Τάγματα εφόδου με σφραγίδα απαρτχάιντ

Ο Ιωάννης Γιαννόπουλος, ένα από τα παλαιότερα στελέχη της Χρυσής Αυγής, «έσπασε» τη σιωπή του και αποκάλυψε θαμμένα μυστικά της οργάνωσης.

Το 1974 που ο Ν. Μιχαλολιάκος κατηγορήθηκε «για κατάρτιση και συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα, προς διάπραξη εγκλημάτων διά εκρηκτικών υλών» και οδηγήθηκε σε δίκη, ο Γιαννόπουλος είχε απαθανατιστεί μα

Το 1978 που ο Ν. Μιχαλολιάκος κατηγορήθηκε «για κατάρτιση και συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα, προς διάπραξη εγκλημάτων διά εκρηκτικών υλών» και οδηγήθηκε σε δίκη, ο Γιαννόπουλος είχε απαθανατιστεί μαζί του να μουντζώνει τον φωτογραφικό φακό, σε διάλειμμα της δίκης. Αριστερά, ο Ιωάννης Γιαννόπουλος δίπλα στον αρχηγό του AWB Eugene Terre’Blanche

των Λευτέρη Μπιντέλα – Μαρίας Ψαρά

Σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στον ιστότοπο «Μαύρος Κρίνος» δηλώνει αμετανόητος εθνικοσοσιαλιστής, χαρακτηρίζει «λίγο» τον Μιχαλολιάκο, μιλάει για τις ομάδες κρούσης που είχε δημιουργήσει στη Χρυσή Αυγή και δημοσιεύει φωτογραφικά ντοκουμέντα από την εποχή που εκπαίδευε στρατιωτικά μέλη του νεοναζιστικού AWB (Afrikaner Weerstandsbeweging) στη Νότιο Αφρική του απαρτχάιντ.

Ο «βετεράνος εθνικοσοσιαλιστής», όπως χαρακτηρίζει τον εαυτό του, στρατεύτηκε στην ηλικία των 18 ετών στις τάξεις της «Λεγεώνας των Ξένων». Μετά τη θητεία του επέστρεψε στην Αθήνα και εντάχθηκε στο «Κόμμα 4ης Αυγούστου – Κ4Α» του Κώστα Πλεύρη.

Στη μεταπολίτευση γνωρίζει τον Μιχαλολιάκο, για τον οποίο λέει: «Εμφανίζεται ένας φοιτητής ο οποίος περνάει τον καιρό του μεταξύ Πλεύρη, Καλέντζη και εμένα, ο οποίος “παίρνει” ό,τι μπορεί από τον καθέναν μας».

Το 1978 που ο Ν. Μιχαλολιάκος κατηγορήθηκε «για κατάρτιση και συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα, προς διάπραξη εγκλημάτων διά εκρηκτικών υλών» και οδηγήθηκε σε δίκη, ο Γιαννόπουλος είχε απαθανατιστεί μαζί του να μουντζώνει τον φωτογραφικό φακό, σε διάλειμμα της δίκης. Για την εποχή εκείνη ο Γιαννόπουλος λέει σήμερα: «Είδα (…) κάποιους νέους εκκολαπτόμενους “εθνικοσοσιαλιστές” που ήδη ήταν επί μισθό πράκτορες του “κράτους”».

Το 1980 ο Γιαννόπουλος βρίσκεται στη Νότιο Αφρική και αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει στρατιωτικά τους οπαδούς του AWB, μία παραστρατιωτική νεοναζιστική οργάνωση με ένοπλες ομάδες κρούσης, που αγωνιζόταν να αποτρέψει την κατάρρευση του απαρτχάιντ.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ιού», ο Μιχαλολιάκος στις αρχές του 1984 είχε βρει καταφύγιο στη Νότιο Αφρική, στη χώρα του Απαρτχάιντ, όπου ο Γιαννόπουλος παραδέχεται σήμερα ότι πολεμούσε στο πλευρό του Eugene Terre’Blanche, αρχηγού του AWB.

Οταν ο Γιαννόπουλος επέστρεψε στην Ελλάδα, εντάχθηκε στη Χρυσή Αυγή, «γιατί δεν είχε άλλη επιλογή». Ο Μιχαλολιάκος είναι ο άνθρωπος που τον καλεί να αναλάβει τη διοίκηση της πολιτικής δράσης του κινήματος. Είναι η πρώτη ομάδα κρούσης που ιδρύεται στη Χρυσή Αυγή και ο Γιαννόπουλος εξηγεί τι ακριβώς έκανε τότε: «Ο ρόλος μου ήταν να προφυλάξω τη Χρυσή Αυγή και τον εθνικοσοσιαλιστικό της χαρακτήρα (που είχε έως ένα σημείο), εκπαίδευα μία δύναμη κρούσεως εθνικοσοσιαλιστών που ησχολείτο με τους παλαιούς και τους νέους εχθρούς του εθνικοσοσιαλιστικού χαρακτήρα του κινήματος».

Τη δεκαετία του ’80, στα έντυπα της ΧΑ υπάρχουν πολλές αποδείξεις για τις σχέσεις της με το AWB και εξυμνείται το γεγονός ότι φέρουν «στολές παραλλαγής» και δρουν παρεμποδίζοντας τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων «με το όπλο στο χέρι».

Μάλιστα, στην πρώτη Διακήρυξη της Χρυσής Αυγής (1987) αναγράφεται: «Χαιρετίζουμε το μοναδικό φυλετικό κράτος της οικουμένης σήμερα, που δυστυχώς κείται εκτός Ευρώπης, τη Νότιο Αφρική».

Ωστόσο, όπως έχει κάνει ο Μιχαλολιάκος με όλους τους υπαρχηγούς του, το 1997 διαγράφει τον Γιαννόπουλο. «Το Δ.Σ. (δηλαδή αυτός) απεφάσισε για την αποπομπή μου από τη Χρυσή Αυγή. Ο αρχηγός απεδείχθη “λίγος”, κατώτερος των περιστάσεων όπως πάντα. Και ως άνθρωπος και ως -γενικός γραμματέας- της ΧΑ. Δεν μπόρεσε να αλλάξει ούτε αυτόν τον εντελώς κομμουνιστικό τίτλο του», λέει στη συνέντευξή του ο Γιαννόπουλος.

 

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *