Nα μεταφερθεί άμεσα η δίκη των νεοναζί στην αίθουσα τελετών του Εφετείου

111Οι κάτοικοι και ο δήμαρχος του Κορυδαλλού και οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής εδώ και καιρό πιέζουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, προηγούμενα τον Αθανασίου τώρα τον Παρασκευόπουλο, να μην γίνει στον Κορυδαλλό η δίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Ο Ν. Παρασκευόπουλος, επί των ημερών του οποίου ξεκίνησε η δίκη, προφασίζεται αντικειμενικές δυσκολίες εξεύρεσης άλλης αίθουσας και πετάει το μπαλάκι στην πρόεδρο του δικαστηρίου Μ. Λεπενιώτη, η οποία πρέπει να του εισηγηθεί, όπως λέει, ότι «υπάρχει αντικειμενική αδυναμία διεξαγωγής της δίκης», ώστε να ορίσει άλλη αίθουσα. Με τη σειρά της, η πρόεδρος δηλώνει αναρμοδιότητα για τη μεταφορά της δίκης σε άλλη αίθουσα, αποφεύγει να τοποθετηθεί για το ακατάλληλο της αίθουσας και κλείνει τ’ αυτιά της στις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων του Κορυδαλλού, καθώς και των τοπικών παραγόντων και του δημάρχου της πόλης.

Στις δύο μέχρι τώρα συνεδριάσεις, που διήρκεσαν πολύ λίγο και περιορίστηκαν στην ανάγνωση του απουσιολογίου κατηγορούμενων και συνηγόρων υπεράσπισης και του καταλόγου των μαρτύρων του κατηγορητηρίου, η πρόεδρος διέθεσε ελάχιστο χρόνο για να διεξαχθεί αναλυτική συζήτηση και να παρθεί απόφαση για τη μεταφορά της δίκης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών που πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Η τακτική αυτή είναι σκόπιμη και απορρέει από την κοινή απόφαση υπουργού Δικαιοσύνης και Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης  του Εφετείου Αθηνών να μην μεταφερθεί η δίκη από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Κ. Παπαδάκης επεσήμανε στην πρόεδρο ότι μπορεί να διεξαχθεί εκτενής συζήτηση επί του αιτήματος αλλαγής της αίθουσας, ανεξάρτητα από το ότι δεν έγινε ακόμη η διαδικασία για την έγκριση της παράστασης πολιτικής αγωγής. Η πρόεδρος συμφώνησε μεν με την τοποθέτηση του συνηγόρου, αλλά στην πράξη άφησε πολύ λίγο χρόνο γι’ αυτή τη συζήτηση. Το σπουδαιότερο: έκανε σαν να μην άκουσε την επίκληση από τον Κ. Παπαδάκη του άρθρου 18 παρ. 3 του νόμου 1756/1988, «Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάσταση Δικαστικών Λειτουργών», σύμφωνα με την οποία υπάρχει συναρμοδιότητα υπουργού Δικαιοσύνης και προέδρου του δικαστηρίου, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να βρουν άλλη αίθουσα, αν «υπάρχει διαρκής αντικειμενική αδυναμία πραγματοποίησης των συνεδριάσεων του δικαστηρίου».

Τα προβλεπόμενα απ’ αυτή τη διάταξη είναι σαφή και γι’ αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης και η πρόεδρος του δικαστηρίου πρέπει ν’ αφήσουν τα «παιχνιδάκια» και να ορίσουν, με εισήγηση της δεύτερης και απόφαση του πρώτου, την αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, που πληροί όλες τις προϋποθέσεις, ως αίθουσα διεξαγωγής της δίκης της ναζστικής οργάνωσης ΧΑ.

Παραθέτουμε τη διάταξη:

«Αν για οποιοδήποτε λόγο η συνεδρίαση του δικαστηρίου  στην αίθουσα  που έχει οριστεί είναι αδύνατη, ο δικαστής που διευθύνει το δικαστήριο, αν αυτό είναι δυνατό, άλλη αίθουσα  συνεδριάσεων του ίδιου καταστήματος, με πράξη του, που γνωστοποιείται με τον προσφορότερο τρόπο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.

Η συνέχιση της συνεδρίασης μπορεί να γίνει και σε άλλη αίθουσα που ορίζει ο δικαστής που διευθύνει την συνεδρίαση και την ανακοινώνει από την έδρα. Αν υπάρχει διαρκής αντικειμενική αδυναμία πραγματοποίησης των συνεδριάσεων του δικαστηρίου, ορίζεται, ύστερα από αίτηση του δικαστή που το διευθύνει, από τον υπουργό η αίθουσα άλλου δικαστηρίου για την πραγματοποίηση των συνεδριάσεων».

Υπάρχει σωρεία αποφάσεων των υπουργών Δικαιοσύνης με τις οποίες έγινε εφαρμογή αυτής της διάταξης και αλλάχτηκαν οι αίθουσες διεξαγωγής συγκεκριμένων δικών στο παρελθόν. Αναφέρουμε ενδεικτικά τρεις τέτοιες αποφάσεις, δύο επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή και μία επί συγκυβέρνησης Λ. Παπαδήμου. Με την ΥΑ 844/27-7-2006, ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας όρισε την αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών ως αίθουσα για την εκδίκαση της  έφεσης της υπόθεσης  του ναυαγίου του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ». Με την ΥΑ 311/2-4-2007 πάλι ο Α. Παπαληγούρας όρισε την ίδια αίθουσα ως αίθουσα εκδίκασης της υπόθεσης των 49 διαδηλωτών που συνελήφθησαν στο φοιτητικό συλλαλητήριο στις 8/3/2007. Με την υπουργική απόφαση 265/9-4-2012, ο Μ. Παπαϊωάννου όρισε την ίδια αίθουσα ως αίθουσα για την εκδίκαση της έφεσης της υπόθεσης των Ζωνιανών.

Ας αφήσουν λοιπόν τις εξυπνάδες  και το πινγκ-πονγκ και να αποφασίσουν, σύμφωνα  με την παρ. 3 του άρθρου 18 του νόμου 1756να μεταφερθεί άμεσα η δίκη των νεοναζί στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.

ΥΓ1. Στην απαίτηση του δημάρχου Κορυδαλλού να διεξαχθεί η δίκη σε άλλη αίθουσα, η εισαγγελέας Αδαμ. Οικονόμου (ήταν εισαγγελέας και στην υπόθεση του Τ. Θεοφίλου), ρώτησε τον δήμαρχο αν γίνονται εξετάσεις και το Σάββατο, για να προτείνει το αμίμητο να διεξάγεται η δίκη τα Σάββατα. Στο ίδιο μήκος κύματος η πρόεδρος ζήτησε να διερευνηθεί η δυνατότητα να διεξάγεται η δίκη μετά το μεσημέρι! Τις παραδίνουμε στην κρίση σας.

H δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη, 11 Μάη, πάλι στις φυλακές  Κορυδαλλού.

Πηγή: “ΚΟΝΤΡΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *