Το γαλάζιο “Game of Thrones” ξεκινάει!

image002Την «επίσημη» απαρχή μίας πολιτικής διαδικασίας με κατάληξη την αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ, σε μέσο ή σύντομο χρόνο, σηματοδοτεί η αυριανή συνεδρίαση της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Οι «φυλές» του κόμματος έχουν ήδη προετοιμαστεί για σκληρή αντιπαράθεση, που θα εκτείνεται από την ιδεολογική φυσιογνωμία έως το πρόσωπο του νυν, αλλά και του επόμενου, «πηδαλιούχου».

Στο διάστημα, που επακολούθησε των εκλογών, κατέστη φανερό ότι ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει αμετακίνητος στην άποψη ότι δεν υφίστανται λόγοι αποχώρησής του από την προεδρία.

Μάλιστα, ο ίδιος θεωρεί αφενός μεν, ότι οι πολιτικές των κυβερνήσεων υπό τον ίδιο θα δικαιωθούν από την κοινωνία, αφετέρου δε, ότι παραμένει σε θέση ισχύος ως προς τους εσωκομματικούς συσχετισμούς.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύει η πολύωρη καθημερινή παρουσία του στα γραφεία της λεωφ. Συγγρού, ο τέως πρωθυπουργός μελετά προσεκτικά τις κινήσεις επίδοξων διαδόχων του και το διαφαινόμενο σχηματισμό –ακόμη και ετερόκλητων– συμμαχιών.

Καλοί γνώστες των ενδότερων της ΝΔ εκτιμούν ότι η πολιτική αυτοπεποίθηση του προέδρου των «γαλάζιων» επλήγη ( ανεπαισθήτως; Μερικώς; Ολικώς; Μένει να αποδειχθεί…), όταν το βράδυ της 11ης Φεβρουαρίου ο ίδιος κατέφτανε στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ στην Αθήνα λάμβανε χώρα το δείπνο των «14» με πρωτοβουλία της Μαριέττας Γιαννάκου.

Έκτοτε, έχουν συντελεστεί πολλές διεργασίες, με φανερό το στοιχείο ότι εκλείπει μέχρι στιγμής το ένα πρόσωπο, το οποίο θα διεκδικήσει με την «αύρα» του αδιαφιλονίκητου ηγέτη όλης της παράταξης την προεδρία του κόμματος.

Όπως φαίνεται, και πλην εξαιρετικού απροόπτου (που μπορεί να προκύψει στην επερχόμενη μακρά νύχτα), ο κ. Σαμαράς αύριο και ακολούθως στην κυριακάτικη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής θα περιοριστεί σε ψήγματα αυτοκριτικής επιχειρώντας ταυτόχρονα προσθαφαιρέσεις προσώπων στα ανώτερα κομματικά κλιμάκια.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα επιχειρήσει να «μοιράσει παιχνίδι», να ενισχύσει τον αριθμό των υποστηρικτών του, αλλά και να αποκρούσει εκ των προτέρων όσους θα του ασκήσουν κριτική με το επιχείρημα ότι «η ΝΔ ηττήθηκε, αλλά δεν άλλαξε τίποτα».

Πρόκειται για έναν τακτικό ελιγμό αμφίβολης αποτελεσματικότητας, τουλάχιστον σύμφωνα με την αξιολόγηση της κατάστασης όπως την κάνουν οι εσωκομματικοί επικριτές του κ. Σαμαρά.

Πάντως, ο εκνευρισμός των διαφωνούντων θα επιταθεί σε περίπτωση κατά την οποία ο πρόεδρος επιχειρήσει, όπως διαφαίνεται, να «περιθωριοποιήσει» όσες «φωνές» αιτηθούν σύγκληση έκτακτου συνεδρίου.

Οι φιλοδοξούντες να διαδραματίσουν τον πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στην «επόμενη ημέρα» της ΝΔ (για παράδειγμα οι κ.κ. Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ευριπίδης Στυλιανίδης) εκτιμάται ότι θα κινηθούν –ως και εκ ιδιοσυγκρασίας– σε διαφορετικά μήκη κύματος, εκφέροντας επικριτικό λόγο αλλά και αναμένοντας να υπάρξει το «πρώτο βήμα» από τον νυν πρόεδρο.

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, από την πλευρά της, θεωρεί δεδομένο ότι πρέπει να τεθεί ζήτημα ηγεσίας, ενώ φέρεται κατά καιρούς να υπενθυμίζει ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραιτήθηκε αμέσως μετά την ήττα των βουλευτικών εκλογών του 1993, καίτοι η ΝΔ είχε λάβει το διόλου ευκαταφρόνητο 39,3%.

Στον παρόντα χρόνο, πανθομολογείται εντός του κόμματος ότι η μοναδική «σταθερά» για όλη τη ΝΔ είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δείχνει αποφασισμένος να μην αναμειχθεί ούτε κατ’ ελάχιστον σε κινήσεις ανατροπής του Αντώνη Σαμαρά.

Πάντως, παλαιός κοινοβουλευτικός, με μακρά μεταπολιτευτική θητεία στα «γαλάζια» κοινοβουλευτικά έδρανα, σημείωνε ότι εάν κάποιος θέλει να αντιληφθεί ποιος είναι ο πραγματικά ισχυρός μέσα στη ΝΔ αρκεί να αναρωτηθεί: «τις τελευταίες εβδομάδες προστρέχει για στήριξη ο Σαμαράς στον Καραμανλή ή το αντίστροφο;»…

Σε πρακτικό και όχι θεωρητικό επίπεδο, για να μοχλευθεί άμεσα διαδικασία αμφισβήτησης του προέδρου θα πρέπει –βάσει καταστατικού (άρθρο 11) – να υποβληθεί πρόταση από το 1/3 του συνόλου των μελών είτε της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είτε της Πολιτικής Επιτροπής είτε του Εθνικού Συνεδρίου και εν συνεχεία αυτή να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών.

Όμως, όπως έχει αποδείξει η Ιστορία, το ενδοκομματικό κλίμα «οδηγεί» στις τυπικά απαιτούμενες διαδικασίες και όχι το αντίστροφο.

Καταληκτικά, η αυριανή συνεδρίαση της –αριθμητικά συρρικνωμένης– Κ.Ο. της ΝΔ θα περιλαμβάνει τα πάντα: αμφισβητήσεις, επικρίσεις, απόψεις για αναγκαιότητα σύγκλησης έκτακτου συνεδρίου.

Στις 13 Αύγουστου του 1984 δημοσιευόταν στην εφημερίδα «Μεσημβρινή» συνέντευξη του πολιτικού μέντορα του Αντώνη Σαμαρά, τότε προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Αβέρωφ με πηχυαίο τίτλο «Φεύγω ή επιβάλλομαι».

Δεκαεπτά ημέρες αργότερα στην Κ.Ο. της ΝΔ διαβαζόταν η επιστολή παραίτησής του από την αρχηγία.

Πηγή: Σταύρος Μιχελής – news4all

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *