3ο μνημόνιο και κάλπες με τη… βοήθεια της Παναγιάς

image002Πηγή: Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος – “Unfollow”

Την προώθηση του 3ου μνημονίου στη Βουλή ετοιμάζει η κυβέρνηση Τσίπρα, επιδιώκοντας με διαδικασίες εξπρές,οι οποίες προσβάλλουν κάθε έννοια δημοκρατικών και αστικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών, να ψηφίσει μέχρι την Πέμπτη 13 Αυγούστου τα νέα μέτρα εξόντωσης του ελληνικού λαού. Με τη μισή Ελλάδα στις παραλίες και την άλλη μισή να «ψυχορραγεί» για να βγάλει το μήνα, η κυβέρνηση της «Αριστεράς» φιλοδοξεί, παραμονές Δεκαπενταύγουστου, να ψηφίσει και να επιβάλει ένα σκληρό μνημόνιο-ταφόπλακα της κοινωνίας.

Η δρομολογημένη απόφαση της κυβέρνησης να ψηφίσει τα μνημονιακά μέτρα μέσα στην τούρλα του Αυγούστου αποτελεί τμήμα ενός οργανωμένου σχεδίου του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του, οι οποίοι επιχειρούν, αφενός, να αξιοποιήσουν την καλοκαιρινή ραστώνη, ώστε να μην υπάρξουν κινηματικές αντιδράσεις και, αφετέρου, να προετοιμάσουν το έδαφος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Προφανώς, σε αυτή την κατεύθυνση έχουν κάνει και σχετικές συνεννοήσεις και με τους εκπροσώπους της ΕΕ, δίνοντας εγγυήσεις ότι οι πρόωρες εκλογές θα βγάλουν μια σίγουρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της εφαρμογής του νέου μνημονίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, με προεξάρχοντα τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, έχουν εισηγηθεί στον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει στη διενέργεια εκλογών εντός του Σεπτεμβρίου (13 ή 20 του μήνα). Το πρωθυπουργικό περιβάλλον εκτιμά ότι, αν σύντομα στηθούν κάλπες, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προλάβει να φθαρεί από την επιβολή των νέων μέτρων του μνημονίου, αφού ο κύριος όγκος τους δεν θα έχει φτάσει στην τσέπη του ψηφοφόρου. Ταυτόχρονα, το κυβερνητικό επιτελείο με τη διενέργεια εκλογών μέσα στις επόμενες 30 μέρες εκτιμά ότι θα περιορίσει τον πολιτικό χρόνο για να ευδοκιμήσουν διεργασίες για τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα που συντελούνται τόσο μέσα στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ από διαφωνούντες βουλευτές όσο και ευρύτερα από αριστερά κόμματα και κινήσεις. Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί δεδομένη τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την ψήφιση του μνημονίου, με την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και άλλους διαφωνούντες βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρούν ή να εκπαραθυρώνονται από το κόμμα. Ο λόγος, όμως, που επεξεργάζονται εσπευσμένα εκλογικά σενάρια είναι να αποτρέψουν αυτό το τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ να βρει κοινό βηματισμό με κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, με άλλες προσωπικότητες, με εκπροσώπους των κοινωνικών κινημάτων. Και κυρίως να μην επιτευχθεί η συγκρότηση ενός πολιτικού φορέα που θα διεκδικήσει την ψήφο του εκ των πραγμάτων «ορφανού» ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.

Ωστόσο, στην πολιτική ο χρόνος μετριέται διαφορετικά και πολλές φορές οι διεργασίες που σε ομαλές πολιτικές συνθήκες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες μπροστά στο ενδεχόμενο εκλογών μπορούν να τελεσφορήσουν μόλις σε λίγες ώρες. Το μαχαίρι, λοιπόν, είναι δίκοπο, αλλά για τον Αλέξη Τσίπρα και τους μανδαρίνους του τα περιθώρια έχουν στενέψει.

Οι σχεδιασμοί του επιτελείου του πρωθυπουργού υπερτιμούν, στην πραγματικότητα, τη σταθερότητα των πολιτικών συσχετισμών. Υπολογίζουν ότι θα μπορούν να αντισταθμίσουν τις πεπερασμένες απώλειες στα αριστερά με την απορρόφηση ψηφοφόρων από τα δεξιά που θα πειστούν ότι είναι προτιμότερη η λιτότητα με «εθνάρχη» τον Α. Τσίπρα. Αυτό που δεν υπολογίζουν είναι ότι οι πρόωρες εκλογές μπορεί να είναι ο καταλύτης όχι για μια εκδοχή ενός «συνεπούς ΣΥΡΙΖΑ» αλλά για το ευρύτερο μέτωπο και κίνημα του ΟΧΙ που θα διεκδικούσε να εκπροσωπήσει το σύνολο των κοινωνικών δυνάμεων που επιμένουν στη σύγκρουση και τη ρήξη και οι οποίες κάθε άλλο παρά περιορισμένες είναι, όπως έδειξε και το ίδιο το δημοψήφισμα.

Στον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι η σφοδρότητα των μέτρων θα προκαλέσει σοκ και δέος στην κοινωνία. Η συμφωνία κυβέρνησης−δανειστών παρατείνει για τρία χρόνια την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς μνημονίου, πλήττει κάθε πτυχή της ζωής των λαϊκών στρωμάτων και βγάζει στο σφυρί το σύνολο της δημόσιας περιουσίας. Το τρίτο μνημόνιο –εκτενές αφιέρωμα στα μέτρα που περιέχονται έχει το UNFOLLOW 44 (τεύχος Αυγούστου), που κυκλοφορεί στα περίπτερα– στην κυριολεξία δεν αφήνει πέτρα πάνω στην πέτρα. Ο πυρήνας του νέου αντιλαϊκού Αρμαγεδδώνα φέρνει κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, βίαιες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, νέα φορολογικά βάρη, ξεκλήρισμα της αγροτιάς και διάλυση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, δραματικές αλλαγές για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (κόκκινα δάνεια), μαζικές εκποιήσεις της δημοσίας περιουσίας κ.ά. Όταν το σύνολο αυτών των μέτρων τεθεί σε εφαρμογή, τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο θα νιώσουν εξαπατημένα από τις προεκλογικές εξαγγελίες του Α. Τσίπρα, αλλά και τη συνέχιση της μνημονιακής βαρβαρότητας στο πετσί τους με «αριστερό» περιτύλιγμα.

Η μετάθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο μπλοκ των μνημονιακών πολιτικών δυνάμεων στις λαϊκές συνειδήσεις αναμένεται σύντομα να πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Αυτό το ενδεχόμενο ευελπιστούν να αποτρέψουν με τις πρόωρες κάλπες τα «μεταλλαγμένα» στελέχη του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για εκείνους τους υπουργούς, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα μεταμορφώνονται σε χαμαιλέοντες και είναι έτοιμοι να φορέσουν οποιονδήποτε μανδύα προκειμένου να κρατηθούν στην εξουσία. Σε αυτό τον συστημικό χορό των «αριστερών» πολιτικών σαλτιμπάγκων, το Μέγαρο Μαξίμου δεν δίστασε να κυκλοφορήσει non-paper για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τα «ευεργετήματα» του νέου μνημονίου! Ο αγαπημένος υπουργός των πιστωτών και της εγχώριας ολιγαρχίας Γιώργος Σταθάκης ανερυθρίαστα βγήκε να δηλώσει ότι το «τρίτο μνημόνιο φέρνει ηπιότερη προσαρμογή»! Λίγες μέρες πριν από την ψήφιση της σφαγής του ελληνικού λαού –μαζί με τους «γαλαζοπράσινους» και τους Ποταμίσιους μνημονιακούς συνεταίρους τους− συνεχίζουν να προκαλούν και να πουλάνε φούμαρα και μάλιστα στο όνομα της Αριστεράς! Ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, είναι ένα φαινόμενο που ξεπερνάει ακόμα και τη πασοκική φιλοσοφία του «άλλα λέμε, αλλά εννοούμε και άλλα κάνουμε»…

Η μανία των στελεχών του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ να κρατηθούν στην εξουσία και να εφαρμόσουν τις μνημονιακές πολιτικές δεν τους έχει οδηγήσει απλώς στην εκπόνηση σχεδίων αιφνιδιασμού της κοινωνίας και του αστικού πολιτικού συστήματος. Με στόχο να διατηρήσουν τις καρέκλες τους και να εξασφαλίσουν την εύνοια των δανειστών, δεν διστάζουν να κουρελιάσουν ακόμα και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες (στις οποίες δήλωναν πίστη από τα έδρανα της αντιπολίτευσης) και να σύρουν «αδιάβαστους» τους βουλευτές στην υπερψήφιση των μέτρων.

Κι ενώ το εξουσιαστικό «ντελίριο» φαίνεται να τον έχει καταλάβει ολοκληρωτικά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζήτησε την άμεση σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες με τη μορφή του κατεπείγοντος για την επικύρωση του νέου μνημονίου. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος την «κρισιμότητα της κατάστασης» πρότεινε να κατατεθεί χθες Τρίτη το νομοσχέδιο-μνημόνιο στη Βουλή, η οποία ήταν κλειστή, ώστε να… ενημερωθούν οι βουλευτές και σήμερα Τετάρτη 12 Αυγούστου να συνεδριάσουν οι αρμόδιες επιτροπές και η διαδικασία να ολοκληρωθεί με τη συνεδρίαση της ολομέλειας την Πέμπτη 13 Αυγούστου.

Η πρόεδρος της Βουλής, ακολουθώντας τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι για να υπάρξει σύγκληση της ολομέλειας πρέπει να προηγηθεί συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων για να αποφασίσουν αν το νομοσχέδιο είναι κατεπείγον ώστε να απαιτεί το άνοιγμα του Κοινοβουλίου, αφού με δική τους απόφαση είχε οριστεί το κλείσιμό του μέχρι τις 16 Αυγούστου και κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ζ. Κωνσταντοπούλου προχώρησε στην ενημέρωση των μελών που συγκροτούν το σώμα των προέδρων, οι οποίοι στην συντριπτική πλειοψηφία τους βρίσκονταν εκτός Αθηνών, και όρισε τη σχετική συνεδρίαση για την Τετάρτη 12 Αυγούστου.

Ωστόσο, η τήρηση των θεσμικών κανόνων από την πρόεδρο της Βουλής προκάλεσε τη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου. Το αποτέλεσμα ήταν με τη συνδρομή των μεγαλοκαναλαρχών και των «παπαγάλων» τους να στηθεί και πάλι ένας ολόκληρος προπαγανδιστικός χορός περί «μπλόκου της Κωνσταντοπούλου στην ψήφιση του μνημονίου». Υπενθυμίζουμε ότι στις 31 Ιουλίου η Ζ. Κωνσταντοπούλου έστειλε επιστολή στον Αλ. Τσίπρα, στην οποία αναφερόταν και στο αίτημα που της κατέθεσε ο πρωθυπουργός προκειμένου να εισηγηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων να μείνει κλειστή η Βουλή των Ελλήνων από την Πέμπτη 6 Αυγούστου έως και την Κυριακή 16 Αυγούστου.

Πιθανά οι «ένοικοι» του Μαξίμου και οι καναλάρχες να θέλουν να μετατραπούν εκτός από θιασώτες των μνημονίων και σε κλειδοκράτορες της Κοινοβουλίου.

Το «ανοίγουμε και κλείνουμε τη Βουλή» στη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», όμως, ανάγεται σε άλλα καθεστώτα… Εκτός αν η μνημονιακή υποταγή του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ τον έκανε γρήγορα να ξεχάσει τις καταγγελίες του περί «κοινοβουλευτικών πραξικοπημάτων», που απηύθυνε στους Παπανδρέου, Σαμαρά και Βενιζέλο, όταν ανοιγόκλειναν τη Βουλή κατά το δοκούν. Σε κάθε περίπτωση, η οβιδιακή μεταμόρφωση του Α. Τσίπρα και των πραιτοριανών του δεν παραβιάζει απλώς τα ήθη και τις αξίες της Αριστεράς –που ακόμα τολμούν να επικαλούνται– αλλά και πολλούς από τους κανόνες της αστικής δημοκρατίας. Μόνο που η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι μόνο καθημαγμένη αλλά και οργισμένη και ικανή να εκδικείται πολιτικά όποιον προδίδει την ελπίδα της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *