Από το αυτί και στον “δάσκαλο”, την ολλανδική Βουλή, ο πολύς Ντάισελμπλουμ

Dijsselbloem_Eurogroup(2)Και οι κρίνοντες κρίνονται που λέει ο λαός… ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, καλείται να δώσει εξηγήσεις στο Κοινοβούλιο της πατρίδας του, το οποίο θα τον εξετάσει για να διαλευκανθεί θέμα που έχει ανακύψει με την κρατική τράπεζα ABN Amro Group, που διασώθηκε από το ολλανδικό δημόσιο, για τη μεγάλη αύξηση αποδοχών που διαπιστώθηκε σε έξι στελέχη της.

Άρα, η πολύμηνη άσκηση πίεσης στην Ελλάδα, με το… φρύδι ελαφρώς ανασηκωμένο, βρίσκει τη Νέμεσή της, μέσα στην ίδια του τη χώρα. Για μια ακόμη φορά, το πολύ ενδιαφέρον θέμα στέλνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο Ντάισελμπλουμ θα εξετασθεί στο ολλανδικό Κοινοβούλιο, μετά την κατακραυγή από βουλευτές της αντιπολίτευσης για τις αυξήσεις στις αποδοχών ανώτατων στελεχών της ABN Amro, η οποία ανάγκασε την κυβέρνηση να καθυστερήσει την πρώτη δημόσια εγγραφή για διάθεση μετοχών των τράπεζας.

Η διοίκηση της τράπεζας δήλωσε ότι ο Ντάισελμπλουμ υποσχέθηκε να υποστηρίξει τις αυξήσεις των αμοιβών. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι αυξήσεις των μισθών ήταν «ανόητες, το είπε δυνατά και καθαρά. Αλλά επίσης είπε ότι θα τις υποστηρίξει από την άποψη της νομιμότητάς τους» δήλωσε ο πρόεδρος της ABN Amro, Ρικ Βαν Σλίνγκελαντ, την Τρίτη στους βουλευτές στη Χάγη.

Ο Ντάισελμπλουμ πρέπει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να ελιχθεί σε ερωτήσεις που θα του κάνουν βουλευτές σχετικά με τον έλεγχο των κινδύνων διαφθοράς στην ABN Amro, ενώ ο ίδιος ηγείται των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για το πρόγραμμα βοήθειάς της με τον ρόλο του προέδρου του Eurogroup. Οι βουλευτές ανησυχούν ότι το ολλανδικό κράτος θα χάσει κάποια δισ. ευρώ από το πακέτο των 22 δισ. ευρώ που έδωσε για να διασώσει την τράπεζα στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Το ολλανδικό Κοινοβούλιο αιφνιδιάστηκε τον περασμένο μήνα, όταν στην ετήσια έκθεση της ABN Amro αποκαλύφθηκε ότι έξι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της έλαβαν επιπλέον 100.000 ευρώ αμοιβή το 2014. Αρκετοί βουλευτές δήλωσαν ότι ο Ντάισελμπλουμ δεν τους είχε ενημερώσει ποτέ για την αύξηση των αμοιβών και τον επέκριναν ότι δεν λαμβάνει υπόψη την αντίδραση των Ολλανδών ψηφοφόρων.

Οι βουλευτές οργίσθηκαν ιδιαίτερα, καθώς, ταυτόχρονα, η τράπεζα επέτρεψε την αποχώρηση εργαζομένων και «πάγωσε» τις αμοιβές των άλλων υπαλλήλων της. «Ο Ντάισελμπλουμ θα αντιμετωπίσει μία δύσκολη συζήτηση στο Κοινοβούλιο», δήλωσε βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *