“Σοκ και δέος” στους “θεσμούς” από τον αγωγό ρευστότητας του Ρωσικού φυσικού αερίου

32ΤΟ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΠΑΙΖΕΙ «ΤΑ ΡΕΣΤΑ» ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΧΩΡΙΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Νέα δεδομένα βαρύνουσας σημασίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους «θεσμούς», αλλά και τη γενικότερη πορεία της χώρας μας, εισάγει το ενδεχόμενο συμφωνίας Ελλάδας – Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου με τα πολύ μεγάλα οικονομικά οφέλη που αυτή θα έχει για την ελληνική πλευρά. Η ορατή πλέον προοπτική για άμεση εξασφάλιση ρευστότητας στη χώρα μας ύψους μέχρι 5 δις. ευρώ, αλλά και η αναβάθμιση του ευρύτερου γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας προβάλλουν ως απολύτως ρεαλιστική μια εναλλακτική πορεία του τόπου, μακριά από εκβιασμούς, πιέσεις και ψευτοδιλήμματα των δανειστών του τύπου «υποταγή στα μνημόνια ή χρεοκοπία».

Μια τέτοια προοπτική έχει προκαλέσει σοκ και δέος στους δανειστές, καθώς αλλάζει τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων και ακυρώνει την τακτική του πολέμου ρευστότητας που είχαν κηρύξει σε βάρος της χώρας, προκειμένου να υποχωρήσει η κυβέρνηση και να υποχρεωθεί σε μια συμφωνία «στα μέτρα τους» με αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις (μειώσεις μισθών και συντάξεων, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, αύξηση φορολογίας και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας).

Είναι χαρακτηριστικό ότι σημερινό (18/4) δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Spiegel», με τίτλο «Η Ρωσία στέλνει άμεσα έως 5 δις. Ευρώ στην Αθήνα με αγωγό», που από το πρωί έχει κάνει το γύρο του κόσμου, αναφέρει ότι «λύση από τη Ρωσία, για το ελληνικό πρόβλημα ρευστότητας, φέρνει ενδεχόμενο συμφωνίας για τον αγωγό». Το ζήτημα του αγωγού συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενός προσθέτει το Spiegel. «Τα χρήματα από τη Ρωσία θα είναι προκαταβολή για τα μελλοντικά κέρδη που θα έχει η Ελλάδα από τον αγωγό, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2019», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό. Μάλιστα, στο άρθρο φιλοξενείται και δήλωση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κατονομάζεται, αλλά, κατά το περιοδικό, έχει γνώση της διαδικασίας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, η συμφωνία θα αλλάξει ριζικά τις διαπραγματεύσεις.

Το πόσο έχει θορυβήσει η είδηση αυτή το ευρωενωσιακό κατεστημένο φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε αμήχανος ότι είναι …ευτυχής για το δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπογράψει μια συμφωνία για αέριο με τη Ρωσία, προσθέτοντας βέβαια, για ευνόητους λόγους, πως δεν πιστεύει ότι «αυτό θα έλυνε τα προβλήματα που έχει η Ελλάδα όσον αφορά την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της προς τους ευρωπαίους εταίρους της.

Παράλληλα με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται τα κινδυνολογικά δημοσιεύματα των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσουν το λαό και να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα, για να εφαρμόσει καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές. Οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της ΕΕ μαζί με τους ευρωατλαντικούς συμμάχους τους δίνουν πλέον «τα ρέστα» τους σε εκβιασμούς, κινδυνολογία και τρομοκρατία προς τον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση, με τη σημερινή (18/4) επανέναρξη των συνομιλιών στο Brussels Group.

Στο πλαίσιο αυτό το Reuters γράφει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναλύσει ένα σενάριο στο οποίο η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα και ξεκινά να πληρώνει του δημοσίους υπαλλήλους με υποσχετικές (IOUs), δημιουργώντας ένα εικονικό δεύτερο νόμισμα εντός της ευρωζώνης!

Από την άλλη πλευρά με ένα εννεασέλιδο αφιέρωμά της στην Ελλάδα η γαλλική “Libetation” ανοίγει το θέμα της δημοκρατικής λειτουργίας στην ΕΕ, με αφορμή τη «σύγκρουση» Ελλάδας και Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα, που τέθηκε υπό μορφή «στρογγυλής τραπέζης», διατυπώνεται ως εξής: «Ψήφος των Ελλήνων κατά ευρωπαϊκών κανόνων, νομιμότητα της κάλπης κατά αυτής των Συνθηκών: Οι περιοριστικές δεσμεύσεις (εξαναγκασμοί) που επιβάλλονται στην Αθήνα σημαίνουν άρνηση της Δημοκρατίας;».

Την ίδια στιγμή ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, μιλώντας στο Bloomberg δήλωσε: «Αν και οι δύο πλευρές ‘’παίζουν’’ σκληρά, προσεγγίζουν ώστε να επιτευχθεί συμφωνία», ενώ υπογράμμισε ότι διαφωνεί με εκείνους που ισχυρίζονται ότι στην περίπτωση ενός Grexit, είναι περιορισμένος ο κίνδυνος μετάδοσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη.

ΣΠΥΡΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει χωρίς κρίσεις και σχόλια σχετικά ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:

ΡΟΥΜΠΙΝΙ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ GREXIT -ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Αυτή την άποψη εξέφρασε ο Νουριέλ Ρουμπινί, μιλώντας στο Bloomberg. «Αν και οι δύο πλευρές ”παίζουν” σκληρά, προσεγγίζουν ώστε να επιτευχθεί συμφωνία», τόνισε ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος, ο οποίος τόνισε ότι διαφωνεί με εκείνους που ισχυρίζονται ότι είναι περιορισμένος ο κίνδυνος μετάδοσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη, στην περίπτωση ενός Grexit.

«Υπάρχει ακόμη κίνδυνος. Οσοι πιστεύουν το αντίθετο, κάνουν λάθος. Για αυτό και οι δύο πλευρές έχουν συμφέρον να φροντίσουν να μη συμβεί κάτι τέτοιο». Προβλέποντας ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σηματοδοτούσε την αρχή του τέλους της ευρωζώνης, ο Ρουμπινί αναφέρθηκε και στη γεωπολιτική κρίση που θα προκαλούσε μία τέτοια εξέλιξη. Αναφερόμενος μάλιστα στη δραστηριοποίηση της Ρωσίας στην ανατολική Ευρώπη, διερωτήθηκε: «Είναι η ώρα να θέλεις να καταστρέψεις την ευρωζώνη;».
LIBERATION: “ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΥΡΩΠΗΣ – ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΟΚ”

«Ελλάδα εναντίον Ευρώπης – Το δημοκρατικό σοκ» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Λιμπερασιόν» του Σαββατοκύριακου. Συνοδεύεται από σκίτσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μοιάζει να βρίσκεται μέσα σε βαθύ μπλε κάλυμμα κονσέρβας, που όμως στην περιοχή της Ελλάδας έχει αρχίσει να τυλίγεται γύρω από το κλειδί της κονσέρβας, αφήνοντας να φανούν τα γήινα χρώματα της χώρας.

Σε εννέα σελίδες, αποκλειστικά αφιερωμένες στη «σύγκρουση» Ελλάδας και Ευρώπης, η εφημερίδα ανοίγει τη συζήτηση και θέτει τον προβληματισμό κατά πόσον βρισκόμαστε μπρος στη διαπίστωση μιας καταφανούς «άρνησης της Δημοκρατίας από την Ευρώπη».

Το θέμα, που τέθηκε υπό μορφή «στρογγυλής τραπέζης», διατυπώνεται ως εξής: «Ψήφος Ελλήνων κατά ευρωπαϊκών κανόνων, νομιμότητα της κάλπης κατά αυτής των Συνθηκών: Οι περιοριστικές δεσμεύσεις (εξαναγκασμοί) που επιβάλλονται στην Αθήνα σημαίνουν άρνηση της Δημοκρατίας;».

Με τίτλο «Ηλιθιότητα» στο κύριο άρθρο, ο διευθυντής της εφημερίδας, Λωράν Ζοφρέν, αφού αναγνωρίζει ότι και οι δύο πλευρές έχουν τα επιχειρήματά τους, εκτιμά ότι λείπει ένα: «η ευφυΐα. Όλοι αναγνωρίζουν πλέον ότι η αντιμετώπιση που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από την Ένωση και τους πιστωτές, ήταν ηλιθιωδώς βάναυση» τονίζει και καταλήγει:

«Εάν θέλουμε το λίκνο της Δημοκρατίας να παραμείνει Δημοκρατία, είναι καιρός να κάνουμε τις απαραίτητες υποχωρήσεις, βοηθώντας την κυβέρνηση Τσίπρα, ώστε να βοηθηθεί και ο ίδιος.

Ο από χρόνια ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, Ζαν Κατρεμέρ, γνωστός για τις φιλικά προσκείμενες προς «τους θεσμούς» θέσεις του, γι άλλη μια φορά απαντά με ένα «όχι» στο ερώτημα «άρνησης της Δημοκρατίας» από την Ευρώπη, στην αντιπαράθεσή της με την Ελλάδα. Στα επιχειρήματά του χρησιμοποιεί και δηλώσεις του Ζαν-Κώντ Γιούνκερ, όπως εκείνη του περασμένου Ιανουαρίου (28-01) στη «Φιγκαρό»: «Δεν μπορεί να υπάρξει θέμα δημοκρατικής επιλογής ενάντια στις ευρωπαϊκές συνθήκες».

Ο Κατρεμέρ προχωρά ακόμα πιο πέρα, παραλληλίζοντας την Ένωση και τα κράτη-μέλη με το εσωτερικό μιας χώρας για παράδειγμα της Γαλλίας: «Μια περιφέρεια, ή μια γαλλική πόλη, δεν μπορεί ξεπεράσει τους νόμους της γαλλικής Δημοκρατίας. Η πολιτική και οικονομική δράση είναι περιορισμένη από το πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται» υποστηρίζει.

Ο ίδιος εκτιμά ότι τελικά «η ελληνική υπόθεση ίσως επιτρέψει και στους άλλους πολιτικούς ηγέτες να καταλάβουν ότι η μόνη υπόσχεση που μπορούν να δίνουν στους εκλογείς τους είναι ότι θα προσπαθήσουν να πείσουν τους εταίρους για αλλαγή πολιτικής και μόνο…».

Σε αντιπαράθεση με τον Κατρεμέρ, η δημοσιογράφος Μαρία Μαλαγαρδή, υποστηρίζει το «ναι» στο ερώτημα «άρνησης της Δημοκρατίας από την Ευρώπη» και υπογραμμίζει το κυρίαρχο αίσθημα στην Ελλάδα: «(σσ. η χώρα) έχει ματώσει από την ΕΕ».

Εξάλλου τονίζει, ότι πολλές δίκες θα μπορούσαν να φέρουν στην επιφάνεια το γεγονός ότι σε πολλές υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα, εμπλέκονται γερμανικές επιχειρήσεις, όπως η Siemens ή η Ferrostaal.

Στις εσωτερικές σελίδες καταθέτουν την άποψή τους πέντε προσωπικότητες γνωστές στη γαλλική κοινωνία: η φιλόσοφος Σάντρα Λοζιέ, ο ερευνητής Μιχαήλ Βακαλούλης, η πολιτικό από το Μέτωπο της Αριστεράς Κλεμαντίν Οτέν, ο οικονομολόγος Ραούλ Σαμπονιάρο και ο διευθυντής του «Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ» Ιβ Μπερτοτσίνι.

Η αναφορά στη συγκεκριμένη συζήτηση καλύπτει έξι εσωτερικές σελίδες και, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζεται ότι «οι πολιτικές λιτότητας από το 2009 έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο», ότι «το φάρμακο σκότωσε τελικά τον ασθενή αντί να τον θεραπεύσει» ή ακόμα ότι «στην Ελλάδα αντιπαρατίθενται δύο δυνάμεις σε μέγεθος τσουνάμι: το τεράστιο χρέος και η κρίση βραχυπρόθεσμης έλλειψης ρευστότητας».

Το ενδιαφέρον, πάντως, των προσκεκλημένων της «Λιμπερασιόν» για την κρίση των σχέσεων Ελλάδας – Ευρώπης, συνοψίζεται σε τίτλο του αφιερώματος: «Η Ελλάδα είναι ένα σύμβολο που αφορά όλους μας».

ΣΕΝΑΡΙΟ EKT ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕ ΥΠΟΣΧΕΤΙΚΕΣ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναλύσει ένα σενάριο στο οποίο η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα και ξεκινά να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με υποσχετικές (IOUs), δημιουργώντας ένα εικονικό δεύτερο νόμισμα εντός της ευρωζώνης, αναφέρουν στο Reuters άτομα με γνώση της άσκησης.

Η Ελλάδα είναι κοντά στο να πρέπει να αποπληρώσει προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περίπου 1 δισ. ευρώ τον Μάιο και η ανησυχία των αξιωματούχων στην ΕΚΤ αυξάνεται, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Μολονότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλει να τιμήσει τα χρέη της, αξιωματούχοι στην ΕΚΤ εξετάζουν την πιθανότητα να μην τα καταφέρει.

Όπως σημειώνει το Reuters, οποιαδήποτε αθέτηση πληρωμών από την Ελλάδα θα ανάγκαζε την ΕΚΤ να αναλάβει δράση και πιθανώς να περιορίσει την κρίσιμη πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στην ρευστότητα έκτακτης ανάγκης.

Αξιωματούχοι ωστόσο φοβούνται ότι μία τέτοια ενέργεια να μπορούσε να ωθήσει την Αθήνα που αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με υποσχετικές (IOUs), προκειμένου να αποφύγει να κάνει χρήση των «σπάνιων» ευρώ.

“Το γεγονός είναι ότι δεν βλέπουμε καμία πρόοδο… Έτσι πρέπει να εξετάσουμε αυτά τα συνέρια» αναφέρει μία πηγή με γνώση του θέματος.

Ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε ότι «δεν συμμετέχει σε εικασίες για το πώς θα τα συγκεκριμένα συνέρια θα μπορούσαν να εξελιχθούν».

Ένας Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να εξεταστεί ένα τέτοιο σενάριο διότι η Αθήνα αισιοδοξεί πως θα επιτύχει μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της μέχρι το τέλος του μήνα.

Όπως σημειώνει το Reuters, η Ελλάδα απέρριψε προηγούμενο δημοσίευμα του πρακτορείου σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση της χώρας θα χρειαστεί να αξιοποιήσει όλα τα υπόλοιπα ταμειακά διαθέσιμα στο σύνολο του δημόσιου τομέα, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, για να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις στο τέλος του μήνα.

Εμπειρογνώμονες στην ΕΚΤ, συνεχίζει το Reuters, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η χρήση IOUs για την πληρωμή μισθών στο δημόσιο τομέα κατά πάσα πιθανότητα θα αποτύχει να αποτρέψει μία εκτεταμένη κρίση και θα μπορούσε να απειλήσει ακόμη και το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Οι εν λόγω αξιωματούχοι πιστεύουν ότι έως και το 30% των Ελλήνων θα κατέληγε να λαμβάνει τέτοιες κυβερνητικές υποσχετικές αντί για πληρωμές σε ευρώ, το οποίο θα ασκήσει περισσότερη πίεση στις ελληνικές τράπεζες διότι οι εν λόγω εργαζόμενοι είναι πιθανό να «λεηλατήσουν» της αποταμιεύσεις τους.

Οι τράπεζες θα αναγκαστούν στη συνέχεια να αντλήσουν αυξανόμενα ποσά από την χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης ή να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση.

Αλλά οι τράπεζες, συνεχίζει το δημοσίευμα, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις IOUs ως τίτλους για την άντληση της πίστωσης έκτακτης ανάγκης διότι η ΕΚΤ δεν θα τις δεχθεί.

«Δεν θεωρώ ότι οι υποσχετικές μπορούν να λειτουργήσουν» δήλωσε η πρώτη πηγή που μίλησε στο Reuters. «Εάν αυτό εφαρμοζόταν θα βρίσκονταν έξω (από το ευρώ)».

Αυτοί οι φόβοι έχουν εκφραστεί και από άλλους με γνώση του σκεπτικού της ΕΚΤ.

«Με ένα παράλληλο νόμισμα… μπαίνεις σε κάτι τόσο προσαρμοσμένο που είσαι σχεδόν σε Grexit” αναφέρει δεύτερη πηγή. «Είναι κάτι που βρίσκεται έξω από το θεσμικό πλαίσιο».

Μία αθέτηση πληρωμών από την Ελλάδα θα ανάγκαζε την ΕΚΤ να παρέμβει και να επιμείνει ότι οποιαδήποτε εγγύηση προσφέρεται ως αντάλλαγμα για την έκτακτη χρηματοδότηση να πρέπει να κοπεί σε αξία για να αντανακλά την κατάσταση χρεοκοπίας της χώρας.

Όπως αναφέρει το Reuters, Έλληνες αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο για αθέτηση πληρωμών, Ωστόσο σε μία πρόσφατη επιστολή από την Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προς την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, αναφέρεται ότι οι μισθοί και οι συντάξεις θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα έναντι της εξόφλησης του χρέους εάν ήταν αναγκασμένος να κάνει μία επιλογή.

Τα συμπεράσματα του δυσμενούς σεναρίου της ΕΚΤ είναι σύμφωνα με το μήνυμα που στέλνουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης στην Αθήνα εδώ και καιρό, δηλαδή ότι δεν πρέπει να προχωρήσει με ριζοσπαστικά μέτρα.

Για την ΕΚΤ, η εισαγωγή ενός τύπου δεύτερου νομίσματος στην Ελλάδα θα την παρεμπόδιζε επίσης στο να καθορίζει τα κόστη δανεισμού στην ευρωζώνη, καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: Ισκρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *