Θάλαμοι νοσηλείας κρατουμένων ή κελιά βασανισμού;

filakiΤην Τρίτη 11 Μάρτη, οι γιατροί Λίνα Βεργοπούλου και Σπύρος Σακκάς επισκέφτηκαν τους απεργούς πείνας στη φυλακή Γ τύπου του Δομοκού και αφού τους εξέτασαν, σύστησαν τη μεταφορά δύο απ’ αυτούς, του Δημήτρη Κουφοντίνα και του Γιώργου Σοφιανίδη (είναι ο κρατούμενος που ξεκίνησε απεργία πείνας τρεις μέρες πριν από τους υπόλοιπους), στο νοσοκομείο. Οι λόγοι που οδήγησαν τους γιατρούς σ’ αυτή τη σύσταση εκτέθησαν αναλυτικά στια ιατρικές γνωματεύσεις τους, οι οποίες έχουν ως εξής:

«Ιατρική Γνωμάτευση
Δομοκός 11/3/2015
Οι παρακάτω υπογράφοντες ιατροί βεβαιώνουμε ότι στις 11/3/2015, μετά από τις προβλεπόμενες υπηρεσιακές διαδικασίες, εξετάσαμε τον κ. Δημήτριο Κουφοντίνα κρατούμενο στις φυλακές υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ) Δομοκού, απεργό πείνας από 2/3/2015 ως και σήμερα.

Μετά από τη μελέτη του ιατρικού του φακέλου, λήψη λεπτομερούς ιστορικού, κλινικής και παρακλινικής εξέτασης (ΗΚΓ), διαπιστώνουμε απώλεια βάρους 6 κιλών, έντονη αδυναμία, εύκολη κόπωση στην ελάχιστη προσπάθεια (βάδιση ολίγων μέτρων), δύσπνοια προσπάθειας, ωχρότητα δέρματος και βλεννογόνων, αδυναμία κάτω άκρων ως και αναφερομένη ζάλη και έντονη κεφαλαλγία .

Επίσης διαπιστώθηκε υπόσφαγμα δεξιού οφθαλμού, αναφερόμενο θάμβος όρασης και αύξηση ενδοφθάλμιας πίεσης (δακτυλική μέτρηση, διάγνωση ιατρού κ. Μάνη οφθαλμιάτρου, εκτελούσας χρέη αγροτικού γιατρού στις φυλακές Δομοκού).

Εκ του αναφερόμενου ιστορικού, αναφέρονται παρελθούσες πολυήμερες απεργίες πείνας, που είχαν σαν αποτέλεσμα την καταπόνηση του οργανισμού του.

Αναμένοντας τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων και με δεδομένο τη συνέχιση της απεργίας πείνας του κ. Κουφοντίνα Δ., εκτιμούμε ότι τις προσεχείς μέρες θα γίνει έκδηλη η απορρύθμιση του οργανισμού του, ως αποτέλεσμα ηλεκτρολυτικών και μεταβολικών διαταραχών, απορρύθμιση που ενδέχεται να οδηγήσει σε καταστάσεις απειλητικές για την οργανική, διανοητική και ψυχική του υγεία, ακόμα και για την ίδια του τη ζωή.

Για τους παραπάνω λόγους συνιστούμε την άμεση διακομιδή του σε Γενικό Νοσοκομείο για περαιτέρω έλεγχο, παρακολούθηση και υποστήριξη των βασικών του λειτουργιών

…εξετάσαμε τον κ. Σοφιανίδη Γεώργιο κρατούμενο στις φυλακές υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ) Δομοκού, απεργό πείνας από 27/2/2015 ως και σήμερα.

Μετά από τη μελέτη του ιατρικού του φακέλου, λήψης λεπτομερούς ιστορικού, κλινικής και παρακλινικής εξέτασης (ΗΚΓ), διαπιστώνουμε απώλεια βάρους 6,5 κιλών, έντονη αδυναμία, εύκολη κόπωση στην ελάχιστη προσπάθεια (βάδιση ολίγων μέτρων), δύσπνοια προσπάθειας, ωχρότητα δέρματος και βλεννογόνων, ικτερική χροιά, αδυναμία κάτω άκρων, ως και αναφερομένη ζάλη.

Ακόμα από τη μελέτη του ιατρικού του φακέλου διαπιστώσαμε έντονη υπερουριχαιμία, ως και αναφερομένη μέλαινα διαρροϊκή κένωση προ εβδομάδας.

Αναμένοντας τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων και με δεδομένη τη συνέχιση της απεργίας πείνας του κ. Σοφιανίδη, εκτιμούμε ότι τις προσεχείς μέρες θα γίνει έκδηλη η απορρύθμιση του οργανισμού του, ως αποτέλεσμα ηλεκτρολυτικών και μεταβολικών διαταραχών, απορρύθμιση που ενδέχεται να οδηγήσει σε καταστάσεις απειλητικές για την οργανική, διανοητική και ψυχική του υγεία, ακόμα και για την ίδια του τη ζωή.

Για τους παραπάνω λόγους συνιστούμε την άμεση διακομιδή του σε Γενικό Νοσοκομείο για περαιτέρω έλεγχο, παρακολούθηση και υποστήριξη των βασικών του λειτουργιών.

Οι γνωματεύοντες Ιατροί
Π. ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΥ – Σ. ΣΑΚΚΑΣ»

Οι δυο κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και μεταφέρθηκαν στους ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους κρατουμένων. Το προσωπικό του νοσοκομείου έστρωσε τα κρεβάτια και από όλους θεωρούνταν δεδομένο ότι οι δύο απεργοί πείνας θα παραμείνουν εκεί. Μάλιστα, έφεραν και ορούς και ζήτησαν να τους βάλουν, όμως οι απεργοί πείνας αρνήθηκαν, δηλώνοντας ότι αυτό θα παραβίαζε την απεργία πείνας που πραγματοποιούν.

Σε λίγη ώρα, οι απεργοί πείνας ενημερώθηκαν ότι θα επιστρέψουν στη φυλακή! Από πού ήρθε η εντολή; Σίγουρα την απόφαση δεν την πήρε η φυλακή, ούτε το νοσοκομείο. Ξέρουμε πολύ καλά πως σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι εντολές έρχονται από «πολύ ψηλά». Στη συγκεκριμένη περίπτωση από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Ν. Παρασκευόπουλος επιλέγει την τακτική των προκατόχων του να μετατρέπουν τις απεργίες πείνας σε βασανιστήριο για τους κρατούμενους.

Δεν γνωρίζουμε τι έδειξαν οι εξετάσεις του Γ. Σοφιανίδη, όμως στον Δ. Κουφοντίνα οι γιατροί ανέφεραν πως έχει αυξημένο ουρικό οξύ και κετόνες (στοιχεία που αφορούν τη νεφρική λειτουργία), ενώ του σύστησαν να προσέχει την καρδιά του, γιατί διαπίστωσαν παλαιότερο ισχαιμικό επεισόδιο! Παρά ταύτα, τον γύρισαν στη φυλακή.

Τα όσα μας κατήγγειλε σε τηλεφωνική επικοινωνία μας ο Δ. Κουφοντίνας (που δε συνηθίζει να μιλάει πολύ, γι’ αυτό και όταν μιλάει τα λεγόμενά του έχουν κύρος) οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι θάλαμοι-κελιά στο νοσοκομείο της Λαμίας θυμίζουν περισσότερο κελιά βασανιστηρίων παρά νοσοκομειακά δωμάτια κι έχουν γίνει έτσι με σκοπό να κάνουν τον ασθενή κρατούμενο να ζητάει την επιστροφή του στη φυλακή το δυνατόν συντομότερο.

Από ιατρικής πλευράς οι θάλαμοι αυτοί έχουν τα απαραίτητα. Ομως, η εσωτερική τουαλέτα δεν έχει πόρτα. Το σημαντικότερο είναι πως υπάρχει ένας φεγγίτης ψηλά, ο οποίος είναι φραγμένος με μεταλλική σίτα, αλλά δεν έχει τζάμι! Το αποτέλεσμα είναι να μπαίνει παγωμένος αέρας και ο θάλαμος να θυμίζει ψυγείο. Το ρεύμα του αέρα ενισχύεται από το γεγονός ότι κλειδώνουν το θάλαμο με την καγκελόπορτα, αλλά αφήνουν ανοιχτή την εξωτερική μεταλλική πόρτα. Οπως μας περιέγραψε, προσπάθησε ξαπλώσει για λίγο στα κρεβάτι, φορώντας ακόμη και την κουκούλα του μπουφάν του, όμως το κρύο ήταν αβάσταχτο. Εβαλε τις φωνές, ήρθαν και άνοιξαν ένα κλιματιστικό, αλλά τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα, καθώς δεχόταν διαδοχικά ρεύματα ψυχρού αέρα από τον ανοιχτό φεγγίτη και θερμού από το κλιματιστικό. Επιστρέφοντας στη φυλακή και συζητώντας με συγκρατούμενους που είχαν νοσηλευτεί εκεί, πληροφορήθηκε πως τους βαριούς μήνες του χειμώνα η παραμονή σ’ αυτούς τους θαλάμους ισοδυναμεί με εφιάλτη.

Πηγή: “ΚΟΝΤΡΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *