Ανατρεπτικά

theodoraki► Ο νεοφιλελεύθερος Σταύρος Θεοδωράκης το τελευταίο διάστημα τα έχει βάλει με ιστοσελίδες και ιστολόγια, γιατί λέει του κάνουν κριτική.

► Τι λες ωρέ λεβέντη; Από πότε η κριτική είναι κατακριτέα;

► «Η Ελλάδα», κατά τον Σ. Θεοδωράκη, «είναι εξαρτημένη από τις εισαγωγές».

► Σε μεγάλο βαθμό, ναι, έτσι είναι. Και αυτό οφείλεται γιατί όλες τις προηγούμενες δεκαετίες οι κυβερνήσεις της Ελλάδας (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) ακολουθούσαν ακριβώς αυτά που ονειρεύεται ο Σ. Θεοδωράκης: Όλα για το κεφάλαιο!

► Πως θα πάει η χώρα μπροστά κατά τον Σ. Θεοδωράκη; Η απάντηση που δίνει είναι: Όταν όλοι γίνουν επιχειρηματίες. Αυτό το σλόγκαν πλασάρει η ιστοσελίδα του Ποταμιού στη νεολαία.

► Και για να γίνουν όλοι επιχειρηματίες (αλήθεια ποιος θα εργάζεται;), θα πρέπει λέει, να δοθούν στο κεφάλαιο μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές. Τουτέστιν: καπιταλιστική εκμετάλλευση βαρβάτη.

► Εδώ ο κόσμος καίγεται και η «Αυγή» ασχολείται επανειλημμένα με τον Χάμπερμας και τον Ζίζεκ

► Τουτέστιν: Χάμπερμας, η ΕΕ λέει απέτυχε διότι δεν υπάρχει πολιτική ενοποίηση. Με άλλα λόγια, ο σοσιαλδημοκράτης Χάμπερμας, ζητά επί της ουσίας διάλυση των εθνικών κοινοβουλίων και μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων σ΄ ένα υπερεθνικό κοινοβούλιο της ΕΕ. Έτσι ο «σοσιαλισμός» της Σχολής της Φρανκφούρτης θα έρθει γρηγορότερα.

► Όσο για τον μαρξίζοντα Ζίζεκ, για να τον κατανοήσει κανείς πρέπει να έχει διδακτορικό… λακανικής ψυχολογίας.

► Είναι ακριβώς αυτή η ιδεολογική θολούρα του ΣΥΡΙΖΑ, που τον οδηγεί να υποστηρίζει μια άποψη, αλλά και το αντίθετό της. Σ΄ ένα ζήτημα πάντως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μένει σταθερή στη θέση της: ΕΕ και ξερό ψωμί.

► Στα διάφορα τηλεοπτικά πάνελ το τελευταίο διάστημα, αλλά και παλιότερα, προβάλλεται διαρκώς η θέση ότι, «οι εταίροι μας έκαναν και αυτοί πολλά λάθη» και ότι «είναι καιρός να τα διορθώσουν».

► Όχι αγαπητοί, οι αστικές κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ δεν έκαναν λάθη. Ανέκαθεν ακολουθούσαν σταθερή γραμμή, υποστηρίζοντας τα συμφέροντα των κυρίαρχων καπιταλιστικών συμφερόντων.

► Στα ίδια πάνελ προβάλλεται το επιχείρημα, ότι η ΕΕ μάς έδινε πολλά λεφτά. Από πού θα παίρνουμε αν βγούμε απ΄ αυτήν;

► Καλά, δε γνωρίζουν ότι στα ταμεία της ΕΕ συνεισφέρει και η Ελλάδα;

► Δε γνωρίζουν ότι τα μεγαλύτερα ποσά έχουν δοθεί στους μεγαλοκαπιταλιστές;

► Δε γνωρίζουν ότι πολλά κεφάλαια δεν τα επένδυσαν στην πραγματική οικονομία, αλλά τα μετέφεραν στο εξωτερικό, ή τα τζόγαραν στα χρηματιστήρια;

► Δε γνωρίζουν ότι διάφορες επιδοτήσεις που έπαιρναν οι αγρότες, δίνονταν για να εγκαταλειφτεί η παραγωγή ντόπιων προϊόντων;

► Δεν ξέρουν ότι επιβάλλονταν διάφορα πλαφόν στη παραγωγή αγροτικών προϊόντων, και ότι πέρα από αυτό επιβάλλονταν πρόστιμα;

► Μήπως ξέρουν να μάς πουν, όλα τα χρόνια που βρισκόμασταν στην ΕΕ, πόσα αγροτικά νοικοκυριά ξεκληρίστηκαν;

► Ο μεγάλος καημός των τηλεοπτικών καναλιών είναι ο τουρισμός, για την ακρίβεια οι μεγαλοξενοδόχοι.

► Για τις συνθήκες εργασίας –δηλαδή σκλαβιάς- που επικρατούν σ΄ αυτές τις επιχειρήσεις, θα κάνουν ποτέ κουβέντα; Ή θα μάς δείχνουν μόνο τις ομορφονιές με τα μπικίνι στις παραλίες; Θα μάς πουν πόσες ώρες εργάζονται εκεί οι εργάτες; Για το τι χρήματα παίρνουν; Για το αν είναι ασφαλισμένοι;

► Σε τελική ανάλυση, το πρόβλημα της Ελλάδας είναι να μετατραπεί σε χώρα γκαρσονιών; Δική μας παραγωγή δεν θα έχουμε; Θα μάς πουλάν οι Γερμανοί δυό γερμένα υποβρύχια (μόνοι μας θα μπορούσαμε να τα φτιάξουμε καλύτερα) και θα μάς παίρνουν όλη την αγροτική παραγωγή;

► Τα ελληνικά αστικά ΜΜΕ μάς παρουσιάζουν διαρκώς τις απόψεις της γερμανικής εφημερίδας Μπιλντ (Bild) ως σημαντικό γεγονός, που βέβαια εμείς πρέπει να λάβουμε υπόψη μας.

► Για όποιον δε γνωρίζει: Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βρωμοφυλλάδα της Γερμανίας. Μέσα απ΄ τις σελίδες της παρελαύνουν ο ρατσισμός, ο σεξισμός, η ανωτερότητα της «γερμανικής φυλής», το μίσος της απέναντι σε κάθε τι προοδευτικό, τα κουτσομπολιά, η υποστήριξη ιμπεριαλιστικών επιθέσεων κ.ο.κ.

► Δίνω το σχετικό link της κίτρινης φυλλάδας (http://www.bild.de/). Δε χρειάζεται να κατέχει κάποιος τη γερμανική γλώσσα για να καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Οι εικόνες και μόνο αρκούν.

► Θαυμάστε τώρα και τη συνέπεια των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τα λόγια του υπουργού Οικονομικών Βαρουφάκη, σε συνέντευξη που έδωσε στη Bild (28/6), όταν μάλιστα είχε παρθεί ήδη η απόφαση, όχι απλά της κυβέρνησης, αλλά της ελληνικής βουλής, για δημοψήφισμα:

► Για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά «είναι ανοιχτή για νέες προτάσεις των Θεσμών».

► Τονίζει δε ότι οι νέες προτάσεις θα μπορούσαν να γίνουν ανά πάσα στιγμή αντικείμενο του δημοψηφίσματος, εάν είναι «σημαντικά καλύτερες» από τις προηγούμενες.

► Αναφέρει μάλιστα ότι «τότε μπορούμε να αλλάξουμε ανά πάσα στιγμή τη δική μας εισήγηση και να προτείνουμε στους ψηφοφόρους να υπερψηφίσουν» και σημειώνει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι πρόθυμη να διαπραγματευθεί κατά το διάστημα που οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν.

► Με άλλα λόγια, διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προκηρύχθηκε δημοψήφισμα, και παρ΄ όλα αυτά η κυβέρνηση «είναι ανοιχτή για νέες προτάσεις».

► Στη συνέχεια, η κυβέρνηση μπορεί να τις δεχτεί, και λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης θα πει στους ψηφοφόρους να τις υπερψηφίσουν.

► Αυτά συμβαίνουν στη χώρα της Δανιμαρκίας!

► Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν τον επισκέφθηκε ο Σαμαράς (28/6), ανέφερε ότι θα πρέπει «να μείνει αδιατάρακτη η πορεία της χώρας σε Ευρώπη και Ευρωζώνη».

► Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας: Έρχονται τα πράγματα έτσι, που η κυβέρνηση αναγκάζεται να πάρει την απόφαση εξόδου από την Ευρωζώνη (σ΄ αυτή τη ζωή ακόμη και ο ευρωληγούρης ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αλλάξει άποψη). Όμως ο Παυλόπουλος διαφωνεί. Τι κάνει λοιπόν; Απλά, παραιτείται. Τι σημαίνει αυτό; Προκήρυξη εκλογών. Έτσι λέει το Σύνταγμα. Στη περίπτωση αυτή, τα διλήμματα που θα τεθούν στο εκλογικό σώμα είναι πολλά. Οι εκβιασμοί παντός είδους θα αυξηθούν στο κατακόρυφο. Ποιος φταίει για το ότι ο Παυλόπουλος είναι σ΄ αυτή τη θέση και όχι κάποιος άλλος, λ.χ. του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε τη δυνατότητα να τον εκλέξει;

► Παρεμπιπτόντως: Σε μια συζήτηση προχθές με κάποια νεοδημοκράτισα, μου ανέφερε κατά λέξη: «Εμείς δεν φοβόμαστε, έχουμε στήριγμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.»

► Τα σχόλια περιττεύουν.

► Για τις δυό μαοϊκές Οργανώσεις δεν υπάρχει πρόβλημα. Όποτε ζορίζουν τα πράγματα ρίχνουν το σύνθημα της «Αποχής» και ξεμπερδεύουν.

► Δηλαδή, ούτε «Άκυρο»;

► Έλεος βρε συναγωνιστές. Ακόμη και ο «μεγάλος τιμονιέρης» θα διαφωνούσε.

Παναγιώτης Γαβάνας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *