«Πώς να βγάλουμε τον Λένιν από τα μυαλά των Ουκρανών»: Από την πλατεία Μαϊντάν μέχρι το στούντιο του ΣΚΑΙ, φιλελεύθεροι και ακροδεξιοί σε ενιαίο μέτωπο ενάντια στις «σοβιετίες»

Από την πλατεία Μαϊντάν μέχρι το στούντιο του ΣΚΑΙ, φιλελεύθεροι και ακροδεξιοί σε ενιαίο μέτωπο ενάντια στις «σοβιετίες»

Συνέδριο με θέμα: «Πώς να βγάλουμε τον Λένιν από τα μυαλά των Ουκρανών» διοργανώνουν στο Κίεβο η Γαλλική Πρεσβεία και μια σειρά άλλα ευαγή ιδρύματα*. Στο συνέδριο θα παραστούν μεταξύ άλλων και διεθνείς εμπειρογνώμονες, για να μοιραστούν την εμπειρία τους πάνω στο θέμα τής «αποκομμουνιστικοποίησης».

Δε μπορούμε να μη σχολιάσουμε το πόσο εντυπωσιακά όμοια είναι η ορολογία των απανταχού φιλελεύθερων και ακροδεξιών, που από ό,τι φαίνεται μοιράζονται από την πλατεία Μαϊντάν μέχρι το στούντιο του ΣΚΑΙ τον ίδιο καημό ενάντια στις «σοβιετίες», τις «σοβιετικές νοοτροπίες» κ.ο.κ.

Ο Σεργκέι Κιριτσούκ, συντονιστής της οργάνωσης Μποροτμπά, έλεγε σε συνέντευξή του στο βουλευτή της γερμανικής Die Linke, Αντρέι Χούνκο:

«[…] οι διαδηλωτές του Μαϊντάν ισχυρίζονταν ότι η λεγόμενη ‘σοβιετική νοοτροπία’ δε μας άφηνε καμία δυνατότητα να γίνουμε ελεύθεροι και πλούσιοι. Στην πλατεία Μαϊντάν έχουν ακόμη και ένα συμβολικό σύνορο – όταν μπαίνετε στο Μαϊντάν μπορείτε να δείτε μια ανακοίνωση ότι αποχωρείτε από τη Σοβιετική Ένωση και εισέρχεστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»

156372

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι οι ουκρανικές αρχές, τα φασιστικά τάγματα εφόδου και οι ιμπεριαλιστές πατρόνες τους δεν έχουν καταφέρει ακόμα να πετύχουν το στόχο της «αποκομμουνιστικοποίησης», παρά το πραξικόπημα του περσινού Φλεβάρη και την τρομοκρατία που ακολούθησε. Οι Λαϊκές Δημοκρατίες στη νοτιοανατολική Ουκρανία κρατούν ακόμα γερά· την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι δυναμώνει και η αντίσταση στη δυτική Ουκρανία. Τις τελευταίες μόνο ημέρες είχαμε τρεις επιθέσεις: μια ανατίναξη ενός μνημείου του UPA στο Χάρκοβο (παραστρατιωτικού σώματος Ουκρανών εθνικιστών που συνεργάστηκαν με τους ναζί κατά το Β’ ΠΠ), μια ανατίναξη των γραφείων της «Αντιτρομοκρατικής Επιχείρησης» – του εύηχου δηλαδή ονόματος με το οποίο το Κίεβο αποκαλεί τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει ενάντια στον αντιστεκόμενο λαό στα νοτιοανατολικά – στην Οδησσό, και έναν εμπρησμό των γραφείων του Δεξιού Τομέα στην πόλη Χερσόνα.

110914_0931_1.jpg

* Κάποιοι από τους συμμετέχοντες: Γαλλική Πρεσβεία στην Ουκρανία, Γαλλικό Ινστιτούτο στην Ουκρανία, Ουκρανικό Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης, Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Ουκρανία, ρωσικό thinktank «Levada», το γαλλικό «Philosophie Magazine», η Σχολή Οικονομικών τού Κιέβου, το Κέντρο Προστασίας των Επιχειρηματιών στην Ουκρανία, Συμβουλευτικός Οργανισμός PRP Group (Ουκρανία), ο Vitautas Landsbergis(πρώτος πρόεδρος της Λιθουανίας μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ). Το συνέδριο θα ανοίξει ο Γάλλος πρέσβης στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ : ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΉ ΚΑΜΠΆΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΊΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *