Με μεγάλη επιτυχία έγινε χθες η ημερίδα με θέμα “Χρέος και τράπεζες”

panteioΜε τη συμμετοχή περισσότερων από 500 πολιτών, που γέμισαν το αμφιθέατρο του Παντείου Πανεπιστημίου, έγινε χθες Κυριακή η ημερίδα με θέμα “Χρέος και τράπεζες” που οργάνωσαν η  Πρωτοβουλία των 1000, το Δίκτυο οικονομολόγων RMF (Research on Money and Finance) με έδρα το Λονδίνο και οι ιστοσελίδες Ιskra και Rproject.

Στην ημερίδα μίλησαν οι Duncan Lindo, Daniel Munevar, Θόδωρος Μαριόλης, Γιάννης Τόλιος, Λεωνίδας Βατικιώτης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Πέτρος Παπακωνσταντίνου, Αντώνης Νταβανέλλος, Σεραφείμ Σεφεριάδης και Κώστας Λαπαβίτσας.  Παραβρέθηκαν και οι Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Νίκος Χουντής, Παναγιώτης Κουρουπλής κ.ά.

Μιλώντας στην ημερίδα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφέρθηκε στην ανάγκη διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, που μπορεί να γίνει αφετηρία για ανάλογες λύσεις στον ευρωπαϊκό Νότο.
«Η διεκδίκηση της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, παρότι δύσκολη, είναι δυνατή και μπορεί να γίνει πράξη από μια κυβέρνηση της Αριστεράς που είναι αποφασισμένη να αγωνισθεί σε αυτήν την κατεύθυνση» τόνισε ο Π. Λαφαζάνης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει μαζί με τις γερμανικές επανορθώσεις και την έντοκη επιστροφή του διεθνώς αναγνωρισμένου κατοχικού δανείου.
Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, τάχθηκε υπέρ της μετάβασής τους σε δημόσια ιδιοκτησία, δημόσια διεύθυνση και κοινωνικό έλεγχο, υπογραμμίζοντας ότι η μετάβαση αυτή «συνιστά το θεμέλιο για να εφαρμοσθεί μια νέα χρηματοπιστωτική πολιτική με αποκλειστικά αναπτυξιακά, παραγωγικά και κοινωνικά κριτήρια καθώς και για να αντιμετωπισθεί σε όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας η «γάγγραινα» των κόκκινων δανείων.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *