Απελευθερώνεται το Ντεμπάλτσεβο (βίντεο+φωτογραφίες)

444Σχεδόν ελεύθερη πρέπει να θεωρείται η κωμόπολη-κόμβος του Ντεμπάλτσεβο στο Ντονμπάς καθώς ακόμα και μεγάλα διεθνή πρακτορεία μιλούν για 80% ή 90% έλεγχό της από τα στρατεύματα των Λαϊκών Δημοκρατιών.
Το Ντεμπάλτσεβο αποτελεί οδικό και σιδηροδρομικό κόμβο μεταξύ των πρωτευουσών των δύο Λαϊκών Δημοκρατιών (Ντονιέτσκ-Λουγκάνσκ) κι η κατοχή του απ’ τον ουκρανικό στρατό αποτελούσε αγκάθι για τις Λαϊκές Δημοκρατίες.
Το ουκρανικό καθεστώς επί εβδομάδες κυκλοφορούσε μυθεύματα σύμφωνα με τα οποία, το Ντεμπάλτσεβο δεν ήταν περικυκλωμένο. Στην πραγματικότητα τα χωριά της περιοχής έπεφταν ένα-ένα στα χέρια των πολιτοφυλακών του Ντονμπάς κι οι εγκλωβισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες ξεπέρασαν τις 5.000. Αυτή η πραγματικότητα ώθησε τις ηγεσίες της Γερμανίας και της Γαλλίας να πιέσουν για εκεχειρία.

Όμως, όρος της εκεχειρίας αναφέρει ότι τα νέα «σύνορα» κι η απόσυρση του βαρέος οπλισμού θα γίνει σύμφωνα με τη «γραμμή επαφής» των δύο στρατών. Έτσι, το περικυκλωμένο Ντεμπάλτσεβο εμπίπτει στην κυριαρχία των Λαϊκών Δημοκρατιών, οι οποίες προσέφεραν τη δυνατότητα στους εγκλωβισμένους Ουκρανούς στρατιώτες να φύγουν μέσω «πράσινου διαδρόμου». Η ουκρανική κυβέρνηση, μη θέλοντας να παραδεχτεί την ήττα της, αρνήθηκε να συνηγορήσει σε κάτι τέτοιο κι έτσι στρατιωτικές μονάδες κι από τις δύο Λαϊκές Δημοκρατίες ανέλαβαν να εκκαθαρίσουν τον θύλακα του Ντεμπάλτσεβο όπου άλλωστε πολεμούν πολλές ουκρανικές ακροδεξιές παραστρατιωτικές μονάδες οι οποίες σύμφωνα με τη Συμφωνία Μινσκ-2 οφείλουν να διαλυθούν.

Ταυτόχρονα το ηθικό των εγκλωβισμένων Ουκρανών στρατιωτών βρέθηκε στο ναδίρ με εκατοντάδες απ’ αυτούς να παραδίδονται οικειοθελώς προσφέροντας τον οπλισμό τους. Οι εναπομείναντες κάτοικοι του Ντεμπάλτσεβο υποδέχονται τους πολιτοφύλακες σαν ήρωες κι ελευθερωτές καταγγέλοντας τις θηριωδίες του ουκρανικού στρατού όσο αυτός κατείχε την πόλη. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρωθυπουργός της ΛΔ Ντονιέτσκ, Αλεξάντερ Ζαχάρτσενκο, τραυματίστηκε ελαφρά καθώς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων. Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τις τελευταίες μέρες των μαχών για την απελευθέρωση του Ντεμπάλτσεβο.

φωτογραφία μέσα από ένα απ' τα αρχηγεία των πολιτοφυλάκων στο πεδίο των συγκρούσεων (απ' την ιστοσελίδα buzzfeed.com)

 

φωτογραφία μέσα από ένα απ’ τα αρχηγεία των πολιτοφυλάκων στο πεδίο των συγκρούσεων (απ’ την ιστοσελίδαbuzzfeed.com)

Πολιτοφύλακες, σε απελευθερωμένο χωριό κοντά στο Ντεμπάλτσεβο, τσαλαπατούν τη ναζιστική σημαία που κουβαλούσαν μαζί τους τα ουκρανικά στρατεύματα

 

Πολιτοφύλακες, σε απελευθερωμένο χωριό κοντά στο Ντεμπάλτσεβο, τσαλαπατούν τη ναζιστική σημαία που κουβαλούσαν μαζί τους τα ουκρανικά στρατεύματα

ο αναπληρωτής διοικητής της λαϊκής στρατοχωροφυλακής της ΛΔ Λουγκάνσκ, Βλαντιμίρ Κισέλεβ, κατευθύνει τις επιχειρήσεις στην περιοχή του Ντεμπάλτσεβο.

 

ο αναπληρωτής διοικητής της λαϊκής στρατοχωροφυλακής της ΛΔ Λουγκάνσκ, Βλαντιμίρ Κισέλεβ, κατευθύνει τις επιχειρήσεις στην περιοχή του Ντεμπάλτσεβο.

Ο διοικητής της μονάδας "Κόκκινη Αντίσταση" που δρα στα πλαίσια της Ταξιαρχίας "Φάντασμα" δηλώνει περιχαρής ότι είναι οι πρώτοι που εισήλθαν στο Ντεμπάλτσεβο. Είμαστε διπλά περήφανοι για τους συντρόφους μας!

Ο διοικητής της μονάδας «Κόκκινη Αντίσταση» που δρα στα πλαίσια της Ταξιαρχίας «Φάντασμα» δηλώνει περιχαρής ότι είναι οι πρώτοι που εισήλθαν στο Ντεμπάλτσεβο. Είμαστε διπλά περήφανοι για τους συντρόφους μας!

Εδώ μαχητές των πολιτοφυλακών δηλώνουν ότι θα φτάσουν ως το Κίεβο για να ανατρέψουν τους φασίστες


Ο πρωθυπουργός της ΛΔ Ντονιέτσκ, Αλεξάντερ Ζαχάρτσενκο, λίγο πριν τον τραυματισμό του, χαρακτηρίζει το Ντεμπάλτσεβο «το δικό μας Στάλινγκραντ»

Πώς υποδέχονται οι ηλικιωμένοι του Ντεμπάλτσεβο τους πολιτοφύλακες. Εδώ στιγμιότυπο με τον διοικητή της ταξιαρχίας "Φάντασμα", Αλεξέι Μοζγκοβόι.

Πώς υποδέχονται οι ηλικιωμένοι του Ντεμπάλτσεβο τους πολιτοφύλακες. Εδώ στιγμιότυπο με τον διοικητή της ταξιαρχίας «Φάντασμα», Αλεξέι Μοζγκοβόι.

 

Το τέλος της ουκρανικής κατοχής είναι κοντά όμως το Ντεμπάλτσεβο και τα γύρω χωριά θα χρειαστούν μεγάλες προσπάθειες για να ανοικοδομηθούν. Έστω όμως και με μεγάλο κόστος, η φασιστική πολεμική μηχανή του ουκρανικού καθεστώτος πρέπει να συντριβεί.

Υ.Γ.

Συμπτωματικά, το πρώτο βίντεο που υποτιτλίσαμε και ανεβάσαμε στο διαδίκτυο, πριν μήνες, ως Καμπάνια είχε ως πρωταγωνιστές τους ηρωικούς κατοίκους αυτής της κωμόπολης που έβριζαν κι έδιωχναν τους πάνοπλους Ουκρανούς στρατιώτες.

Πηγή: Αντιφασιστική Καμπάνια για την Ουκρανία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *