Αναζωπύρωση του θρησκευτικού πολέμου – Η προέλαση των Τζιχαντιστών

image002Πηγή: Αλίκη Κοτζιά – «Επίκαιρα»

Την έκκληση «Σώστε την Παλμύρα!» απηύθυνε πριν από λίγες μέρες η UNESCO, καθώς οι μαχητές του ISIS βρίσκονταν έξω από την πόλη-μνημείο. Η αρχαία Παλμύρα σώθηκε για την ώρα, καθώς οι ένοπλοι του Ισλαμικού Κράτους έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στην κατάληψη της περιοχής του Ιντλίμπ στα βορειοδυτικά, υπάρχει πάντοτε όμως ο κίνδυνος να πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών αυτό το μοναδικό μνημείο μέσα στην έρημο, «όπου συναντιόνται πολιτισμοί από τη Ρώμη, το Βυζάντιο, την Περσία, την Ελλάδα αλλά και το Ισλάμ», όπως τονίζει η Ιρίνα Μπόκοβα, γενική διευθύντρια της UNESCO, που φοβάται τα χειρότερα. Δεν πάει, άλλωστε, καιρός από τις εκτεταμένες καταστροφές αρχαιοτήτων σε Χαλέπι, Νιμρούντ, Μοβούλη και Νινεβί, ιστορικές πόλεις της Συρίας και του Ιράκ, που γνώρισαν την οργή των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των Αμερικανών ότι ο χρόνος για το Ισλαμικό Κράτος τελειώνει, οι τζιχαντιστές του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκνταντί θέλουν να καταλάβουν την Ιντλίμπ στη Συρία, να εξοντώσουν κάθε πυλώνα αντίστασης στο Ραμάντι και να οδεύσουν στη Βαγδάτη! Τα μαξιμαλιστικά σχέδια του αρχηγού του ISIS, του επονομαζόμενου «χαλίφη», που θέλει να αποδείξει μετά τον τραυματισμό του από αμερικανικές επιδρομές ότι είναι παρών και ισχυρός, προκαλούν φόβους για νέο κύμα βιαιοτήτων. Επιπλέον, αναζωπυρώνουν τις θρησκευτικές συγκρούσεις, εμπλέκοντας τους σιίτες σε έναν πόλεμο χωρίς τέλος και σε αντεκδικήσεις με τον σουνιτικό πληθυσμό. Στα δύο μέτωπα του πολέμου που διεξάγει το Ισλαμικό Κράτος, στη Συρία και το Ιράκ, θέλει να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του.

Στο Ιράκ, η μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους κυματίζει στο Ραμάντι, πρωτεύουσα της σουνιτικής επαρχίας Ανμπάρ. Για τους τζιχαντιστές του «Χαλιφάτου» όμως η μεγάλη νίκη θα έρθει όταν καταλάβουν την Κερμπάλα, ιερή πόλη των σιιτών, αλλά και την ίδια τη Βαγδάτη, όπως προαναγγέλλει ο Αλ Μπαγκνταντί μέσα από ισλαμικές ιστοσελίδες. Η κατάληψη του Ραμάντι είναι η πιο ηχηρή ήττα του ιρακινού στρατού μετά την πτώση της Μοσούλης τον περασμένο Ιούλιο. Οι τραγικές εξελίξεις στο Ιράκ, που αποδεικνύουν την έλλειψη ασφάλειας μετά τον δεκαετή πόλεμο των ΗΠΑ, αποτελούν μεγάλο πλήγμα στη σιιτική κυβέρνηση του Χάίντέρ αλ Αμπάντι και αποκαλύπτουν την αδυναμία του υποστηριζόμενου από τους Αμερικανούς ιρακινού στρατού. Ο Αμπάντι αναγκάστηκε να καταφύγει στις σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες, τις λεγάμενες Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU), που στηρίζονται από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και από τη Χεζμπολάχ.

Φόβοι για νέο αιματοκύλισμα

Όπως εκτιμούν Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές, η ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους γνωρίζει ότι η κατάληψη της Βαγδάτης είναι αδύνατη με τον ιρακινό στρατό παραταγμένο απέναντι του -δεν θα επιτρέψει, άλλωστε, ούτε η Ουάσιγκτον να συμβεί κάτι τέτοιο-, ωστόσο μια πολυαίμακτη σύγκρουση μεταξύ σουνιτών και σιιτών εξυπηρετεί τα σχέδια του Αλ Μπαγκνταντί για υποδαύλιση του φανατισμού. Το Ισλαμικό Κράτος επιχειρεί να κερδίσει επικοινωνιακά όλους τους σουνίτες, οι οποίοι ήδη εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την κυβέρνηση της Βαγδάτης, κατηγορώντας τη ότι τους έχει εγκαταλείψει.

Αρκετούς μήνες μετά την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και άλλες συμμαχικές χώρες στη Μέση Ανατολή (κυρίως την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία), οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους δεν έχουν αναχαιτιστεί και παραμένουν ενεργοί στο Ιράκ και τη Συρία. Την επομένη, πάντως, της κατάληψης του Ραμάντι στο Ιράκ, που, κατά τη γαλλική Le Monde, καταδεικνύει τους λανθασμένους υπολογισμούς της Δύσης σχετικά με την ισχύ του ISIS, το Πεντάγωνο υποβάθμισε το γεγονός.

Στη δε Συρία, όπου ο εμφύλιος έχει καταστρέψει τη χώρα κι έχουν ισοπεδωθεί ολόκληρες ιστορικές πόλεις, το Ισλαμικό Κράτος συμβαδίζει συχνά με τις άλλες ακραίες σουνιτικές ομάδες που μάχονται το καθεστώς της Δαμασκού. Η τελευταία επιτυχία του Ισλαμικού Κράτους σημειώθηκε στην Αλ Μαστούμα, τη μεγαλύτερη βάση του συριακού στρατού στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Η βάση φιλοξενούσε χιλιάδες στρατιώτες πιστούς στον Μπασάρ αλ Άσαυτ και σημαντικό αριθμό όπλων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *