Αργύρης Κουνάδης. Τρία χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου συνθέτη

κουναδηςΠέθανε σαν σήμερα, στις 22 Νοεμβρίου 2011, ένας από τους σημαντικούς έλληνες συνθέτες, το έργο του οποίου καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μουσικής έκφρασης, από το λαϊκό τραγούδι και τον Ύμνο της ΕΠΟΝ, μέχρι τη συμφωνική μουσική.
Κεφαλονίτης γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1924, ο Αργύρης Κουνάδης σπούδασε μουσική στην Αθήνα και στα χρόνια της Κατοχής συμμετείχε στο εαμικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Υπήρξε στέλεχος της ΕΠΟΝ, πιάστηκε από τους κατακτητές, αλλά τρεις μέρες μετά τη σύλληψή του τον απελευθέρωσε κρυφά ένας ιταλός αξιωματικός, που ήταν κι αυτός μουσικός.
Αναζητώντας τον δρόμο για την ποιοτική αναβάθμιση της ελληνικής μουσικής, ανακάλυψε το ρεμπέτικο τραγούδι και αποπειράθηκε τη σύζευξή του με τη συμφωνική μουσική, υποστηρίζοντας πως «η τέχνη πρέπει να συνεχίζει την παράδοση με σύγχρονα μέσα».
Συνεργάστηκε με το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη κ.ά. και κατά τη δεκαετία του 1970 έγραψε λαϊκά τραγούδια που ερμήνευσαν η Σωτηρία Μπέλλου και ο Αντώνης Καλογιάννης.
Τα σημαντικότερα έργα του ήταν το «Χορικό» και τα «Ετεροφωνικά ιδιόμελα» γι συμφωνική ορχήστρα, το «Κουιντέτο για πνευστά», το «Κουαρτέτο για έγχορδα», οι όπορες «Το λαστιχένιο φέρετρο», «Τα μαγεμένα αναλόγια» και «Τειρεσίας» κ.ά.
Ο Αργύρης Κουνάδης πέθανε στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας, όπου έζησε τις τελευταίες δεκαετίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *