ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ Ανακοίνωση του Σχεδίου Β

logo111Μετά την τελευταία ανακοίνωση του Δ.Ν.Τ., αναζωπυρώθηκε η συζήτηση για τη δυναμική του ελληνικού δημοσίου χρέους. Στην Ενότητα για την Δημοσιονομική Πολιτική (4.4) της από 18 Μαΐου του 2013 Εισήγησης της Οικονομικής Επιτροπής τους Σχεδίου Β, με τίτλο «(Δι-) Έξοδος», υποστηριζόταν ότι:
«Οι μεγάλες δυσχέρειες και τα αδιέξοδα για τη δημοσιονομική πολιτική υπάρχουν [μόνον] εντός της Ζώνης του Ευρώ, και όπως είχαμε εκτιμήσει ποσοτικά, ήδη από τον Μάιο του 2010, το δημόσιο χρέος είναι μη διατηρήσιμο, ενώ η μακροχρόνια σταθεροποίησή του στο επίπεδο του σχετικού κριτηρίου του Μάαστριχτ (60%) απαιτούσε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 8.4%, εάν το πρωτογενές έλλειμμα είναι της τάξης του 3% (με πρωτογενές πλεόνασμα 1%, η κατά το έτος 2030 μείωση του χρέους στο 60% απαιτούσε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4.8%).» (πρόσθετη έμφαση).

Οι ποσοτικές εκτιμήσεις, στις οποίες παραπέμπει η Εισήγησή μας, περιέχονται στο άρθρο των Θεόδωρου Μαριόλη και Κώστα Παπουλή, με τίτλο: «Η δυναμική του ελληνικού δημοσίου χρέους και η ιδεολογία της» (διευρυμένη εκδοχή του δημοσιεύτηκε το 2011). Εκεί είχαν διερευνηθεί, υπό ρεαλιστικές υποθέσεις, εναλλακτικά σενάρια (αυτά που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «προβολές») για τη διαχρονική εξέλιξη του ελληνικού δημοσίου χρέους. Όλα τα σενάρια έδειχναν, χωρίς αμφιβολία, ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι διατηρήσιμο. Θα άξιζε να αναζητήσει κανείς τι ισχυρίζονταν, τότε, διάφορα ινστιτούτα, ημεδαπά και αλλοδαπά, φορείς, κυβερνητικοί και μη, και πολλοί ειδικοί, των πανεπιστημίων και της αγοράς. Καθώς και το πώς αναπροσάρμοζαν τις εκτιμήσεις τους σε συνάρτηση με το κάθε νέο «Μνημόνιο», το οποίο θα διόρθωνε, υποτίθεται, τα πράγματα. Αλλά όχι μόνον: εξίσου αποκαλυπτική θα ήταν και η υπενθύμιση των σχετικών «αριστερών» ισχυρισμών ή, μάλλον, συσκοτισμών.

Η ανακοίνωση του Δ.Ν.Τ. ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι διατηρήσιμο/βιώσιμο παραβιάζει ανοικτές θύρες. Το μόνο άξιο λόγου είναι ότι η κεντρική θέση του Σχεδίου Β: «οι μεγάλες δυσχέρειες και τα αδιέξοδα για τη δημοσιονομική πολιτική υπάρχουν [μόνον] εντός της Ζώνης του Ευρώ», έχει αρχίσει να γίνεται ευρέως κατανοητή. Ακόμα και από αυτούς που δεν την έχουν υπόψη.

ΣΧΕΔΙΟ Β
03.07.2015

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *