Ανακοίνωση της κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ για το Δημοψήφισμα

image001Οι πέντε μήνες ζωής της νέας κυβέρνησης, απέδειξαν περίτρανα ότι οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης του μνημονίου έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης της χώρας, αλλά και με τους ευρωπαίους κεφαλαιοκράτες, τα συμφέροντα των οποίων εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έρχεται επίσης σε σύγκρουση με το ΔΝΤ και τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι ανοίγονται δύο δρόμοι μπροστά στην εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό: ο ένας είναι ο δρόμος της μνημονιακής βαρβαρότητας και της διαρκούς λεηλασίας που ζούμε εδώ και πέντε χρόνια. Ο άλλος είναι ο δρόμος της σύγκρουσης με τους δανειστές-τοκογλύφους και τους κεφαλαιοκράτες και της απαλλοτρίωσης της ιδιοκτησίας τους.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να ακολουθήσει έναν τρίτο ενδιάμεσο δρόμο. Το δρόμο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, δηλαδή τη φαντασίωση ότι είναι δυνατός ένας συμβιβασμός και είναι δυνατή η κατάργηση του μνημονίου και ο τερματισμός της λιτότητας εντός ευρωζώνης και χωρίς σύγκρουση με τους ντόπιους και ξένους κεφαλαιοκράτες.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη στάση των δανειστών, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ αποδεικνύεται πεντακάθαρα ότι δεν υπάρχει τρίτος δρόμος. Ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για τα εργατικά συμφέρονται είναι ο δρόμος της ρήξης με τα μνημόνια που απαιτεί:

Άμεση κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων
Διαγραφή του δημόσιου χρέους (εκτός αυτού προς τα ασφαλιστικά ταμεία)
Εθνικοποίηση τραπεζών και τομέων στρατηγικής σημασίας χωρίς αποζημίωση και κάτω από εργατικό έλεγχο
Έξοδος από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η κυβέρνηση -έστω και καθυστερημένα- κατανοεί ότι ο δρόμος που μέχρι τώρα ακολουθούσε, οδηγεί στην υποταγή και θέτει σε δημοψήφισμα τα μέτρα των δανειστών. Η εξέλιξη αυτή είναι θετική. Είναι ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη! Να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας να κερδίσει το ΟΧΙ. Να ηττηθούν αυτοί που πλούτισαν στα χρόνια της κρίσης, το εφοπλιστικό κεφάλαιο και οι τραπεζίτες. Να ηττηθούν αυτοί που κυβερνούσαν ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του ελληνικού και διεθνούς κεφαλαίου και ακόμα τις υπερασπίζονται. Να ηττηθούν οι αντιδραστικές κραυγές από την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ και από το συρφετό των εχθρών των λαϊκών συμφερόντων που κρύβονται πίσω από το «Μένουμε Ευρώπη» και στήνουν σκηνικό τρόμου. Όλοι αυτοί που τρέφουν μίσος για το λαό, την εργατική τάξη και τα συμφέροντά μας να πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει. Ένα βροντερό ΟΧΙ!

Οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι καπιταλιστές αγρότες, οι κεφαλαιοκράτες συνολικά, έχουν συμφέρον από την συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής και της συμμετοχής της χώρας στη ζώνη του ευρώ και δεν θέλουν να βρεθούν σε μειονεκτική θέση έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών τους με την έξοδο από αυτή. Γι αυτό πολέμησαν με λύσσα το δημοψήφισμα και λένε ΝΑΙ στις απαιτήσεις της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Ψηφίζουμε ΟΧΙ για να τους σταματήσουμε!

Η θέση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας είναι ΟΧΙ στα μνημόνια, ΟΧΙ στις προτάσεις των δανειστών. Η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά, οι φτωχοί επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία, έχουν συμφέρον από την ανατροπή αυτής της πολιτικής, μια και τα μνημόνια και η συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ και την ΕΕ τους οδήγησε σε απίστευτες στερήσεις για να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των τοκογλύφων και να υπηρετηθούν τα σχέδια της άρχουσας τάξης. Για αυτό πρέπει να ταχθούν αποφασιστικά υπέρ του ΟΧΙ!

Οι πολιτικές δυνάμεις που μιλάνε στο όνομα της εργατικής τάξης και του λαού να παλέψουν μετωπικά και ενωτικά για το βροντερό ΟΧΙ στους εκβιασμούς της ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ. Να παλέψουμε για να στείλουμε στα σκουπίδια την πρόταση των δανειστών και να κλείσουμε το δρόμο σε οποιαδήποτε αντεργατική συμφωνία, σε κάθε προσπάθεια συνέχισης των μνημονίων. Η εργατική τάξη πρέπει να κινητοποιηθεί για να πάει μαζικά στην κάλπη, ψηφίζοντας ΟΧΙ, για να διεκδικήσει τα δικαιώματά της και να ανοίξει το δρόμο για μια άλλη προοπτική. Την προοπτική της ανάδειξης μιας κυβέρνησης που θα υπηρετήσει αταλάντευτα τα εργατικά συμφέροντα, μιας κυβέρνησης που θα ακολουθήσει το μοναδικό δρόμο που μπορεί να καταργήσει τα μνημόνια και θα ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις του κινήματος και ο οποίος περνάει μέσα από την διαγραφή του δημόσιου χρέους (εκτός αυτού προς τα ασφαλιστικά ταμεία), την εθνικοποίηση τραπεζών και τομέων στρατηγικής σημασίας χωρίς αποζημίωση και κάτω από εργατικό έλεγχο, την έξοδο από την ευρωζώνη και την ΕΕ.

Στο χρόνο που έχουμε μέχρι την Κυριακή να πάρουμε άμεσα πρωτοβουλίες για να δημιουργηθούν πλατιές επιτροπές υπέρ του ΟΧΙ οι οποίες θα πρωτοστατήσουν για την επικράτησή του και θα θέσουν τα εργατικά-λαϊκά αιτήματα και ανάγκες στο τραπέζι.

ΌΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΧΙ!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ – ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *