσωπική ήττα για μένα αυτό”.

Η αλήθεια είναι ότι τελευταία δεν υπάρχουν και πολλοί καλλιτέχνες να κάνουν την αυτοκριτική τους γενικά. Και αυτό είναι κάτι που τον κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό.

Η πρώτη εντύπωση που σου δίνει η “Μικρή Βαλίτσα” είναι πως πρόκειται για έναν πολύ καλό δίσκο. Όχι τα ίδια και τα ίδια… Μακριά από ευκολίες και άγχος ραδιοφωνικών μεταδόσεων. Περιέχει 13 τραγούδια στα οποία υπογράφει τη μουσική και τους στίχους (“Ο Χατζιδακιάς” είναι σε στίχους Νίκου Γκάτσου, γραμμένο για τον Μάνο Χατζιδάκι και το “Η μάνα μου το Πάσχα” είναι σε στίχους του πατέρα του Άντυ Ιωαννίδη που φιλοτέχνησε – όπως πάντα – και το εξώφυλλο της έκδοσης. Αυτό μάλιστα ήταν το πρώτο τραγούδι που έγραψε όταν ήρθε στην Ελλάδα το ’89) ενώ συμμετέχουν η Μαρία Φαραντούρη, ο Σωκράτης Μάλαμας και η Ναταλία Λαμπαδάκη.

Μέσα στο δίσκο έχει και τέσσερα λαϊκά τραγούδια. Αυτό δικαιολογεί τη συμμετοχή του Μανώλη Πάππου στο μπουζούκι και του Δημήτρη Μυστακίδη στη λαϊκή κιθάρα. Όλοι οι μουσικοί που συμμετέχουν στο δίσκο ένας κι ένας… (Παπαστάμου, Σιώτας, Μιχαηλίδης, Καλούδης, Τσεκούρας, Λαμπράκης, Λεμονίδης κ.ά) “Έκανα ότι μπορούσα αυτά τα χρόνια για να διώξω τον πολύ κόσμο είπε μεταξύ σοβαρού κι αστείου. Ήταν πολύ μεγάλο βάρος για μένα αυτό από τα 23 μου. Δεν μπορούσα να το διαχειριστώ…” είπε, ενώ αργότερα η Μαρία Φαραντούρη που ήταν παρούσα δήλωσε μεταξύ άλλων: “Είναι πολυτάλαντος και έχει μία ωραία ωριμότητα…. Πιστεύει ότι θα αλλάξουν τα πράγματα αλλά δεν ξέρει το πως. Δεν μας δίνει απαντήσεις… Και αυτό μου αρέσει γιατί είναι ειλικρινής.”

Για τους τηλεοπτικούς σταθμούς βέβαια μία νέα κυκλοφορία του Αλκίνοου Ιωαννίδη φαίνεται να μην είναι και καμιά σημαντική είδηση με την οποία θα επρεπε να ασχοληθούν. Ήταν όλοι απόντες. Ούτε μία κάμερα. Αλλά μάλλον καλύτερα γιατί αυτό που θα τους απασχολούσε περισσότερο από τη νέα του δουλειά θα ήταν το γεγονός ότι κούρεψε τα μαλλιά του!

* Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης εμφανιζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.

* Η “Μικρή Βαλίτσα” κυκλοφορεί από την Cobalt Music

Πηγή: www.musicpaper.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *