Εργατικός ξεσηκωμός με επεισόδια και τραυματίες στο Βέλγιο

belgio_0Σοβαρά επεισόδια με τραυματίες ξέσπασαν κατά τη μαχητική διαδήλωση περισσότερων από 130.00ο βέλγων εργαζομένων στις Βρυξέλες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga, μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται και πολλοί αστυνομικοί, στους οποίους οι διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες, ενώ υλικές ζημιές έχουν σημειωθεί σε αρκετά αυτοκίνητα, πολλά από τα οποία πυρπολήθηκαν.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ντυμένοι με κόκκινα, πράσινα και μπλε πανωφόρια, στα χρώματα των τριών μεγαλύτερων βελγικών συνδικάτων, διαδήλωσαν στις λεωφόρους του κέντρου των Βρυξελλών υπό τον ήχο σφυριχτρών και κροτίδων.

Σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν οι λαϊκές αντιδράσεις κατά των μέτρων λιτότητας που ανακοίνωση η νέα κυβέρνηση της Δεξιάς, έγινε το απόγευμα  συμβούλιο υπουργών σε στενή σύνθεση στο οποίο κλήθηκαν να συμμετάσχουν τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα.

Η διαδήλωση αυτή είναι το προοίμιο της αντεπίθεσης που ανακοίνωσαν τα συνδικάτα στις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, που προβλέπουν περικοπές δαπανών ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, τις οποίες πρότεινε η κυβέρνηση συνασπισμού του Βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.

Απεργίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε διάφορους κλάδους τις επόμενες εβδομάδες, πριν τη γενική, εθνική απεργία της 15ης Δεκεμβρίου.

Τα συνδικάτα, αλλά και τα σοσιαλιστικά και οικολογικά κόμματα όπως και η άκρα αριστερά, καταγγέλλουν κυρίως την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το 2015 ένα μέτρο που ίσχυε ως τώρα στο Βέλγιο, βάσει του οποίου οι μισθοί και τα κοινωνικά επιδόματα ακολουθούν αυτόματα την αύξηση του κόστους ζωής.

Το άλλο μήλο της έριδας είναι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 έτη που είναι τώρα στα 67 από το 2013.

Ο Σαρλ Μισέλ, 38 ετών, ο οποίος ορκίστηκε στις αρχές Οκτωβρίου, ετέθη επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού στην οποία συμμετέχει μόνο ένα γαλλόφωνο κόμμα, το Μεταρρυθμιστικό Κίνημα, και τρία φλαμανδικά δεξιά κόμματα: το εθνικιστικό Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA) του Μπαρτ Ντε Βέβερ, οι Φλαμανδοί Χριστιανοδημοκράτες του CD&V και οι Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *