Η εθνική τους ενότητα

1Οι «εταίροι» και «σύμμαχοι», στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λες και δεν έγινε δημοψήφισμα, στέλνουν ένα ακόμα τελεσίγραφο, ζητώντας τις προτάσεις της κυβέρνησης. Δεν μας εκπλήσσει καθόλου η στάση τους. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να καταθέσει τις προτάσεις της, συγκεκριμένα, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα μοιάζουν με τις προτάσεις των μνημονίων των 8 δισεκατομμυρίων και των 29,2 δισεκατομμυρίων (με διετές πρόγραμμα), τις προτάσεις που είχε ήδη καταθέσει.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας πριν λίγο στο ευρωκοινοβούλιο, είπε: «Η πρόταση που καταθέτουμε στους εταίρους μας είναι πρόταση που περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και με όσο το κατά δυνατόν λιγότερο υφεσιακές επιπτώσεις. Βεβαίως η πρότασή μας, περιλαμβάνει και το αίτημα για μία άμεση δέσμευση για την αντιμετώπιση του προβλήματος του δημοσίου χρέους». Παζάρια για το πόσο θα είναι υφεσιακά τα μέτρα, παζάρια για το χρέος.

Τη Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ (το ΚΚΕ δεν υπέγραψε) υπέγραψαν μια κοινή ανακοίνωση , για να δηλώσουν την εθνική τους ενότητα. Υπέγραψαν πως «η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας».

Μαζί οι υπερασπιστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι υπέγραψαν ένα κείμενο, μετά το «ΟΧΙ» της Κυριακής, που είναι αντίθετο με τις θέσεις που είχαν την εβδομάδα, πριν το δημοψήφισμα. Πριν την Κυριακή  έσκουζαν κι έλεγαν πως το «ΟΧΙ» θα μας πετάξει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είναι ρήξη με τους «συμμάχους». Πρακτικά, υπέγραψαν τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, μετά το δημοψήφισμα: «Η εντολή που μου δίνεται δεν είναι εντολή ρήξης αλλά εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης για την επίτευξη συμφωνίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τους πολιτικούς αρχηγούς να υπογράψουν μια ανακοίνωση της εθνικής τους ενότητας, έκανε μια κίνηση, για να δείξει την πολιτική του κυριαρχία. Πέρα από τις εντυπώσεις, όμως, υπάρχει και η ουσία: Η προσπάθεια αποκλειστικής ερμηνείαςτου «ΟΧΙ» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, δηλαδή μαζί τους εκπροσώπους του «ΝΑΙ».

Δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση η πολιτική εκμετάλλευση του «ΟΧΙ», από τον ΣΥΡΙΖΑ, για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης. Το είχε πει, άλλωστε, πως αυτό θα κάνει. Εάν θέλουμε, όμως, να μιλήσουμε, πέρα από τα πολιτικά τερτίπια του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε στο εξής: Ο λαός που ψήφισε «ΟΧΙ», ανεξαρτήτως του τρόπου και του σκεπτικού που το έκανε, σίγουρα δεν έδωσε εξουσιοδότηση στον ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει νέα συμφωνία – μνημόνιο. Το έχουμε ξαναγράψει: Εάν ήθελε κάτι τέτοιο ο ΣΥΡΙΖΑ ας έβαζε σε δημοψήφισμα και τις δικές του προτάσεις. Αυτό το «ΟΧΙ», το «ΟΧΙ της Κυριακής, δεν χαρίζεται στον Τσίπρα.

Ένα κατασκεύασμα

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι του «ΝΑΙ»  δεν σταμάτησαν να μιλούν για την εθνική ενότητα. Έλεγαν βαρύγδουπα «όχι στο διχασμό» και άλλα τέτοια. Στο ίδιο κλίμα ήταν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με το δικό της τρόπο.

Στις κρίσιμες μέρες που ζούμε το παραμύθι της «εθνικής ενότητας» δεν είναι τίποτα άλλο από προετοιμασία για να ανεχθούμε τα χειρότερα. Η κοινή ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΝΔ- ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι είναι ένα τέτοιο δείγμα. Ένα άλλο παράδειγμα, σε κυβερνητικό επίπεδο, ήταν η κυβέρνηση Παπαδήμου, που την παρουσίαζαν ως εθνική κυβέρνηση.

Η εθνική τους ενότητα δεν υπάρχει. Είναι ένα κατασκεύασμα, με το οποίο προσπαθούν να ταυτίσουν τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών με τα συμφέροντα του λαού. «Να πάμε όλοι μαζί», «οι Έλληνες ενωμένοι κάνουν θαύματα», μας λένε.  Φράσεις που επαναλαμβάνονται και δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κάλεσμα για να συνεχίζουν να έχουν εξασφαλισμένα τα προνόμια και τη δύναμη τους οι εκμεταλλευτές, μαζί με τους στρατούς των υποτακτικών τους, σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Τι δουλειά έχει ο κόσμος, που ματώνει για να επιβιώσει, στην κρίση, να είναι «ενωμένος» με εκείνους που συνεχίζουν να πλουτίζουν, με εκείνους που, στη χειρότερη περίπτωση, έχουν χάσει μέρος των κερδών τους;

Άλλο η εθνική κυριαρχία της χώρας, δηλαδή – μεταξύ άλλων – η δυνατότητα να αποφασίσει ποιο δρόμο θέλει να ακολουθήσει, και άλλο η εθνική τους ενότητα. Αξίζει να σημειωθεί , βέβαια, πως μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η εθνική κυριαρχία δεν υπάρχει.

Τα σενάρια που ακούγονται και γράφονται, για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης είναι πολλά. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Έχει ξεκινήσει πάλι η συζήτηση για το ενδεχόμενο να «πεταχτεί» η Ελλάδα εκτός ευρώ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, με διάφορους οικονομικούς τρόπους. Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει πως θα βρεθεί λύση στο …«ευρωπαϊκό σπίτι».

Η εκτίμηση μας είναι πως οποιαδήποτε λύση, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης ή και σε συνεννόηση με τους «εταίρους», θα είναι καταστροφική για το λαό της χώρας. Θα έχει αντιλαϊκά μέτρα, είτε αυτά ονομαστούν «μνημονιακά», είτε βαφτιστούν με οποιοδήποτε άλλο όνομα.

Σημείωση: Ο πίνακας είναι του Πάμπλο Πικάσο. Μια νεκρή φύση, σαν την κενή, νεκρή,  εθνική τους ενότητα.

Πηγή: Γεράσιμος Χολέβας – “Ημεροδρόμος”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *