ΣΧΕΔΙΟ Β – Πληρωμή στους δανειστές και φτώχεια “εις το διηνεκές”

paraskeyi_21 Όταν μιλάμε για το δημόσιο χρέος, είναι απολύτως απαραίτητο, τόσο πολιτικά όσο και επιστημονικά, να το διακρίνουμε σε εσωτερικό και εξωτερικό, σε χρέος σε εθνικό και σε ξένο νόμισμα. Το εξωτερικό δημόσιο χρέος, που είναι και η αιτία της ελληνικής χρεοκοπίας, αρχίζει να μεγεθύνεται δυσανάλογα ως ποσοστό του συνολικού δημόσιου χρέους μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Συνθήκη που επέβαλε στο ελληνικό Δημόσιο την άρση του δικαιώματος νομισματικής κάλυψης των δημόσιων ελλειμμάτων και πολιτική σκληρής δραχμής, με σκοπό την είσοδο στη ζώνη του ευρώ. Με την είσοδο στο ευρώ, η αλλαγή της σύνθεσης του χρέους από εσωτερικό σε εξωτερικό συνεχίστηκε, ενώ το σύνολο του δημόσιου χρέους μετατράπηκε σε ευρώ, νόμισμα το οποίο δεν ελέγχεται από τις ελληνικές οικονομικές αρχές. Με αυτό τον τρόπο, το δημόσιο χρέος έγινε και αυτό ανεξέλεγκτο. Οι βάσεις της ελληνικής χρεοκοπίας είναι τα εμπορικά ελλείμματα συνέπεια της πολιτικής της σκληρής δραχμής και του ευρώ, που τροφοδοτούν το δημόσιο έλλειμμα και οδηγούν σε εξωτερικό δανεισμό, και φυσικά η “μητέρα του ευρώ”, η συνθήκη του Μάαστριχτ.

 

2 Το εξωτερικό δημόσιο χρέος της χώρας είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί χωρίς να λιώσει ο λαός μας, ανεξάρτητα αν είναι, και κατά πόσο είναι, απεχθές, επονείδιστο ή παράνομο. Η μόνη λύση για τη χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι η άμεση παύση πληρωμών του εξωτερικού δημόσιου χρέους. Η χώρα έχει δικαίωμα να «χρεοκοπήσει», για να απαλλαγεί από τα δεσμά του χρέους, όπως κάθε κυρίαρχο εθνικό κράτος. Η συνέχιση της εξυπηρέτησής του και οι όποιες διευθετήσεις με τους δανειστές, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, αποτελούν, όπως έχει δείξει η εμπειρία του PSI, μοχλό αύξησής του, και εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών.

3. Η παραμονή μιας οικονομίας, όπως η ελληνική, στην Ευρωζώνη, η καταδίκη στην οικονομική καχεξία, στην ανεργία και στην πτώση βιοτικού επιπέδου της κοινωνικής πλειοψηφίας που συνεπάγεται, είναι συνθήκη πλήρους και οριστικής υποδούλωσης της χώρας.

4. Συνεπώς, η κοινοβουλευτική επιτροπή “Η αλήθεια για το χρέος” δεν είναι σαφές τι ακριβώς θα υπηρετήσει στις σημερινές συνθήκες, εφόσον η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εκπληρώσει όλες τις δανειακές υποχρεώσεις της “εις το διηνεκές” , έχει παρατείνει την υφιστάμενη δανειακή σύμβαση και πιθανώς θα συνάψει καινούργια σε λίγους μήνες, ακριβώς για να μπορεί να τηρεί την παραπάνω δέσμευσή της.

5. Στις σημερινές συνθήκες είναι επιτακτικό να αναπτυχθεί λαϊκή μετωπική δράση με στόχο την έναρξη της μοναδικής ουσιαστικής διαπραγμάτευσης για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Σε αυτή τη «διαπραγμάτευση» με παύση πληρωμών θα τεθεί εκ των πραγμάτων και το ζήτημα του χρέους.

6. Ο ελληνικός λαός βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα ύπαρξης. Ή να σέρνεται ως επαίτης, μέσω των κυβερνήσεών του, σε Δ.Ν.Τ. και Βερολίνο, στις σημερινές ευρωπαϊκές του συντεταγμένες, περιμένοντας να τον «βοηθήσουν» οι άλλοι, ή να ζήσει με τις καταρχήν δικές του δυνάμεις, με πρωτοπόρες τις δυνάμεις της εργασίας και της δημοκρατίας.

Σχέδιο Β
9 Απριλίου 2015

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *