ΔΕΗ: Συρρικνώνεται και ουσιαστικά ιδιωτικοποιείται με το χειρότερο τρόπο!

pylonesΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΑΔΜΗΕ

«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΤΑΙ» (ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ) Η ΑΓΟΡΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Το νέο τρίτο μνημόνιο επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), το οποίο ισοδυναμεί με τη χαριστική βολή, αν όχι και το άδοξο τέλος του ενεργειακού γίγαντα της χώρας, που ήταν και ο ακλόνητος πυλώνας της μεταπολεμικής ανάπτυξης της χώρας.

Η ΔΕΗ χάνει άμεσα, αυθαίρετα και πραξικοπηματικά, με τη λογική του “αποφασίζουμε και διατάσσουμε”, το 25% (!) των πελατών της (λιανική και χονδρική) και πάνω από το 50% (!) μέχρι το 2020, ενώ υποχρεώνεται να πουλά και μάλιστα κοψοχρονιά σε ιδιώτες μεγάλο μέρος της φτηνής της ηλεκτρικής παραγωγής που προέρχεται από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά φράγματα! Την ίδια ώρα ξεπουλιέται η επιχειρηματική δραστηριότητα του ΑΔΜΗΕ με καταστρεπτικές επιπτώσεις για τον όμιλο ΔΕΗ, τους εργαζόμενους και κυρίως την ελληνική οικονομία και τους πολίτες, ενώ παράλληλα εξοντώνεται, σε βάρος του δημοσίου και των καταναλωτών η Δημόσια Εταιρεία Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) με την “απελευθέρωση” – ιδιωτικοποίηση της αγοράς του φυσικού αερίου.

Το νέο μνημόνιο παραδίδει βορά όλο τον ενεργειακό χώρο, στο όνομα του τρίτου ενεργειακού πακέτου και της απαράδεκτης ενεργειακής, τάχα, ένωσης της ΕΕ, στα ιδιωτικά και κυρίως τα πολυεθνικά ενεργειακά συμφέροντα. Είναι προφανές ότι τέτοιου είδους εξελίξεις θα ήταν αδύνατον να επισυμβούν με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στη θέση του Υπουργού Ενέργειας.

«Εντολή» να μειώσει δραστικά έως το 2020 το μερίδιό της στην αγορά λιανικής κάτω του 50% από το 98% σήμερα, δίνει στη ΔΕΗ το νέο Μνημόνιο.
Συγκεκριμένα, το νέο μνημόνιο προβλέπει ότι από το 2020 και μετά κανένας προμηθευτής ηλεκτρισμού δεν θα πρέπει να κατέχει μερίδιο πάνω από 50%, «φωτογραφίζοντας» στην ουσία τη ΔΕΗ, που σήμερα ελέγχει περίπου το 98% της αγοράς λιανικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το μοντέλο που προκρίνει το μνημόνιο όσο και τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί στο παρελθόν για άμεση διάσπαση, δημιουργία και πώλησης σε ιδιώτες της μικρής ΔΕΗ (30%), καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή στη δραστική συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στόχος που είχε τεθεί εξαρχής από τους δανειστές προς όφελος της κερδοσκοπικής δράσης ιδιωτών στον συγκεκριμένο κλάδο.

Άμεσα μάλιστα η ΔΕΗ καλείται να παραχωρήσει σε ιδιώτες το 25% του μεριδίου που κατέχει στην αγορά. Αυτό θα γίνει μέσω ενός συστήματος που θα την υποχρεώνει να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο να πουλά αποκλειστικά σε ιδιώτες, μέσω δημοπρασιών (μοντέλο NOME), σημαντικές ποσότητες από τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική ενέργεια που παράγουν τα εργοστάσιά της.

Οι ιδιώτες θα μεταπωλούν την ενέργεια που θα αγοράζουν από τη ΔΕΗ σε πελάτες τους, νοικοκυριά ή βιομηχανίες, με στόχο να πάψει η ΔΕΗ να μονοπωλεί τον λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά, τις δύο πιο φθηνές πηγές καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή.

Εκτιμάται ότι από τα 7,4 εκατ. πελατών της ΔΕΗ, η εταιρεία θα δει να «μετακομίζουν» στους ιδιώτες ανταγωνιστές της κυρίως όσοι έχουν τις υψηλότερες καταναλώσεις, καθώς η πώληση ρεύματος σε αυτούς έχει τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους και εκεί αναμένεται να στοχεύσουν με εκπτώσεις στο ρεύμα οι ιδιώτες προμηθευτές.

Αν το μέτρο των δημοπρασιών δεν καταφέρει να βελτιώσει τις συνθήκες ανταγωνισμού στην Ελλάδα, τότε θα «τεθούν σε εφαρμογή άλλα δομικά μέτρα», όπως αναφέρει η συμφωνία, υπονοώντας την πώληση της «μικρής ΔΕΗ».

Ρητή ωστόσο αναφορά σε «μικρή ΔΕΗ» δεν υπάρχει στη συμφωνία, κάτι που επετεύχθη από την ελληνική πλευρά έπειτα από την προχθεσινή ολονύκτια διαπραγμάτευση στο Χίλτον.

ΠΡΩΤΑ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 25%

Τέσσερα είναι συγκεκριμένα τα βήματα που περιγράφονται στο νέο Μνημόνιο σχετικά με την υποχρεωτική «συρρίκνωση» του μεριδίου της ΔΕΗ:

Το Σεπτέμβριο του 2015, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συζητήσουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον σχεδιασμό του συστήματος δημοπρασιών ΝΟΜΕ, με στόχο να μειωθούν κατά 25% τα μερίδια λιανικής και χονδρικής αγοράς της ΔΕΗ και να πέσουν κάτω από το 50% έως το 2020.

Οι τιμές στις οποίες θα γίνονται οι δημοπρασίες θα πρέπει να καλύπτουν το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ και να συμμορφώνονται πλήρως με τους κανόνες της ΕΕ.

Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το ΝΟΜΕ έως τα τέλη Οκτωβρίου 2015, τότε οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θα εγκριθούν αμέσως, και θα οδηγήσουν στα ίδια αποτελέσματα που αναφέρονται ανωτέρω όσον αφορά τα μερίδια αγοράς και τα χρονοδιαγράμματα (σσ : εδώ «φωτογραφίζεται» η περίπτωση της Μικρής ΔΕΗ).

Σε κάθε περίπτωση, έως το 2020 καμία επιχείρηση ηλεκτρισμού δεν θα μπορεί να παράγει ή να εισάγει, άμεσα ή έμμεσα, πάνω από το 50% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται και εισάγεται στην Ελλάδα (σ.σ.: νομοθεσία που θα θεσπιστεί ως προαπαιτούμενο).

Στο μέτωπο του ΑΔΜΗΕ, το μνημόνιο μιλά για την ιδιωτικοποίησή του ή εναλλακτικά επαναλαμβάνει την ελληνική πρόταση, δηλαδή να παραμείνουν τα πάγιά του (δίκτυα, γραμμές) κατά 100% στην μητρική ΔΕΗ, και να μεταβιβαστεί σε μια νέα εταιρεία, εντελώς ανεξάρτητη από τη ΔΕΗ, μόνο η διαχείριση του συστήματος ηλεκτρισμού.

Σε αυτήν την εταιρεία θα μπορούν εν συνεχεία να μπουν ιδιωτικά κεφάλαια, funds, Ασφαλιστικά Ταμεία, κλπ.

Τέλος, προβλέπεται η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου ως το 2018.

Πηγή: iskra

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *