2 Μάη: Τιμούμε τους αντιφασίστες της Οδησσού στην Ελλάδα και στον κόσμο!

Θυμόμαστε κι Αγωνιζόμαστε!

headerΗ Αντιφασιστική Καμπάνια για την Ουκρανία καλεί σε διαδήλωση έξω απ’ τα γραφεία της Ε.Ε., το Σάββατο 2 Μάη. Δεν ξεχνάμε τους νεκρούς αντιφασίστες της Οδησσού! Δε συγχωρούμε το έγκλημα της ουκρανικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΗΠΑ! Συγκέντρωση στις 20:30 έξω απ’ τη ρωσική εκκλησία (Φιλελλήνων 21Α) όπου Ρώσοι και Ουκρανοί συμπολίτες μας θα τελέσουν επιμνημόσυνη δέηση για τους χαμένους συγγενείς τους και τα υπόλοιπα θύματα του πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία.
Καλούμε κάθε αντιφασίστα σε συμμετοχή στη διαδήλωση της Αθήνας καιπροτρέπουμε οργανώσεις, συλλογικότητες και κοινωνικούς χώρους/καταλήψεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να τιμηθούν πολιτικά τα θύματα της Οδησσού. Μοίρασμα προκηρύξεων, ανακοινώσεις, προβολές ντοκυμανταίρ, συζητήσεις και διαδηλώσεις είναι μερικά από τα πράγματα που μπορούν να γίνουν.
Αυτό μας ζητούν κι οι αντιφασίστες της Οδησσού που μάχονται ακόμα και σήμερα μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες για να απαλλαγούν από το φασιστικό καθεστώς της Ουκρανίας (δείτε εδώ το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας για τον Διεθνισμό και τη Δημοκρατία στην Ουκρανία: )
____________________________________________________________

Στις 2 Μάη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το ειδεχθέστερο πολιτικό έγκλημα που συνέβη στον ευρωπαϊκό 21ο αιώνα.

48 αντιφασίστες (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία-αρκετές δεκάδες παραπάνω στην πραγματικότητα) δολοφονήθηκαν στο Κτίριο των Συνδικάτων στην Οδησσό όταν φασιστικές συμμορίες έβαλαν φωτιά με μολότοφ και άλλα εύφλεκτα υλικά.

Μετά την ανατροπή της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς από το «κίνημα Μαϊντάν» πολλές πόλεις της Ουκρανίας εξεγέρθηκαν εναντίον του νέου παράνομου καθεστώτος του φασισμού και του εθνικισμού. Η πολυεθνική πόλη της Οδησσού πρωτοστάτησε σ’ αυτό το κύμα διαδηλώσεων. Κορύφωση υπήρξε η διαδήλωση της Πρωτομαγιάς 2014 όταν πολλές χιλιάδες λαού διαδήλωσαν στην Οδησσό με κεντρικό σύνθημα «Δεν θα περάσει ο φασισμός».

Την επόμενη ημέρα δύο χιλιάδες περίπου μέλη φασιστικών συμμοριών μαζί με χούλγικανς ποδοσφαιρικών ομάδων κατευθύνθηκαν με τρένα στην Οδησσό από διάφορα σημεία της Ουκρανίας. Επιτέθηκαν στην κατασκήνωση των αντιφασιστών διαδηλωτών και τους ανάγκασαν να καταφύγουν στο Κτίριο των Συνδικάτων. Εκεί, με την αστυνομία απούσα, το έθεσαν στις φλόγες με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν δεκάδες άνθρωποι, γέροι, νέοι ακόμα και έγκυες γυναίκες. Όσους απεγνωσμένοι πηδούσαν απ’ τα παράθυρα για να μην καούν ή πνιγούν απ’ τον καπνό, τους αποτελείωναν οι φασιστικές συμμορίες στο έδαφος ξυλοκοπώντας τους, ακόμα και πυροβολώντας τους.

Μπροστά σε αυτό το έγκλημα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, οι ΗΠΑ και τα μεγάλα ΜΜΕ είτε σιώπησαν, είτε διαστρέβλωσαν την αλήθεια, είτε περιορίστηκαν σε μια τυπική καταδίκη των «ακραίων» χωρίς να βρουν τίποτα να πουν για την κυβέρνηση της Ουκρανίας. Για εμάς όλοι οι παραπάνω είναι συνυπεύθυνοι. Σήμερα, ένα χρόνο μετάκανείς δεν έχεις τιμωρηθεί γι’ αυτό το έγκλημα. Αντιθέτως, η τρομοκρατία καλά κρατεί στην Οδησσό. Δεκάδες είναι οι φυλακίσεις, οι ξυλοδαρμοί κι οι τραμπουκισμοί εναντίον όσων τολμούν ακόμα να σηκώνουν κεφάλι και να διαδηλώνουν αντιφασιστικά.

Παρ’ όλα αυτά η Οδησσός είναι ακόμη ζωντανή! Αριστεροί, κομμουνιστές, αντιφασίστες βγαίνουν ακόμα στους δρόμους όταν την πόλη επισκέπτεται ο σφαγέας Ποροσένκο και χαλούν τις φιέστες του καθεστώτος αψηφώντας την απαγόρευση χρήσης κομμουνιστικών συμβόλων και τις φασιστικές ομάδες που καραδοκούν:

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή για την Απελευθέρωση της Οδησσού: «Το αντιφασιστικό κίνημα μονάχα θα ριζοσπαστικοποιηθεί γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα φυλακίσει τον οποιονδήποτε για την πολιτική του στάση, επειδή κρατά μια κόκκινη σημαία ή επειδή διαβάζει ένα βιβλίο του Λένιν – τότε δεν θα υπάρχει κανένας λόγος για να κάτσει κάποιος ήσυχα και να σιωπήσει.»

L1LZ9zLTDGc (1)

Μετά το τέλος της διαδήλωσης θα ακολουθήσει βραδιά με πολιτικά τραγούδια για την οικονομική ενίσχυση του Καραβανιού Αλληλεγγύης στο Ντονμπάς που αναχωρεί απ’ την Ελλάδα στις 5 Μάη. Στόχος μας είναι να καλυφθούν κάποια έξοδα της αποστολής και κυρίως να μεταφερθεί υλική βοήθεια στον δοκιμαζόμενο λαό και τους αντιφασίστες του Ντονμπάς. Την Καμπάνια θα φιλοξενήσει η Λέσχη «Αναιρέσεις» (Ιπποκράτους 175, ώρα 22:00)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *