«Πόλεμος» ανακοινώσεων ΕΛ.ΑΣ. – ΕΦΕ για τις προσαγωγές ρεπόρτερ

fotoreporter-elasΤέσσερις προσαγωγές από την ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσαν αντιδράσεις την Τρίτη, με την ανακοίνωση της Αστυνομίας να έρχεται για να ρίξει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» και την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας να απαντά με δηκτικό ύφος.

Η ΕΛ.ΑΣ. προσήγαγε τέσσερις λειτουργούς του Τύπου (τρεις φωτορεπόρτερ και έναν δημοσιογράφο) στην περιοχή του Συντάγματος παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι φρόντισαν να δώσουν τα στοιχεία τους και να ενημερώσουν για την ιδιότητά τους.

«Η αστυνομία θεωρεί ότι η παρουσία των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα συνεπάγεται κατάλυση των θεσμών της χώρας; Ή απλώς επωφελείται από την επικαιρότητα για να συνεχίσει τις παραδοσιακές της πρακτικές εκφοβισμού των εκπροσώπων του Τύπου» αναφέρει η ΕΦΕ η οποία «καταδικάζει απερίφραστα κάθε απόπειρα  περιορισμού της ελευθερίας του Τύπου και δηλώνει ότι τα μέλη της δεν θα πάψουν να ασκούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο τους δικαίωμα να ενημερώνουν το κοινό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από μερικές ημέρες αστυνομικοί είχαν προσάγει δημοσιογράφο της «Εφ. Συν.» που κάλυπτε το θέμα με τους πρόσφυγες στο Πεδίο του Άρεως.

«Έκτακτα μέτρα για έκνομες ενέργειες»

Το απόγευμα της Τρίτης η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «αυξημένα μέτρα με σκοπό να αποτραπεί οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια σε βάρος προσώπων και εγκαταστάσεων», ενώ, εξηγεί ότι δύο από τους προσαχθέντες «κινούνταν στην ευρύτερη περιοχή της Πλατείας Συντάγματος, πλησίον φυλασσόμενων στόχων κυβερνητικού και οικονομικού ενδιαφέροντος».

Μάλιστα, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι « οι ενέργειες των αστυνομικών, στις παραπάνω περιπτώσεις, εντάσσονται στο πλαίσιο της αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας και πραγματοποιήθηκαν με σεβασμό στην προσωπικότητα των ατόμων και το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Ακόμα κι αν ορισμένοι κρίνουν άστοχη ή υπερβολική τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, η Ελληνική Αστυνομία διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι σε κάθε περίπτωση θα γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους, πάντοτε όμως εντός του πλαισίου του κράτους δικαίου και της νομιμότητας».

«Θα σας κάνουμε επιμορφωτικά σεμινάρια»

Η ανακοίνωση αυτή της ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας η οποία απάντησε με ύφος δηκτικό.

Αναλυτικά:

«Στο βαθμό που το πέταγμα μιας πεταλούδας μπορεί να προκαλέσει χάος, η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.) κατανοεί πλήρως ότι κάθε ενέργεια εγγεγραμμένη στο χωρόχρονο μπορεί να αιτιολογήσει την προσαγωγή φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων.

Αποδίδοντας μάλιστα ιδιαίτατη σημασία στην αξία των σχετικών παραδόσεων, η Ε.Φ.Ε. θα συστήσει εφεξής στα μέλη της να απαιτούν το παροιμιώδες κέρασμα καφέ στην Ασφάλεια – χωρίς συνοδευτικό κουλουράκι λόγω οικονομικής κρίσης.

Ως έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού της προς την αστυνομία, η Ε.Φ.Ε. προτείνει να διοργανώσει ένα επιμορφωτικό σεμινάριο για να εξηγήσει στους ένστολους ότι, ακόμα και αν δεν σέβονται το δημοσιογραφικό λειτούργημα, θα πρέπει να σέβονται την υπογραφή του εκπροσώπου της φυσικής ηγεσίας τους που κοσμεί τις επαγγελματικές ταυτότητες των φωτορεπόρτερ.

Εξηγώντας τους περαιτέρω την έννοια της χρονικής διαδοχής, θα αποπειραθεί να απαλείψει την τρέχουσα εννοιολογική σύγχυση που διέπει τις αστυνομικές πρακτικές προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι ο «σεβασμός στην προσωπικότητα των ατόμων και το δημοσιογραφικό λειτούργημα» δεν εξαντλείται στη μη άσκηση βίας σε βάρος φωτορεπόρτερ. Ο «σεβασμός στην προσωπικότητα των ατόμων και το δημοσιογραφικό λειτούργημα» έχει νόημα όταν εκδηλώνεται κατά την αρχική εξακρίβωση στοιχείων και όχι ως έκβαση αυθαίρετων προσαγωγών».

Πηγή: “Εφημερίδα των Συντακτών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *