Νέα πορεία στις Σκουριές

skouries_7(2)Ο αγώνας για μια Χαλκιδική χωρίς… Ελντοράντο συνεχίζεται. Νέα πορεία διαμαρτυρίας κατά των εξορύξεων χρυσού διοργανώνουν σήμερα (Κυριακή) τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, στις Σκουριές. Τα μέλη του κινήματος SOS Χαλκιδική ζητούν από την κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες για να σταματήσει η «καταστροφική επένδυση», καταγγέλλοντας ότι η εταιρεία έχει εντατικοποιήσει τον τελευταίο καιρό τις εργασίες της.

«Πέρα και πάνω από τη νομιμότητα ή την παρανομία, τα επικοινωνιακά και χρηματιστηριακά παιχνίδια, την πολιτική βούληση και τις καλές ή κακές προθέσεις, αυτό που τελικά μένει είναι ότι ο τόπος μας συνεχίζει να καταστρέφεται με γρήγορους ρυθμούς. Πέρα από κάθε τι άλλο, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η “Ελληνικός Χρυσός»” προσπαθεί να εκβιάσει και να δημιουργήσει τετελεσμένα, θυσιάζοντας, μέρα με τη μέρα, τον τόπο μας», καταγγέλλουν οι επιτροπές αγώνα, αποκαλύπτοντας ότι:

«Η “Ελληνικός Χρυσός”, σε κατάσταση φρενίτιδας, έχει εντατικοποιήσει τον τελευταίο καιρό τις εργασίες της στις Σκουριές, μετατρέποντας το βουνό σε σεληνιακό τοπίο. Με δεδομένη την αδυναμία της εταιρείας να απαντήσει ουσιαστικά στις καταγγελίες, στις εκθέσεις επιθεωρητών περιβάλλοντος, στα στοιχεία φοροαποφυγής της μητρικής Eldorado Gold, καταφεύγει στην προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί τους εργαζομένους της ως προμετωπίδα της επικοινωνιακής της στρατηγικής».

Είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που σε προγραμματισμένη πορεία του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, οι εργαζόμενοι οργανώνουν αντισυγκέντρωση. Η πάγια αυτή τακτική θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη και -σύμφωνα με τους κατοίκους- οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία επιδιώκει την κοινωνική ένταση.

«Η πολιτεία οφείλει να διαφυλάξει το δικαίωμα των πολιτών στη διαμαρτυρία, δεν επιτρέπεται όμως σε καμία περίπτωση να αδρανεί απέναντι στις αποφάσεις της εταιρείας να ωθεί τους εργαζομένους στη διοργάνωση αντισυγκεντρώσεων», λένε.

Για τη σημερινή πορεία στις Σκουριές έχουν προγραμματιστεί προσυγκεντρώσεις στις 11 το πρωί στην Ιερισσό και στη Μεγάλη Παναγία.

Πηγή: “Εφημερίδα των Συντακτών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *