Ένοχοι και υποκριτές

image002Μια Σύνοδος Κορυφής για τα μάτια του κόσμου

Μνημείο υποκρισίας συνιστά η απόφαση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό(μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ).

Ακόμα και αυτοί που περίμεναν ότι οι 28, υπό τη σκιά των τελευταίων τραγικών γεγονότων στη Μεσόγειο, θα μπορούσαν να κάνουν κάτι για τη βελτίωση (έστω) της κατάστασης, δεν έκρυβαν την απογοήτευση τους.

Έτσι, μια Σύνοδος που έγινε για το θεαθήναι κατέληξε σε μια απόφαση που αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μέρος του προβλήματος και επομένως είναι αδύνατο να είναι φορέας της λύσης του.

Κατ΄ αρχήν, με την απόφαση δεν θίγεται ούτε ένας από τους παράγοντες που προκαλούν και πολλαπλασιάζουν τις μεταναστευτικές- προσφυγικές ροές.

Ανέγγιχτες οι αιτίες

Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις,  με τη συμμετοχή της Ε.Ε,  στη Βόρεια Αφρική και την ευρύτερη Μέση Ανατολή συνεχίζονται και σε πολλές περιπτώσεις κλιμακώνονται. Η αποσταθεροποίηση σ΄ αυτές τις περιοχές, με σκοπό τη δημιουργία «φιλικών» καθεστώτων, οδήγησε στο ξέσπασμα εμφύλιων συγκρούσεων, θρησκευτικού και όχι μόνο χαρακτήρα, οδηγώντας στην προσφυγιά εκατομμύρια ανθρώπους.

Όμως, όπως προκύπτει από την απόφαση της Συνόδου, οι 28 δεν κατάφεραν να βρουν μια λύση ούτε στον επιμερισμό των συνεπειών που γεννούν τα κύματα των προσφύγων και των μεταναστών. Έτσι, παραμένουν σε ισχύ οι συμφωνίες Δουβλίνο Ι και Δουβλίνο ΙΙ, γεγονός που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στις χώρες υποδοχής (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα), στις οποίες μένουν εγκλωβισμένοι οι μετανάστες- πρόσφυγες, αφού οι υπόλοιπες χώρες μέλη αρνούνται να δεχθούν έστω και ένα μέρος τους.

Πόλεμος στους… διακινητές

Βεβαίως, επειδή κάτι έπρεπε να πουν και αφού δεν ήθελαν να ασχοληθούν με τα σημαντικά, ανακάλυψαν ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι οι… «διακινητές», δηλαδή οι δουλέμποροι. Παρακάμπτοντας το γεγονός ότι οι δουλέμποροι αξιοποιούν τις συνθήκες για τις οποίες ευθύνεται η Ε.Ε., οι 28 κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον τους, υποσχόμενοι μεγαλύτερη και σκληρότερη καταστολή, δηλαδή ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για περισσότερα τραγικά ναυάγια και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των απελπισμένων που δεν έχουν άλλη οδό διαφυγής.

Κυβέρνηση: Νέο ραντεβού με την… «πραγματικότητα»

Για την ελληνική κυβέρνηση η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε για το μεταναστευτικό ήταν ένα ακόμα ραντεβού με την «πραγματικότητα»… Όπως και τα προηγούμενα, έτσι και σ” αυτό είχαμε μια θεαματική αναδίπλωση σε σχέση με τις προεκλογικές, αλλά και τις προγραμματικές της διακηρύξεις σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα. Η υπογραφή της, στην απόφαση της Συνόδου, την φέρνει σχεδόν στον αντίποδα των διακηρύξεων της, είτε ως προς τον προσδιορισμό των αιτιών της μεταναστευτικής- προσφυγικής έκρηξης, είτε όσον αφορά την εσωτερική διαχείριση του θέματος στην Ε.Ε (κατάργηση «Δουβλίνου», παροχή ασύλου, κ.λπ).

Κατά τα άλλα η Σύνοδος και οι αποφάσεις της απέδειξαν ότι όσο η Βόρεια Αφρική και η ευρύτερη Μέση Ανατολή παραμένουν στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, αλλά και των ανταγωνισμών, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι μεταναστευτικές- προσφυγικές ροές θα μεγαλώνουν και τα αδιέξοδα στη διαχείριση των συνεπειών θα εντείνονται.

Πηγή: Δάνης Παπαβασιλείου – “Ημεροδρόμος”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *