Εφτά Τούρκικες επαρχίες κήρυξαν την αυτονομία τους από την Αγκυρα

tourkia-Σοκ επικρατεί στην Τουρκία αφού παίρνουν σάρκα και οστά οι χειρότεροι εφιάλτες τους με την ανακήρυξη αυτονομίας σε επτά επαρχίες της χώρας που κατοικούν Κούρδοι γεγονός που σημαίνει πως γίνονται σταθερά και αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας Κουρδικού κράτους ή έστω να λάβουν οι Κούρδοι μια ευρείας μορφής αυτονομίας σε πρώτη φάση!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, μετά την ανακήρυξη της αυτονομίας στις επαρχίες Σιλόπη, Τζίζρε, Νουσάιμπιν-Νίσιβι και Σίρνακ, άλλες τρεις επαρχίες ανακήρυξαν την αυτονομία τους. Πρόκειται για τις επαρχίες Γιουκσέκοβα, Μπουλανίκ και Βάρτο, του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν.

Η Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), που είναι μια οργάνωση-στέγη όλων των κουρδικών κοινοτήτων σε Τουρκία, Ιράν, Ιράκ και Συρία, που είναι υπό την επιρροή του ΡΚΚ, ανακοίνωσε ότι: “Οι Λαϊκές Συνελεύσεις στις επαρχίες Σιλόπης, Τζίζρε, Νουσάιμπιν-Νίσιβις και Σίρνακ ανακήρυξαν την αυτονομία των επαρχιών τους”.

Μετά από την ανωτέρω ανακοίνωση άλλες τρεις επαρχίες, αυτές της Γιουκσέκοβα, του Μπουλανίκ και του Βάρτο, ανακοίνωσαν κι αυτές με τη σειρά τους την αυτονομία τους.

Στην ανακοίνωση του KCK αναφέρονται τα εξής:

“Οι Λαϊκές Συνελεύσεις των επαρχιών Σιλόπης, Τζίζρε, Νουσάιμπιν-Νίσιβις και Σίρνακ ανακοίνωσαν ότι από τούδε και στο εξής δεν αναγνωρίζουν τις κρατικές αρχές, ότι από τούδε και στο εξής δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτές και ότι θα αποφασίζουν οι ίδιοι για τις τύχες τους, συγκροτώντας τις δικές τους σχετικές αρχές και υπηρεσίες. Σε περίπτωση δε που δεχτούν επιθέσεις οι αρχές και οι υπηρεσίες που θα συγκροτήσουν, θα κάνουν χρήση του δικαιώματος της αυτοάμυνας”.

Μετά από την ανακοίνωση αυτή και μετά το θάνατο τεσσάρων πολιτών από επιχείρηση της αστυνομίας στην κωμόπολη Σιλόπη, η Λαϊκή Συνέλευση του Σίρνακ, στην οποία συμμετέχει και το Κόμμα Δημοκρατικών Περιφερειών (DBP), συνήλθε και ανακοίνωσε την αυτονομία της επαρχίας Σιρνάκ. Να σημειωθεί ότι το Σίρνακ, εκτός από πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας είναι πρωτεύουσα και του ομώνυμου νομού.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Λαϊκή Συνέλευση του Σίρνακ αναφέρονται τα εξής:

“Μετά την επίθεση στο Σουρούτς με τους 31 νεκρούς, η κυβέρνηση του ΑΚΡ κήρυξε τον πόλεμο στο Κουρδιστάν. Τελευταία επιτέθηκε στη Σιλόπη, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών αθώων πολιτών. Μπροστά σ’ αυτά τα εγκλήματα εμείς, η Λαϊκή Συνέλευση του Σίρνακ, ανακοινώνουμε ότι χωρίς να απορρίπτουμε το κράτος, από τούδε και στο εξής δεν θα απευθυνόμαστε στις κρατικές υπηρεσίες και ότι οι υπηρεσίες που υπάρχουν στην πόλη μας έχουν χάσει κάθε νομιμοποίηση. Δεν πρόκειται να μας διοικεί από τούδε και στο εξής άτομο που τοποθετεί το κράτος. Εμείς επιλέγουμε την δική μας αυτοδιοίκηση και αυτονομία και έτσι θα οικοδομήσουμε τη δημοκρατική μας διοίκηση, έτσι θα οργανώσουμε τη ζωή μας. Από τούδε και στο εξής θα απαντήσουμε σε όλες τις επιθέσεις κάνοντας χρήση του δικαιώματος της αυτοάμυνας.”

Μετά από την ανακοίνωση αυτή η αστυνομία συνέλαβε τον πρόεδρο και δυο μέλη της νομαρχιακής του DBP και άλλα επτά άτομα.

Ταυτόχρονα, ο Μουράτ Καραγιλάν μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του PKK επισημαίνει:

Αφού λοιπόν θέλουν να μας εξαφανίσουν με πόλεμο, ας ορίσουν, εάν μπορέσουν ας το κάνουν. Στηριζόμενοι στην εξελιγμένη τεχνολογία πληροφοριών και στην υψηλή τους τεχνολογία, νομίζουν πως θα μας εξαφανίσουν. Άντε ας έρθουν να δούμε…

Η κυβέρνηση του ΑΚΡ άρχισε έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας κατά του κουρδικού λαού. Ο Καραγιλάν είπε πως το τουρκικό κράτος πραγματοποίησε στις περιοχές των ανταρτών την μεγαλύτερη του αεροπορική επιχείρηση, που όμως κατέληξε σε φιάσκο.

¨Μέχρι τώρα οι αντάρτες χρησιμοποιούν το δικαίωμα τους για άμυνα. Στα πλαίσια του νόμιμου δικαιώματος για άμυνα, κάνουν δράσεις αντιποίνων. Αλλά η πολεμική διαδικασία άρχισε και αυτή θα εμβαθυνθεί περαιτέρω, έτσι και εμείς απέναντι σε έναν μεγάλης κλίμακας πόλεμο θα αντιπαρατάξουμε μιας μεγάλης κλίμακας αντίσταση

Να το επαναλάβω πάλι. Είναι ανάγκη αυτοί που σκέφτονται την ενότητα και την ακεραιότητα της Τουρκίας και αυτοί που πραγματικά την αγαπάνε, να αντιληφθούν τον κίνδυνο που συνιστά για αυτήν η φιλοπόλεμη στάση του ΑΚΡ. Εμείς ειλικρινά και έτοιμα δηλώσαμε πως είμαστε ανοιχτοί σε μια λύση, αλλά αυτοί θέλουν τώρα να μας εξαφανίσουν με βόμβες.

Και συνεχίζει ο Καραγιλάν λέγοντας:

Η αλήθεια είναι πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το ΑΚΡ δεν προσέγγισαν με ειλικρίνεια την επίλυση του κουρδικού με δημοκρατικούς δρόμους. Αλλά πάντοτε με όρους προεκλογικούς και ψηφοθηρικούς. Η δήλωση που έκανε ο ηγέτης Οτζαλάν στον Νεβρόζ του 2013 ήταν πολύ σημαντική και έφερε ιστορικό περιεχόμενο. Εμείς και σήμερα συμφωνούμε με εκείνη την δήλωση. Και τότε ήμασταν πολύ ειλικρινείς. Με δηλώσεις στον τύπο είχαμε εκφράσει την αποφασιστικότητα μας να πράξουμε τα δέοντα.

Μάλιστα και πρακτικά είχαμε αρχίσει την διαδικασία της αποχώρησης, αλλά το κράτος του ΑΚΡ δεν έπραξε αυτά που του αναλογούσαν. Και βγαίνουν τώρα και λένε πως ¨δεν εκπλήρωσαν την υπόσχεση τους για αποχώρηση¨. Μα αυτό είναι μεγάλη διαστρέβλωση. Η αποχώρηση σταμάτησε επειδή η κυβέρνηση του ΑΚΡ δεν έπραξε το καθήκον της. Έπρεπε επίσης να γίνουν αλλαγές στην νομοθεσία και στο σύνταγμα, αλλά ούτε αυτές έγιναν.

Είναι φανερό πως όλα αυτά τα κάνουν για να μειώσουν την ισχύ του Κουρδικού Απελευθερωτικού Κινήματος, για να ρίξουν το HDR σε επίπεδα κάτω του πλαφόν, για να ελκύσουν ψήφους του ΜΗΡ στον εαυτό τους και για να φτάσουν στον αριθμό των 400 βουλευτών. Αυτό δεν μπορούν να το κρύψουν, είναι ξεκάθαρο. Άλλωστε και στην Τουρκία πολλοί αμερόληπτοι και δημοκράτες διανοούμενοι το λένε αυτό. Εδώ δηλαδή πρόκειται για ένα κράτος που υπό την ηγεσία του ΑΚΡ, χαλά την εκεχειρία και επιτίθεται στον κουρδικό λαό και στις αριστερές-δημοκρατικές δυνάμεις της Τουρκίας¨

Είναι φανερό πως η Τουρκία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον εκτεταμένο ανταρτοπόλεμο του PKK. Αν δεν σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων τότε τα φαινόμενα αστάθειας και διαμελισμού θα ενταθούν με απρόβλεπτες συνέπειες για την Άγκυρα.

Πηγή: iskra.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *