18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης

image0023,4, 5 Ιούλη, πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά

Να ανοίξουμε τα σύνορα, να βγούμε στους δρόμους!

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για το 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, που ξεκίνησε την πορεία του, μαζί με την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, το μακρινό πια 1998, ως ένα σημείο συνάντησης ανθρώπων και συλλογικοτήτων, στον κοινό αγώνα ενάντια στη βαρβαρότητα του ρατσισμού, του εθνικισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Στην αρχή ήμασταν λίγοι, μα με τον καιρό το φεστιβάλ μεγάλωνε και αγκάλιαζε περισσότερα κινήματα και συλλογικότητες. Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα, μέσα στο ζόφο που προκάλεσε η καπιταλιστική κρίση και τα μνημόνια της φτώχειας, αλλά και μέσα στις ελπίδες που γέννησαν οι πλατείες, οι απεργίες, οι κοινωνικοί αγώνες, το φεστιβάλ προσπάθησε –και πιστεύουμε κατάφερε- να αλλάξει ριζικά. Εγκαταστάθηκε μόνιμα στο φιλόξενο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στα δυτικά της πόλης, συμμετέχοντας έτσι και στο δίκαιο αγώνα να αποδοθεί ο χώρος αυτός στις ανάγκες της κοινωνίας και των ανθρώπων. Ως Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης πια, αποτέλεσε ένα χώρο συνάντησης όσων δεν στέκονταν απλώς δίπλα στους φτωχούς, αλλά κι ενάντια στους πλούσιους, όπως τα κινηματικά εγχειρήματα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Αυτός είναι ο στόχος μας και φέτος, σε μία όμως πολύ διαφορετική συγκυρία: να συζητήσουμε τις προτεραιότητες και να οργανώσουμε τους αγώνες μας σε τρία κρίσιμα πεδία. Πρώτα-πρώτα, το άνοιγμα των συνόρων Ελλάδας και Ευρώπης για τους πρόσφυγες πολέμου. Έπειτα, τη διεκδίκηση μιας νέας διαδικασίας νομιμοποίησης όλων των μεταναστών “χωρίς χαρτιά” και ιθαγένειας για τα παιδιά τους. Παράλληλα, θα αναζητήσουμε τις δυνατότητες για το άνοιγμα ενός νέου κύκλου αγώνων ενάντια στη φτώχεια, τα μνημόνια, το φασισμό και την εκμετάλλευση, γιατί γνωρίζουμε καλά ότι ο αγώνας για τα δικαιώματα των προσφύγων ή των μεταναστών δεν θα καταφέρει τίποτα, αν δεν συνδυάζεται με τον αγώνα για τα δικαιώματα όλων μας, ντόπιων και ξένων, σε δουλειά με αξιοπρέπεια, στη δημόσια υγεία και παιδεία, με τον αγώνα ενάντια στη φτώχεια που έφεραν η κρίση και τα μνημόνια, αλλά και με το ρατσισμό, τον εθνικισμό και το φασισμό.

Όλα αυτά τα ζητήματα, και αρκετά ακόμη, που εκτείνονται από το χώρο της ψυχικής υγείας μέχρι τις διώξεις των Τούρκων προσφύγων, και από το γυμνισμό μέχρι τις Σκουριές, θα αναπτυχθούν μέσα από τα 30 περίπου εργαστήρια και συνελεύσεις που διοργανώνουμε, με τη συμμετοχή συλλογικοτήτων και κινημάτων της πόλης μας, αλλά και όλης της χώρας.

Ακόμα περισσότερο, το φεστιβάλ είναι για εμάς ένα μικρό παράδειγμα για το πώς φανταζόμαστε «ένα κόσμο που να χωρά πολλούς κόσμους». Ο πλούτος αυτός θα αποτυπωθεί όχι μόνο στις εκδηλώσεις, αλλά και στους θεματικούς χώρους, τα τραπεζάκια των δεκάδων συλλογικοτήτων, το γνώριμο παιδότοπο, και φυσικά στο πολιτιστικό πρόγραμμα: του δύο σκηνές, η ανατολική και η δυτική, με 24 σχήματα της πόλης μας –και όχι μόνο, θεατρικές παραστάσεις, χοροί και δρώμενα από ομάδες ντόπιων και μεταναστών, φωτογραφικές εκθέσεις, προβολές, μπάντες δρόμου.

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Facebook event: https://www.facebook.com/events/418056901707014/

Twitter: @Antirafesthes

Youtube spot: https://youtu.be/O11e-6hXDDw

Επικοινωνία: Νίκος Νικήσιανης, 6976629310, nnikisia@gmail.com
Ζαχαρούλα Βεζύρη, 6970395852, xara_9@hotmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *