Ετσι προέγραψε την Κοινωνική Ασφάλιση ο ΣΥΡΙΖΑ

small_img_24266«Για να προστατεύσουμε τις δικές σας συντάξεις δίνουμε τη μάχη τόσους μήνες. Για να προστατεύσουμε το δικαίωμά σας σε μια αξιοπρεπή σύνταξη και όχι σ’ ένα φιλοδώρημα. Γι’ αυτό μας εκδικούνται». Αυτά έλεγε χωρίς ντροπή ο Τσίπρας, απευθυνόμενος στους συνταξιούχους την περασμένη Τετάρτη, κρύβοντάς τους το γεγονός ότι ήδη έχει προσυπογράψει μέτρα νέων περικοπών στις συντάξεις. Η τρόικα επιδιώκει «σταδιακή εξάλειψη του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2019» και «αύξηση των εισφορών υγείας που πληρώνουν οι συνταξιούχοι σε 6% κατά μέσο όρο, και αυτό θα επεκταθεί στις επικουρικές συντάξεις», έγραφε non paper που εξέδωσε το Μαξίμου για να στηρίξει το «ΟΧΙ». Ιδιες ακριβώς είναι και οι προτάσεις της κυβέρνησης, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει διαβάζοντας την αναλυτική παρουσίαση στις σελίδες 8-9 αυτού του φύλλου.

«Οι θεσμοί ζητούν να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία, που συνεπάγεται μείωση των εσόδων των ταμείων πάνω από 7οο εκ. ευρώ ετησίως» γράφει το ίδιο non paper. Μ’ αυτό το μέτρο, όμως, έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση. Στην επιστολή Τσίπρα προς τους Γιούνκερ-Ντράγκι-Λαγκάρντ με ημερομηνία 30 Ιούνη δεν υπάρχει καμιά διαφωνία ή πρόταση για αλλαγή αυτού του σημείου. Υπάρχει πλήρης αποδοχή.

Τέλος, στο non paper των γκεμπελίσκων του Μαξίμου διαβάζουμε: «Ακόμα, η πρόταση των θεσμών προβλέπει “να υπάρξει ένας πιο στενός σύνδεσμος ανάμεσα στις εισφορές και τις παροχές’’, δηλαδή και άλλες μειώσεις συντάξεων».

Μόνο που πριν το γράψει η τρόικα σε δικό της κείμενο, αυτό το είχε προτείνει η συγκυβέρνηση. Στο κείμενο των 11 σελίδων, που με υπογραφή του ίδιου του Τσίπρα κατατέθηκε στην τρόικα στις 22 Ιούνη διαβάζουμε: «Για να συμπληρωθεί το πακέτο, οι αρχές θα περάσουν στη δεύτερη φάση περαιτέρω νομοθετικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να εγκαθιδρύσουν τον Οκτώβρη του 2015 έναν στενότερο δεσμό μεταξύ των εισφορών και των παροχών». Δηλαδή, λένε αισχρά ψέματα στον ελληνικό λαό, για να υφαρπάξουν την ψήφο του στο κάλπικο δημοψήφισμα και να εφαρμόσουν αυτά που τον καλούν δήθεν να καταψηφίσει.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Πέρα από τα άμεσα αντιασφαλιστικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα (αναλυτικά δείτε εδώ), υπάρχει η νέα ριζική αντιασφαλιστική ανατροπή, που δεν τοποθετείται σε κάποιο μακρινό μέλλον, αλλά πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Οκτώβρη του 2015 και ν’ αρχίσει να ισχύει από την 1η Γενάρη του 2016, όπως ρητά αναφέρεται στην τελευταία πρόταση της τρόικας, με την οποία έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση.

Ολόκληρη η σχετική κυβερνητική πρόταση, όπως ακριβώς περιλαμβάνεται στην επιστολή Τσίπρα της 22ης Ιούνη, έχει ως εξής:

«Οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012 βελτίωσαν εν μέρει τη σταθερότητα του συνολικού συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο προηγουμένως ήταν αποσπασματικό και δαπανηρό  και μετέφερε βάρη αστάθειας στις μελλοντικές γενιές. Ομως παραπέρα, απαιτούνται πολύ περισσότερα φιλόδοξα και θαρραλέα βήματα για να συμπληρωθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις του συστήματος, που προκλήθηκαν από μια οικονομική κρίση όπου οι εισφορές μειώθηκαν λόγω της υψηλής ανεργίας, ενώ δημιουργήθηκαν πιέσεις στις δαπάνες καθώς πολλοί πολίτες επέλεξαν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα. Για ν’ αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα, οι αρχές δεσμεύονται να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις σε δυο φάσεις (…)

Για να συμπληρωθεί το πακέτο, οι αρχές θα περάσουν στη δεύτερη φάση περαιτέρω νομοθετικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να εγκαθιδρύσουν τον Οκτώβρη του 2015 έναν στενότερο δεσμό μεταξύ των εισφορών και των παροχών στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης και της ενοποίησης των ξεχωριστών ταμείων. Στο σχεδιασμό αυτών των μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι το βάρος της προσαρμογής θα είναι δίκαιο ώστε να εξασφαλίσει ότι θα προστατευθούν τα πιο ευπαθή νοικοκυριά, ενώ θα αποφευχθούν αδικαιολόγητα βάρη στις μελλοντικές γενιές και ότι θα υπάρχει ένας καθαρός δεσμός ανάμεσα στις εισφορές και τις απονομές, έτσι που να ενθαρρύνεται η δηλωμένη εργασία και μακρύτεροι εργασιακοί βίοι. Γι’ αυτό το σκοπό, οι αρχές σχεδιάζοντας με βάση μια αναλογιστική μελέτη και σε συνεργασία με την Ομάδα Εργασίας Γήρανσης της ΕΕ, θα νομοθετήσουν: (i) ειδικά σχέδια και παραμετρικές βελτιώσεις για να εγκαθιδρύσουν ένα στενό δεσμό ανάμεσα στις εισφορές και τις παροχές, (ii) επέκταση και εκσυγχρονισμό της βάσης εισφορών και παροχών για όλους τους αυτοαπασχολούμενους… (iii) αναθεώρηση και εκλογίκευση όλων των διαφορετικών συστημάτων βασικών, εγγυημένων εισφορών… Αυτά θα γίνουν μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και με πλήρη συμφωνία των θεσμών».

♦ Η κυβέρνηση εκφράζει την πλήρη συμφωνία της με τους αντιασφαλιστικούς νόμου του 2010 και του 2012 και δεσμεύεται ότι η νέα μεταρρύθμιση που θα επιχειρήσει θα βελτιώνει αυτούς τους νόμους! Δηλαδή, θα συνεχίσει το έργο των Λοβέρδου, Παπακωνσταντίνου, Κουτρουμάνη, Βρούτση. Στην τελευταία επιστολή που έστειλε ο Τσίπρας στις 30 Ιούνη στους Γιούνκερ-Ντράγκι-Λαγκάρντ δεσμεύεται να αρχίσει αμέσως την εφαρμογή των νόμων του 2010 (νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, που οδηγεί στη μείωσή τους) και ζητά αναβολή μέχρι τον Οκτώβρη της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Αμφιβάλλει κανείς για το τι θα γίνει τον Οκτώβρη;

♦ Η κυβέρνηση μιλά σωστά για τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση στο ασφαλιστικό σύστημα, πονηρά όμως αναγορεύει σε πρόβλημα την άσκηση του δικαιώματος στην πρόωρη σύνταξη από αρκετούς ασφαλισμένους. Το κάνει αυτό για να δημιουργήσει ένα ψευτοεπιχείρημα για την πλήρη κατάργηση της πρόωρης, όπως έχει ήδη συμφωνήσει με την τρόικα. Το πιο προκλητικό, όμως, είναι ότι στα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος δεν περιλαμβάνει την εξαφάνιση των αποθεματικών των Ταμείων με το PSI. Ερχεται, δηλαδή, να νομιμοποιήσει πλήρως αυτή τη νέα ληστεία των αποθεματικών της Ασφάλισης, την οποία μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε (ο Στρατούλης εξακολουθεί να το κάνει και ως υπουργός και μαζί με τον Σκουρλέτη να λέει ότι θα βρουν τρόπο ν’ αποκαταστήσουν τα αποθεματικά!).

♦ Οταν κυβέρνηση και τρόικα συμφωνούν ότι «πρέπει να εγκαθιδρυθεί ένας καθαρός (ή στενός) δεσμός ανάμεσα στις εισφορές και τις παροχές» εννοούν ότι το μοντέλο του ασφαλιστικού συστήματος θα πρέπει να μετατραπεί σε καθαρά κεφαλαιοποιητικό. Αυτό σημαίνει ότι η Κοινωνική Ασφάλιση θα λειτουργεί όπως η «ασφάλιση» στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Αυτό θα οδηγήσει σε ακόμη μικρότερη σύνταξη απ’ αυτή που προβλέπουν οι νόμοι Λοβέρδου-Παπακωνσταντίνου. Οχι μόνο στις μεσαίες και ψηλότερες συντάξεις, αλλά ακόμη και στην κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ. Είναι γνωστό πως με έναν αυθαίρετο λογιστικό τρόπο χωρίζουν την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ σε «ανταποδοτικό» και «προνοιακό» μέρος. Με τον «καθαρό δεσμό μεταξύ εισφορών και παροχών» το «προνοιακό» τμήμα της κατώτατης σύνταξης θα καταργηθεί και η συντριπτική πλειοψηφία των εργατών θα περιορίζεται σ’ ένα αισχρό φιλανθρωπικό βοήθημε (στα 360 ευρώ ορίζεται σήμερα, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα γίνει πολύ μικρότερο).

Είναι φανερό ότι πάμε σε μια νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία θα γίνει με την ίδια φιλοσοφία των μεταρρυθμίσεων του 2010 και του 2012. Επειδή τα Ταμεία είναι κυριολεκτικά άδεια, επειδή ιδιαίτερα το ΙΚΑ δεν έχει έσοδα και δεν έχει αποθεματικά (η χαριστική βολή δόθηκε με το PSI, αφού είχε προηγηθεί ληστεία δεκαετιών) και επειδή πρόσθετοι πόροι δεν μπορούν να βρεθούν από το κράτος, σκοπεύουν να χτυπήσουν άμεσα τις συντάξεις, αλλάζοντας προς το χειρότερο τον τρόπο υπολογισμό των νόμων Λοβέρδου-Παπακωνσταντίνου.

♦ Τέλος, η κυβέρνηση δε διστάζει να διακηρύξει ότι στόχος της είναι οι «μακρύτεροι εργασιακοί βίοι». Δηλαδή, να πάει το όριο ηλικίας πάνω και από τα 67 (αφού πρώτα εξαφανίσουν κάθε υπόλειμμα πρόωρης).

Αρκεί και μόνο η προδιαγεγραμμένη κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης (χωρίς να λογαριάσουμε όλα τα υπόλοιπα, που μπορείτε αναλυτικά να τα δείτε εδώ), για να καταλάβουμε ότι αν το «ναι» συνιστά ανοιχτό δωσιλογισμό και υποταγή στις απαιτήσεις των ιμπεριαλιστών δανειστών, το «όχι» οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα, στήνοντας μια παγίδα για τον ελληνικό λαό.

– Ο,τι και να ψηφίσεις η κάλπη θα βγάλει Μνημόνιο.

– Αποχή από το κάλπικο δημοψήφισμα.

– Αγώνας για τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.

ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *