«Αγνοώ, λυπάμαι, διερευνώ» από τον Πανούση για τις… φωτογραφικές προσαγωγές

panousis_5«Το αστυνομικό όργανο υποχρεούται, όπως παρέχει κάθε νόμιμη διευκόλυνση για την άσκηση του λειτουργήματός του. Τα αστυνομικά όργανα υποχρεούνται να επιτρέπουν στον κάτοχο του παρόντος, ελεύθερη και ανεμπόδιστη κυκλοφορία στις δημόσιες συγκεντρώσεις και τελετές και να του παρέχουν κάθε νόμιμη διευκόλυνση».

Αυτές οι μικρές φρασούλες, με φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, βρίσκονται στις επαγγελματικές ταυτότητες των δημοσιογράφων που είναι μέλη της Ενωσης Συντακτών και των φωτορεπόρτερ που είναι μέλη της Ενωσής τους.

Η ταυτότητα, ωστόσο, όχι μόνο δεν διευκολύνει τους επαγγελματίες της ενημέρωσης τα μνημονιακά χρόνια, αλλά, αντιθέτως, κάποιες φορές έχει γίνει… κόκκινο πανί για τους αστυνομικούς.

Ελέω ατιμωρησίας

Η σχεδόν απόλυτη ατιμωρησία, την οποία απολαμβάνουν οι αστυνομικοί όταν επιτίθενται σε λειτουργούς του Τύπου, τούς επιτρέπει με… χαρακτηριστική άνεση να παρεμβαίνουν στη δουλειά μας κατά το δοκούν και ως έτυχε.

Ετσι και χτες προσήγαγαν τρεις φωτορεπόρτερ κι έναν δημοσιογράφο, καταμεσήμερο και σε τρία διαφορετικά σημεία της Αθήνας.

Οι τέσσερις αυτές προσαγωγές έρχονται λίγες μόνο μέρες μετά την προσαγωγή της συναδέλφου στην «Εφ.Συν.», Αφροδίτης Τζιαντζή, που έκανε ρεπορτάζ για τους πρόσφυγες που προσπαθούν να επιβιώσουν στο Πεδίον του Αρεως.

Οι τέσσερις συνάδελφοι προσπαθούσαν να κάνουν ρεπορτάζ για τους θεσμούς που επέστρεψαν δριμύτεροι.

Προφανής αιτία δεν υπήρχε σε καμία από αυτές τις προσαγωγές, δημιουργούν όμως τη βάσιμη υποψία πως κάποιος δεν θέλει αυτόπτες μάρτυρες…

Μαρτυρίες

«Βρισκόμασταν στην πλατεία Κοραή, αναζητώντας τους εκπροσώπους της τρόικας που φημολογούνταν ότι θα επισκεφθούν το υπουργείο Εργασίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», μας διηγείται ο φωτορεπόρτερ Γ.Κ. (όλα τα στοιχεία των συναδέλφων βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας).

«Οταν καταλάβαμε ότι δεν θα βγει το θέμα, πήγαμε για καφέ στο Σύνταγμα με τον συνάδελφο δημοσιογράφο Μ.Σ. Περίπου δύο ώρες μετά, κι αφού είχαμε χωριστεί, μας σταμάτησαν και μας προσήγαγαν σε δύο διαφορετικά σημεία του κέντρου. Τον έναν τον σταμάτησαν άντρες της ΟΠΚΕ, τον άλλο της ομάδας Δέλτα. Και οι δύο συνάδελφοι επέδειξαν επαγγελματικές και αστυνομικές ταυτότητες. Οι αστυνομικοί τούς έψαξαν τις τσάντες και μετά τους έβαλαν σ’ ένα περιπολικό για να τους οδηγήσουν στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ».

«Ρωτούσα γιατί μας προσήγαγαν και δήλωναν άγνοια», διηγείται ο δημοσιογράφος Μ.Σ. «Στη ΓΑΔΑ μάς πήγαν στο τμήμα Προστασίας του Πολιτεύματος. Μετά από λίγη ώρα μάς ζήτησαν συγγνώμη, είπαν πως πρόκειται περί λάθους και πως θα μας αφήσουν ελεύθερους χωρίς να καταγραφεί το περιστατικό».

Ομως, φαίνεται πως η χθεσινή ήταν μια μέρα με πολλά λάθη για την ΕΛ.ΑΣ. Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό πως είχαν προσαγάγει κι άλλους δύο φωτορεπόρτερ. «Βρισκόμασταν μαζί με μια συνάδελφο έξω από βιβλιοπωλείο στη Σταδίου, αναζητώντας τροϊκανούς», μας λέει ο φωτορεπόρτερ Δ.Λ.

«Μας πλησίασε ομάδα Δέλτα και μας είπαν πως θα μας προσαγάγουν για έναν τυπικό έλεγχο. Δείξαμε τις ταυτότητές μας, αλλά ήταν ανένδοτοι. Μετά από μία ώρα μάς άφησαν. Δεν ξέρω αν και τι έχουν καταγράψει στο βιβλίο συμβάντων».

Επιβεβαίωση

Αστυνομικές πηγές, στις οποίες απευθύνθηκε η «Εφ.Συν.», επιβεβαίωσαν τα συμβάντα, αρνήθηκαν ωστόσο να απαντήσουν στο αν κι από ποιον τους εδόθη εντολή για τις προσαγωγές.

Υπογράμμιζαν ωστόσο ότι «δεν ακολουθήθηκε η συνήθης διαδικασία εξακρίβωσης». Επικοινωνήσαμε με τον αναπλ. υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος προ ολίγων ημερών μέσω κυριακάτικης εφημερίδας δήλωνε «έτοιμος να συνομιλήσει με ορισμένους “κόκκινους” δημοσιογράφους για την έννοια της αριστερής Αστυνομίας, τα όρια και τους κανόνες της Δημοκρατίας».

Ο κ. Πανούσης δήλωσε άγνοια για τα περιστατικά κι αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπήρξε πολιτική εντολή. «Θα διερευνήσω ο ίδιος προσωπικά τι συνέβη και θα σας απαντήσω αύριο», δεσμεύτηκε ο υπουργός. «Η Αστυνομία θα “καθαρίσει” με νόμιμες διαδικασίες», πρόσθεσε.

Βροχή ανακοινώσεων-δηλώσεων

1. H Ενωση Φωτορεπόρτερ (ΕΦΕ) καταγγέλλει τις αυθαίρετες προσαγωγές: «Η Αστυνομία θεωρεί ότι η παρουσία των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα συνεπάγεται κατάλυση των θεσμών της χώρας; Ή απλώς επωφελείται από την επικαιρότητα, για να συνεχίσει τις παραδοσιακές της πρακτικές εκφοβισμού των εκπροσώπων του Τύπου; Η ΕΦΕ καταδικάζει απερίφραστα κάθε απόπειρα περιορισμού της ελευθερίας του Τύπου και δηλώνει ότι τα μέλη της δεν θα πάψουν να ασκούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο τους δικαίωμα να ενημερώνουν το κοινό».

2. Στο σωματείο των φωτορεπόρτερ απάντησε αργά χτες το βράδυ με ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ., η οποία επιβεβαιώνει τις προσαγωγές, δίνοντας επί της ουσίας ως λόγο το γεγονός ότι «τα άτομα κινούνταν στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος, πλησίον φυλασσόμενων στόχων κυβερνητικού και οικονομικού ενδιαφέροντος» και ότι αφέθηκαν ελεύθερα, αφού εξακριβώθηκε η ιδιότητά τους. Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι «από τις πρωινές ώρες είχαν ληφθεί αυξημένα μέτρα αστυνομικής επιτήρησης στο κέντρο της Αθήνας, με σκοπό να αποτραπεί οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια σε βάρος προσώπων και εγκαταστάσεων».

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσει και τις προσαγωγές: «Θεωρούμε δεδομένη την κατανόηση των εκπροσώπων των ΜΜΕ, καθώς οι ενέργειες των αστυνομικών, στις παραπάνω περιπτώσεις, εντάσσονται στο πλαίσιο της αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας και πραγματοποιήθηκαν με σεβασμό στην προσωπικότητα των ατόμων και το δημοσιογραφικό λειτούργημα», αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Ακόμα κι αν ορισμένοι κρίνουν άστοχη ή υπερβολική τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, η Ελληνική Αστυνομία διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι σε κάθε περίπτωση θα γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους, πάντοτε όμως εντός του πλαισίου του κράτους δικαίου και της νομιμότητας».

3. Αποστάσεις από την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. κράτησε ο κ. Πάνουσης. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του μετά την έκδοση της ανακοίνωσης της ΕΛ.ΑΣ., μας δήλωσε: «Λυπάμαι για το ατυχές γεγονός. Σε κάθε περίπτωση, θα διερευνήσω το βάθος των πραγμάτων σε κάθε κατεύθυνση».

4. Στο αρχηγείο της Αστυνομίας ανταπάντησαν καυστικά και οι φωτορεπόρτερ:

«Στον βαθμό που το πέταγμα μιας πεταλούδας μπορεί να προκαλέσει χάος, η Ενωση Φωτορεπόρτερ κατανοεί πλήρως ότι κάθε ενέργεια εγγεγραμμένη στον χωρόχρονο μπορεί να αιτιολογήσει την προσαγωγή φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων. Αποδίδοντας μάλιστα ιδιαίτατη σημασία στην αξία των σχετικών παραδόσεων, η ΕΦΕ θα συστήσει εφεξής στα μέλη της να απαιτούν το παροιμιώδες κέρασμα καφέ στην Ασφάλεια –χωρίς συνοδευτικό κουλουράκι λόγω οικονομικής κρίσης.

»Ως έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού της προς την αστυνομία, η ΕΦΕ προτείνει να διοργανώσει ένα επιμορφωτικό σεμινάριο, για να εξηγήσει στους ένστολους ότι, ακόμα και αν δεν σέβονται το δημοσιογραφικό λειτούργημα, θα πρέπει να σέβονται την υπογραφή του εκπροσώπου της φυσικής ηγεσίας τους που κοσμεί τις επαγγελματικές ταυτότητες των φωτορεπόρτερ.

»Εξηγώντας τους περαιτέρω την έννοια της χρονικής διαδοχής, θα αποπειραθεί να απαλείψει την τρέχουσα εννοιολογική σύγχυση που διέπει τις αστυνομικές πρακτικές, προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι ο “σεβασμός στην προσωπικότητα των ατόμων και το δημοσιογραφικό λειτούργημα” δεν εξαντλείται στη μη άσκηση βίας σε βάρος φωτορεπόρτερ.

Ο “σεβασμός στην προσωπικότητα των ατόμων και το δημοσιογραφικό λειτούργημα” έχει νόημα, όταν εκδηλώνεται κατά την αρχική εξακρίβωση στοιχείων και όχι ως έκβαση αυθαίρετων προσαγωγών».

Πηγή: Ντίνα Δασκαλοπούλου – “Εφημερίδα των Συντακτών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *