Die Linke: Οι Γερμανοί της αλληλεγγύης

image002Αποστολή στη Γερμανία: Ρένα ΑκριτίδουHot Doc

«Κορνηλία έλα! Μια Ελληνίδα». Παραμονή της απόφασης για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, είχα μόλις μπει στα γραφεία του αριστερού κόμματος Die Linke, στον πεζόδρομο Norder Strasse του Φλένσμπουργκ – πόλης στο βορρά της Γερμανίας. Επί μέρες τα γραφεία ήταν κλειστά, εκείνη την μέρα είχε κίνηση. Εμφανίστηκε μια πολύ απλά ντυμένη, άβαφη γυναίκα, με ανοιχτή αγκαλιά! Ηταν η Κορνηλία Μέρινγκ, που, όπως με πληροφόρησαν, είναι βουλευτής του Die Linke στην ομοσπονδιακή γερμανική Βουλή, που μετείχε στη διαμαρτυρία, η οποία έκανε το γύρο του διαδικτύου, με πλακάτ αλληλεγγύης για την Ελλάδα.

Τη ρωτώ πόσο δύσκολο είναι να υποστηρίζεις την Ελλάδα, μέσα στη γερμανική Βουλή. «Δύσκολο», λέει, «γιατί πολλά μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου δεν γνωρίζουν την αλήθεια. Πιστεύουν ότι οι Ελληνες -κι όχι οι τράπεζες – πήραν τα χρήματα. Κι αυτά τα ψέματα, τα λέει η κυβέρνηση. Η θέση του κ. Σόιμπλε, είναι πολύ επικίνδυνη. Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο να επενδύσει στην οικονομική διαδικασία. Αν οι πιέσεις οδηγήσουν την Ελλάδα πίσω στη δραχμή, θα είναι καταστροφή και για την Ελλάδα και για τις χώρες της ΕΕ. Πρέπει να διορθωθούν τα πράγματα. Χωρίς περικοπές στους κοινωνικούς τομείς, με το να πληρώσουν οι έχοντες περισσότερους φόρους… Όσοι λένε ναι στην Ευρώπη, πρέπει να εννοούν ναι σε μια τέτοια εξέλιξη».

Συντηρητικές ηγεσίες εν δράσει

Στο χώρο των γραφείων, ρητά της Ρόζας Λούξεμπουργκ, το περιοδικό «Clara», με πρωτοσέλιδο σκίτσο της Άνγκελα Μέρκελ να δηλώνει… «όλα υπό έλεγχο», φυλλάδια με ζητήματα για τα οποία αγωνίζεται το κόμμα. Η Μέρινγκ με κάλεσε στα εγκαίνια των γραφείων, αργότερα την ίδια μέρα. Κι όταν ξαναπήγα, ο κόσμος που ήταν εκεί, με έκανε να αισθανθώ το «μαζί».

«Από την αριστερή οπτική, βλέπω ότι οι θεσμοί δεν θέλουν να επιτευχθεί λύση», είπε στο Hot Doc ο ευρωβουλευτής των Die Linke, Χέλμουτ Σολτζ. «Δεν θέλουν να αλλάξει η λογική της λιτότητας, θέλουν να συνεχιστεί αυτή των τελευταίων 5 ετών. Η ελληνική κυβέρνηση πήρε εντολή να κάνει αλλαγές – όχι στις περικοπές, όχι στη λιτότητα. Κι αυτό δεν είναι αρεστό στους θεσμούς. Απαιτείται νέα προσέγγιση, απαιτείται χρόνος. Εκτιμώ τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν θα μπορούσε να ενεργήσει αλλιώς. Έχω βρεθεί στην Ελλάδα, το 2012 χρειάστηκε να νοσηλευτώ μετά από ατύχημα, σε νοσοκομείο της Κω. Κατανοώ λοιπόν, τι θα σήμαιναν νέες περικοπές. Δεν βοηθά σε τίποτε την Ευρώπη όλη αυτή η φιλολογία περί Grexit, Brexit… Συντηρητικές ηγεσίες στην Ευρώπη, στο όνομα της ΕΕ υπονομεύουν μια προσέγγιση διαφορετική από αυτή που ακολουθούν μέχρι σήμερα. Δεν καλοβλέπουν μια στροφή, που θα έχει ως επίκεντρο τις κοινωνίες. Επιχειρούν να κάνουν πλύση εγκεφάλου στους πολίτες, για το αδύνατο της ανάπτυξης εναλλακτικών λύσεων. Οι πολίτες πρέπει να οργανωθούν, βάσει κανόνων που ισχύουν. Δεν μπορεί να είναι κανόνας η συνύπαρξη μόνο μέσω του κοινού νομίσματος. Αυτό έχει αποτύχει. Χρειαζόμαστε αλλαγή των συνθηκών του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας. Το κοινό νόμισμα πρέπει να είναι εργαλείο και για εξισορρόπηση της οικονομικής πραγματικότητας, υπό συγκεκριμένες συνθήκες».

Αμφισβητώντας τη «σταθερότητα»

Στο ερώτημα για τη δύναμη του Die Linke στη Γερμανία, ο Χέλμουτ Σολτζ απαντά: «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι διαφορετική από της Γερμανίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε τα ποσοστά του, όταν η κατάσταση στη χώρα έφτασε στο μη περαιτέρω. Στη Γερμανία, παρά τα υπαρκτά κοινωνικά, εργασιακά και άλλα προβλήματα, τις ανισότητες, ο μέσος πολίτης έχει μια αίσθηση σταθερότητας, που είναι απρόθυμος να χάσει. Κι αυτή η επιρροή είναι ορατή σε πολλά επίπεδα, περιλαμβανομένου του πολιτικού, του πολιτιστικού… Το Die Linke αμφισβητεί αυτή τη “σταθερότητα. Καθήκον μας είναι να εξηγήσουμε περισσότερο, να αναπτύξουμε ολοκληρωμένε προτάσεις».

Μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, σε ηλεκτρονική επικοινωνία μας, ο Χέλμουτ Σολτζ σχολίασε: «Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει στους πολίτες λόγο για το τελεσίγραφο, που παρουσίασαν τελικά oι υπουργοί Οικονομικών του eurogroup και το ΔΝΤ στη διαπραγματευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κατά τη γνώμη μου το πραγματικό αναγκαίο βήμα για να επικοινωνηθούν στον κόσμο τα αποτελέσματα των 5μηνων διαπραγματεύσεων – ή ανταλλαγής μονολόγων, όπως θα ήταν η πιο ακριβής περιγραφή. Το δημοψήφισμα θα είναι η δημοκρατική απόφαση για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και ο έλεγχος της εκπλήρωσης της εντολής, που πήρε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού: τερματισμός της λιτότητας, μη αποδοχή περαιτέρω περικοπών συντάξεων και κοινωνικών δομών της ελληνικής οικονομίας. Μακάρι να προκύψει ένα βιώσιμο αποτέλεσμα, που θα εξασφαλίζει την προοπτική ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας μέσα στην ΕΕ και διατήρησης του μέλους της ευρωζώνης. Ας αποφασίσει ο λαός».
«Η απόφαση διεξαγωγής δημοψηφίσματος είναι ο καλύτερος και δημοκρατικότερος. Ο Τσίπρας ενήργησε σοφά. Τον τελικό λόγο πρέπει να έχει ο ελληνικός λαός κι όχι οι τεχνοκράτες της ΕΕ. Ευχές και όλη μου την αλληλεγγύη!!!» έγραφε το μήνυμα της Μέρινγκ.

Γκίζι, Τσίμμερ

Στο διαδίκτυο, «έπαιζαν» δηλώσεις του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των Die Linke, Γκρέγκορ Γκίζι και της Γκάμπι Τσίμμερ, επικεφαλής της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς και προέδρου του γερμανικού κόμματος. Σε συνέντευξή του στην Frankfurter Rundschau, ο Γκίζμ απευθυνόμενος προς την Άνγκελα Μέρκελ, τόνιζε πως «δεν θα πρέπει να μεταθέτει την ευθύνη στον σκληροπυρηνικό Σόιμπλε. Αν θέλουμε να σώσουμε το ευρώ, θα πρέπει να σταματήσουμε να επιβάλλουμε λιτότητα μέχρι θανάτου στο Νότο και να αρχίσουμε να τον ξαναχτίζουμε». «Είναι ντροπή για την Ευρώπη ο εκβιασμός της Ελλάδας», έγραφε η Τσίμμερ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και σε ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο, «οι άκαρδες ιδεολογίες του eurogroup, καταπάτησαν για ακόμη μια φορά τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Πρώτα εκβίασαν την δημοκρατικά εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση για μήνες, τώρα απορρίπτουν τη δυνατότητα του ελληνικού λαού να αποφασίσει ο ίδιος για την πρόταση του eurogroup… Δεν θα ήταν πρόβλημα αν οι υπουργοί Οικονομικών επέκτει-ναν το πρόγραμμα για λίγες ακόμη ημέρες. Αλλά δεν θέλησαν να δώσουν στον ελληνικό λαό αυτή την ελευθερία.

Προτιμούν να δουν τη μοναδική αριστερή κυβέρνηση στην ΕΕ να αποτυγχάνει, και γι’ αυτό βάζουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε κίνδυνο. Τώρα οι αρχηγοί της ΕΕ πρέπει να βρουν μια λύση της τελευταίας στιγμής. Το μέλλον της Ευρώπης είναι στα χέρια τους».

«Και δικό μας δημοψήφισμα»…

Λίγο πριν «κατεβάσω το μολύβι», ήρθε ένα ακόμη ηλεκτρονικό μήνυμα. Η Κορνήλια Μέρινγκ έστελνε την ανακοίνωση του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Αλληλέγγυα Σύγχρονη Εποχή (ISM), του οποίου είναι μέλος: «Η διαμάχη για το ελληνικό δημοψήφισμα δεν είναι μια διαμάχη οικονομικοπολιτικής φύσης. Ούτε πρόκειται για μια διαμάχη, που προτρέχει και λειτουργεί σε βάρος μιας εποικοδομητικής λύσης στην κρίση κρατικής χρηματοδότησης. Πρόκειται για μια διαμάχη για τη δημοκρατία, το σύνταγμα και το θεμελιακό χαρακτήρα της Ευρώπης. Με το δικαίωμα των Ελλήνων/ -ίδων να πουν όχι στην πολιτική της λιτότητας, αυτό που διακυβεύεται είναι τα θεμελιώδη πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα όλων των πολιτών της Ευρώπης.

Η διακοπή των διαπραγματεύσεων, η εξαγγελία δημοψηφίσματος και η κινητοποίηση στους δρόμους και τις πλατείες είναι η τελευταία δυνατή κίνηση για την ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται με τον τρόπο αυτό τον εκβιασμό για τη μείωση των συντάξεων και την κατεδάφιση στοιχειωδών δικαιωμάτων προστασίας των εργαζομένων, αρνείται τις γονυκλισίες στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Το δημοψήφισμα θέτει ως αντικείμενο δημοκρατικής απόφασης το κατά πόσον είναι μονόδρομος η πολιτική της λιτότητας, το δημοψήφισμα θέτει ως αντικείμενο δημοκρατικής απόφασης το μέλλον της Ευρώπης.

Γι’ αυτό και το δημοψήφισμα αυτό είναι και δικό μας δημοψήφισμα.

2 απαντήσεις στο “Die Linke: Οι Γερμανοί της αλληλεγγύης”

  1. Η γερμανική αριστερά ελάχιστα, καθόλου μπορεί να πει κανείς, έχει κινητοποιηθεί για την υπόθεση της Ελλάδας. Εκτός αν αλληλεγγύη θεωρείται μια ανέξοδη δήλωση για τους τύπους! Μην εξωραϊζετε την πραγματικότητα.Μόνο ελάχιστες αριστερές μειψηφίες, όπως π.χ. η ομάδα “Δίστομο” στο Αμβούργο έδειξε εμπράγματη αλληλεγγύη. Το “DIE LINKE”
    περιορίζεται στα λόγια, όπως περίπου και ο Σουλτς.

    Aπό τη Γερμανία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *