Καταρρέουν – μήπως είναι ώρα να θυμηθούν τον Τέλλογλου;

Η κυβέρνηση καταρρέει – και νομίζουμε ότι αξίζει στην κρίσιμη αυτή συγκυρία να θυμηθούμε ένα παλιότερο άρθρο του Τέλλογλου (ο οποίος έφαγε και αυτός μερικές “ψιλές” σήμερα), στο οποίο μας έλεγε τα εξής:

Τι λέτε, κύριε Τέλλογλου;

Την Τετάρτη, 28 Απριλίου (2010), ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Τάσος Τέλλογλου δημοσίευσε ένα άρθρο στο protagon.gr. Το άρθρο έχει τίτλο “Το τίμημα της εκλογής” και αναφερόταν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει με το καλημέρα η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου λόγω της κρίσης. Το άρθρο καθ’ εαυτό δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Αλλά σε μία παρέμβασή του στα σχόλια των αναγνωστών (όπου υποστήριζε την ανάγκη δημιουργίας μίας κυβέρνησης “εκτακτης ανάγκης” κατά τα πρότυπα του 1974), ο κ. Τέλλογλου διατύπωσε την εξής άποψη:

“Κατ αρχήν γραφω “βασικό κορμό” το ΠΑΣΟΚ, αρα δέν θα είναι μόνο ΠΑΣΟΚ .Το ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε τον Οκτώβριο για να εφαρμόσει μία αλλη πολιτική απο αυτή που τώρα χρειάζεται ο τόπος. Το ΠΑΣΟΚ δέν διαθέτει δημοκρατική νομιμοποίηση για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν τα επόμενα 24ωρα. Να κάνουμε εκλογές; Δέν είμαστε αυτόχειρες. Αρα τι μένει; Μία κυβέρνηση σαν και εκείνη του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον Ιούλιο του 1974, απο όλους τους πολιτκούς χώρους .Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να εχει εκτακτες εξουσίες, για να το πώ πιο απλά η χώρα είναι σε κατάσταση εκτακτης ανάγκης χωρίς δικτατορία αλλά ορισμένα αρθρα του συνταγματος πρέπει να βγούν “εκτός” η να ερμηνευτούν ανάλογα. Εκδηλώσεις σαν κι εκείνες του ΠΑΜΕ στον Πειραιά πρέπει να δίνεται η δυνατότητα κηρύσσονται αμέσως παράνομες με διαδικασίες αυτοφώρου, πρέπει να περιοριστεί το δικαίωμα της απεργίας αλλά και της διαμαρτυρίας σε ευαίσθητους τομείς (π.χ. πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας, απεργία εκπαιδευτικών μέσα στις εξετάσεις). Στο Βέλγιο πρίν μερικά χρόνια μία τετοια κυβέρνηση συναπισμού προχώρησε σε αναστολή ορισμένων συνταγματικών διατάξεων για ενα διάστημα. Ο κ Παπανδρέου είναι ακατάλληλος για να ηγηθεί μιας τετοιας κυβέρνησης “εθνικής ανάγκης”, μπορεί να είναι αντιπρόεδρος της και υπουργός των Εξωτερικών αλλά επικεφαλής πρέπει να είναι κάποιος που να μην διστάζει μπροστά σε οποιο κόστος.”

Με απλά λόγια, ο κ. Τάσος Τέλλογλου προτείνει ευθαρσώς μία “νομιμοποιημένη” χούντα, μία κατάλυση του συντάγματος έτσι ώστε η ίδια ομάδα ανθρώπων που οδήγησε την οικονομία της χώρας στην κατάρρευση να μπορέσει ανενόχλητη να διαχειριστεί την κρίση με τον τρόπο που αυτή θεωρεί καλύτερο, καταπνίγοντας κάθε φωνή διαμαρτυρίας. Δεν το υποννοεί. Το λέει ξεκάθαρα! Και μάλιστα, το δικαιολογεί λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα. Φαίνεται ότι στο μυαλό του κ. Τέλλογλου, η αλλαγή κυβέρνησης χωρίς εκλογές είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένη διαδικασία.

Η ιδέα της κυβέρνησης “εθνικής ενότητας” δεν είναι νέα. Είχε αρχίσει να εμφανίζεται προεκλογικά, αλλά η μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου ανέστειλλαν τις όποιες συζητήσεις. Τώρα όμως, με τα πράγματα να δυσκολεύουν και τον λαό να αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι η κρίση στην οποία εισέρχεται η χώρα θα είναι μακροχρόνια και επίπονη, η συζήτηση φαίνεται να έχει ξαναρχίσει στα παρασκήνια.

Μετά τα σημερινά γεγονότα, αυτά τα σενάρια που το 2010 ήταν απλά “στο περιθώριο”, θα αρχίσουν προφανώς να προβάλλονται πολύ πιο έντονα από την άρχουσα τάξη και τα κάθε λογής φερέφωνα της.

Και κάτι ακόμα, σχετικό-άσχετο:

Στην προχθεσινή (13/06) συγκέντρωση του κόσμου στην πλατεία Συντάγματος, πέρασε σε ένα από τα ψηφίσματα της η πρόταση “να ζητήσουμε κατάργηση όλων των κομμάτων”.

Αυτό γυρίσει το ρολόι της ιστορίας πολύ πίσω – στην εποχή πριν καν τη Γαλλική Επανάσταση, όπου η κοινωνία διοικείται από έναν μονάρχη. Και σαφώς και βοηθά την ανάπτυξη φασιστικών απόψεων, που πολύ θα ήθελαν να καταργήσουν το δικαίωμα των εκμεταλλευόμενων να οργανώνονται πολιτικά εναντίον των εκμεταλλευτών τους.

Βέβαια, για να γίνει αυτό, για να σταματήσει δηλαδή ο κόσμος να “σκάβει τον ίδιο του τον τάφο”, αυτοκαταργώντας το δικαίωμα του να οργανώνεται, θα πρέπει και η αριστερά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, και να τον πείσει ότι αξίζει τον κόπο να οργανωθεί.

Όπως και να έχει πάντως, αυτή η κυβέρνηση καταρρέει, η άρχουσα τάξη σίγουρα έχει φοβερό πρόβλημα να γαντζωθεί στην εξουσία απέναντι σε μια κοινωνία που ξεκάθαρα δεν την αποδέχεται, και μένει να δούμε πόσο μακρυά μπορεί να φτάσει το λαικό κίνημα. Οι μέρες είναι κρίσιμες, το καλοκαίρι αυτό θα είναι πολύ θερμό, και το ίδιο θα ισχύει και για το φθινόπωρο, το χειμώνα, την άνοιξη και οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου από εδώ και πέρα.

Κλείνουμε και με ένα βιντεάκι από σήμερα, με το παρακράτος “εν δράσει”, καθώς ΜΑΤ-ασφαλίτες προετοιμάζονται για τις προβοκάτσιες τους (με επιφύλαξη μεταφέρουμε και την (ανεπιβεβαίωτη) φήμη ότι πάνω σε έναν “μπάχαλο” βρεθηκε αστυνομική ταυτότητα)):

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *