Να συγκροτηθεί το πολιτικό μέτωπο του ΟΧΙ – Κοινή ανακοίνωση συλλογικοτήτων

oxiΣτις 5 Ιούλη ο λαός ψηφίζοντας ΟΧΙ έδειξε την οργή, την αποφασιστικότητά του, τη διάθεσή του να έρθει σε ρήξη με την καταστροφή και την υποτέλεια των μνημονίων, του χρέους και του ευρώ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ επέλεξε να προδώσει αυτό το ΟΧΙ, να κάνει πλήρη μνημονιακή μεταστροφή, να προχωρήσει σε ένα πολιτικό και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα ενάντια στη λαϊκή βούληση.

Η ελπίδα του λαού δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει «ορφανή». Η ιστορική ευκαιρία να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο της λιτότητας, της ανεργίας, της επιτροπείας παραμένει. Όμως, απαιτεί το να φτιάξουμε το πολιτικό Μέτωπο του ΟΧΙ. Μέτωπο σε σαφή αντι-ΕΕ κατεύθυνση, για τη ρήξη με τον ιμπεριαλισμό και τις δυνάμεις του κεφαλαίου, για το άνοιγμα ενός άλλου δρόμου για την ελληνική κοινωνία:

– Ανατροπή των τριών μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων.

– Παύση πληρωμών στο χρέος με στόχο τη διαγραφή του.

– Έξοδος από την ΟΝΕ, ρήξη με την Ε.Ε., επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της εθνικής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής

– Εθνικοποίηση των τραπεζών και των κρίσιμων τομέων της οικονομίας.

– Κοινωνικός σχεδιασμός για την παραγωγική ανασυγκρότηση με βάση τη γνώση, την εμπειρία, τη δεξιότητα των ίδιων των ανθρώπων του μόχθου και του αγώνα

Οι άνθρωποι, οι συλλογικότητες, οι κοινές εμπειρίες γι’ αυτό το μέτωπο του ΟΧΙ υπάρχουν:

– Από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΜΑΡΣ και αριστερές δυνάμεις που κινούνται σε αντι-ΕΕ κατεύθυνση.

– Από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν τη βούληση να τιμήσουν το ΟΧΙ του ελληνικού λαού, να μην ψηφίσουν μνημόνια και να διαχωριστούν από την κυβέρνηση και το κόμμα που τα εφαρμόζει.

– Από κινήσεις, συσπειρώσεις και αγωνιστές που προέρχονται από το ΚΚΕ και κατανοούν την άμεση ανάγκη μιας πλατιάς αντιμπεριαλιστικής συσπείρωσης. Θέλουμε επίσης να ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσουν ωριμότερες προσεγγίσεις στο μέλλον ώστε το ΚΚΕ να εγκαταλείψει το σεχταρισμό και να συγκλίνει και αυτό στο μέτωπο του ΟΧΙ.

– Από όλες και όλους τους αγωνιστές που μάτωσαν κυριολεκτικά στα κινήματα τα προηγούμενα χρόνια, που στηρίζουν τις λαϊκές συνελεύσεις, τις πολύμορφες αντιστάσεις, τα κινήματα αλληλεγγύης, τα πειράματα αυτοδιαχείρισης, από όλες και όλους που επιμένουν να ελπίζουν ότι η κρίση είναι και ευκαιρία για κοινωνική αλλαγή.

Το μέτωπο του ΟΧΙ μπορεί και πρέπει να αγκαλιάσει και να εκφράσει τις εργαζόμενες και τους εργαζομένους που βιώνουν την εξαθλίωση, την επισφάλεια, την εργοδοτική τρομοκρατία, τους αγρότες και τους μικρομεσαίους που χτυπήθηκαν ανεπανόρθωτα από τα μνημόνια και τώρα, με το τρίτο μνημόνιο νιώθουν να σφίγγει κι άλλο η θηλιά στο λαιμό τους, τις νέους και τους νέους που κάθε μέρους τους κλέβουν το μέλλον σπρώχνοντάς τους στην ανεργία και τη μετανάστευση. Το μέτωπο του ΟΧΙ μπορεί και πρέπει να γίνει η πολιτική έκφραση των δυνάμεων της εργασίας, της γνώσης και του πολιτισμού, όλων που πλήρωσαν το τίμημα της φτώχιας, της ανεργίας, της απελπισίας αλλά μπορούν και θέλουν να βάλουν πλάτη για να πάνε τα πράγματα αλλιώς.

Το μέτωπο του ΟΧΙ πρέπει να συγκροτηθεί ΤΩΡΑ, έτσι ώστε η μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ να μην οδηγήσει σε απογοήτευση και απελπισία αλλά να διατηρηθεί η ελπίδα και η διάθεση για αγώνα και σύγκρουση.

Το πολιτικό μέτωπο του ΟΧΙ πρέπει να συγκροτηθεί ανοικτά, ισότιμα, δημόσια και δημοκρατικά. Με βάση τη συμφωνία στο πρόγραμμα, χωρίς προαπαιτούμενα και αποκλεισμούς. Δεν μπορεί να είναι απλώς «η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ», ούτε η προέκταση των σημερινών μετώπων. Δεν μπορεί να αναμείνει τις εσωκομματικές μάχες χαρακωμάτων. Δεν μπορεί να χαντακωθεί εξαιτίας ηγεμονισμών και τακτικισμών. Πρέπει να είναι σε τομή με την παθογένεια της Αριστεράς (το βερμπαλισμό, τη λογική των μηχανισμών, την απόσταση από την κοινωνία) και σε συνέχεια με την αγωνία, την αναζήτηση, την ελπίδα του λαού.

Όλες και όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, κάνοντας έμπρακτα την αυτοκριτική μας. Είτε για τη μέχρι τώρα στήριξη της κυβέρνησης Τσίπρα, με τα γνωστά αποτελέσματα, είτε για την αδυναμία μας να συγκροτήσουμε αξιόπιστη μαζική εναλλακτική λύση αποτρέποντας τις καταστροφικές εξελίξεις. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλα πέντε χρόνια.

Η συγκρότηση ενός τέτοιου πολιτικού μετώπου, από όλες αυτές τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, αποτελεί πόθο για τον κόσμο της Αριστεράς και διέξοδο για την εργαζόμενη κοινωνία. Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί ειλικρίνεια, σεμνότητα και ανιδιοτελή προσφορά στην υπόθεση συγκρότησης του μετώπου του ΟΧΙ.

Ο λαός έδειξε τη δύναμή του και ταυτόχρονα είδε την ελπίδα του να προδίδεται. Η Αριστερά κινδυνεύει να ταυτιστεί με την κοινωνική καταστροφή και την υποτέλεια. Οι στιγμές είναι πιο κρίσιμες παρά ποτέ. Όλες και όλοι θα κριθούμε από το εάν θα πάρουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες τώρα.

Αριστερή Ανασύνθεση (ΑΡΑΝ)

Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση (ΑΡΑΣ)

Παρέμβαση για την ανασυγκρότηση της κομμουνιστικής αριστεράς

Σύλλογος Διάδοσης της Μαρξιστικής Σκέψης “Γ.Κορδάτος”

Πηγή: Εκτός Γραμμής

2 απαντήσεις στο “Να συγκροτηθεί το πολιτικό μέτωπο του ΟΧΙ – Κοινή ανακοίνωση συλλογικοτήτων”

  1. πολυ σωστα τα λενε οι συναγωνιστες ,ολοι μαζι παιδια ,αντισταση,μην πληρωνετε φορους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *