ΟΚΔΕ – Γιατί συμμετέχουμε στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου

image002Η Ο.Κ.Δ.Ε. (Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας) συμμετέχει αυτόνομα στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη, με ψηφοδέλτια σε όλη την επικράτεια:

– Για να καταγγείλει και ν’ αγωνιστεί ενάντια σε όλους αυτούς που οδήγησαν την οικονομία στη χρεοκοπία, επέβαλλαν τα Μνημόνια, ευθύνονται για την ανεργία, την εξαθλίωση του ελληνικού λαού, την καταστροφή των συστημάτων υγείας, παιδείας, κοινωνικής ασφάλισης. Το άθλιο πολιτικό προσωπικό, που αν και βουτηγμένο στην ανυποληψία, στη διαφθορά και στα σκάνδαλα, το μόνο που ξέρει είναι να εκβιάζει, να εξαπατά, να τρομοκρατεί, να λοιδορεί τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και να κατακλέβει το εισόδημά τους από τη μια μεριά – και από την άλλη να εξυπηρετεί να συμφέροντα των πλουσίων και των ιμπεριαλιστών της ΕΕ.

– Για να καταγγείλει τον Τσίπρα και το κόμμα του, που εξαπάτησε τον ελληνικό λαό με ψεύτικες υποσχέσεις (πρόγραμμα ΔΕΘ, κυβερνητικές εξαγγελίες, κατάργηση μνημονίων, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους κ.ά.), καταπάτησε το μεγαλειώδες και ταξικό ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου, οδήγησε τη χώρα (με την «εθνική υποστήριξη» της συμμορίας των παλιών μνημονιακών και του «Μένουμε Ευρώπη») σε ένα Μνημόνιο–Τέρας, μια πραγματική καταστροφή για την οικονομία και το βιοτικό επίπεδο. Που κυβέρνησε –αντίθετα με τις διακηρύξεις του– σε αγαστή συνεργασία με τους πρόθυμους σε κάθε είδους αθλιότητα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ κ.ά.), με διαρκή πολιτικά πραξικοπήματα, καταργώντας κάθε εθνική και λαϊκή κυριαρχία. Που μαζί με τους Μέρκελ–Σόιμπλε, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι κ.λπ. έχουν επιβάλλει ένα καθεστώς νεοαποικιακού τύπου (όπως και αλλού στην Ευρώπη) για να σώσουν τις τράπεζες και το σύστημά τους. Που μαζί με τους εκβιαστές των αγορών, τους γύπες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, απειλούν και τρομοκρατούν τον ελληνικό λαό.

– Για να καταδείξει και να συγκρουστεί με το τερατώδες κράτος έκτακτης ανάγκης, που μετά από μια μικρή περίοδο «χαλάρωσης», αρχίζει και κάνει απειλητικό την εμφάνισή του (μια εξέλιξη αναγκαία για την εφαρμογή των πρωτοφανών σε σκληρότητα μέτρων του 3ου Μνημονίου, την στήριξη του χρεοκοπημένου αστικού πολιτικού συστήματος και του ελληνικού καπιταλισμού). Το 3ο Μνημόνιο–Τέρας, η πολιτική του Τσίπρα, όπως και των άλλων μνημονιακών δυνάμεων, μόνο με συνεχή πολιτικά πραξικοπήματα, με τα ΜΑΤ, με τη βία πάνω σε διαδηλωτές, αγωνιστές και μετανάστες, με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με τα γνωστά δόγματα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», «νόμος και τάξη» και βέβαια με βιομηχανία διώξεων, επιστρατεύσεων και απαγορεύσεων απεργιών και διαδηλώσεων, μπορεί να υλοποιηθεί. Αυτή θα είναι η διακυβέρνησή όλων αυτών που –κατά τα φαινόμενα– θα είναι και πάλι μαζί, μόλις τελειώσουν οι εκλογές και αν εκλεγούν.

– Για να αναδείξει την αναγκαιότητα να απαλλαγούμε από τις δυνάμεις αυτές που καταστρέφουν το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων και της νεολαίας. Όσο η τρόικα, η πολιτικοοικονομική ελίτ της ΕΕ/Ευρωζώνης (δηλαδή οι δανειστές/τοκογλύφοι/εκβιαστές), το κεφάλαιο και οι υπηρέτες του, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα βρίσκονται στην εξουσία, δεν υπάρχει καμία προοπτική ανάπτυξης, αλλά διαρκής καταβαράθρωση της οικονομίας και της κοινωνίας, δεκαετίες φτώχειας και υπανάπτυξης. Όσο κυβερνούν αυτοί, δεν έχουμε να περιμένουμε παρά μόνο ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση, κοινωνική και ανθρωπιστική καταστροφή, πείνα, ταπείνωση και εξευτελισμό.

Η «δημοσιονομική προσαρμογή» και το «νοικοκύρεμα», με τη μορφή των Μνημονίων, για τα οποία επαίρονται παλιοί και νέοι υποτακτικοί τους, έφεραν εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους, πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, διάλυση μισθών και συντάξεων, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς καταθέσεων και σπιτιών, χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα, καταχρεωμένα νοικοκυριά, αυτοκτονίες, ανθρώπους στα συσσίτια, μετέτρεψαν τους εργαζόμενους σε δουλοπάροικους κ.λπ. Το 3οΜνημόνιο–Τέρας, αν εφαρμοστεί θα είναι πραγματικός αρμαγεδδώνας για την οικονομία και το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού. Είναι θρασεία απάτη του ΣΥΡΙΖΑ/Τσίπρα για να υφαρπάξει ψήφους ότι δήθεν θα «λειάνει» τις φρικτές συνέπειες,.

Τα μνημόνια και η διαρκής λιτότητα –στο όνομα της μείωσης του χρέους– ήταν ένα ξέφρενο πανηγύρι μεταφοράς δισεκατομμυρίων στις τσέπες μιας χούφτας καπιταλιστών–μαυραγοριτών, τραπεζιτών και των πολιτικών τους εκφραστών, δηλαδή της συμμορίας του ευρώ και του «Μένουμε Ευρώπη». Στα 5 χρόνια μνημονιακών πολιτικών, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε από 120% του ΑΕΠ το 2009 στο 175% στο τέλος του 2014 – και με το 3ο Μνημόνιο του Τσίπρα θα αυξηθεί στο 220% του ΑΕΠ το 2020, κοντά στα 400 δις ευρώ! Και το σκάνδαλο των σκανδάλων, χάρισαν στις τράπεζες 250 δις ευρώ και ετοιμάζονται να δώσουν άλλα 25 δις ευρώ!

– Για ν’ αναδείξει την ανάγκη να συγκρουστούμε με τον ζουρλομανδύα του Ευρώ και της Ε.Ε., με τα δόγματα της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» και των «μεταρρυθμίσεων», που σημαίνουν διαρκείς εκβιασμούς, μνημόνια και λιτότητα διαρκείας, απολύσεις, ανεργία, μείωση μισθών και συντάξεων, φόρους και χαράτσια, διάλυση της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, κλείσιμο σχολείων, νοσοκομείων, δημόσιων οργανισμών κ.λπ., επιτήρηση και κηδεμονία, μετατροπή ολόκληρων χωρών σε «αποικίες χρέους». Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, που σημαίνει: α) Άμεση παύση πληρωμών – Μονομερής διαγραφή του χρέους. β) Έξοδος από την ΕΕ και το Ευρώ. γ) Άμεση καθιέρωση εθνικού νομίσματος. δ) Εθνικοποίηση των τραπεζών και όλων των τομέων-κλειδιά της οικονομίας, επανακρατικοποίηση όσων δημόσιων οργανισμών/υπηρεσιών ιδιωτικοποιήθηκαν, κάτω από εργατικό έλεγχο. ε) Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. στ) Δημιουργία Επιτροπών Δράσης και Αλληλεγγύης, για την Υπεράσπιση του ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου, την πάλη ενάντια στο 3ο και τα παλιά Μνημόνια, την αντιμετώπιση του κύματος φτώχειας και εξαθλίωσης.

– Για να συγκρουστεί και να αναδείξει όσα δεκανίκια του συστήματος εμφανίζονται για να συγκρατήσουν και να μειώσουν την κατάρρευση του αστικού πολιτικού σκηνικού. Όλοι αυτοί οι μαϊντανοί με «νέο» ή «πατριωτικό» προφίλ (Ποτάμι, ΑΝΕΛ) δεν είναι άλλο παρά καθαρόαιμοι νεοφιλελεύθεροι ή εκφραστές της «Λαϊκής Δεξιάς». Για να συγκρουστεί με τα ακροδεξιά και φασιστικά δεκανίκια του συστήματος (Χρυσή Αυγή κ.ά.).

– Για να αναδείξει ότι η ατιμωτική κατάληξη της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ –όσο και αν το μέγεθός της «ξαφνιάζει και εκπλήττει»– δεν οφειλόταν σε «τραγικό λάθος», ήταν η κατάληξη και το αποκορύφωμα μια σειράς εγκληματικών λαθών και κυρίως του ολοκληρωτικού ναυάγιου της στρατηγικής και τακτικής ενός κλασικού ρεφορμιστικού σχεδίου. Η Λαϊκή Ενότητα εμφανίζεται προτείνοντας το δοκιμασμένο και αποτυχημένο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Το ρεφορμιστικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε όχι γιατί δεν εφαρμόστηκε καλά, αλλά γιατί προσπάθησε να συμβιβάσει δανειστές και θύματα της κρίσης, ευρώ και απαλλαγή από τα μνημόνια, αγορές και κοινωνία. Είμαστε αντίθετοι και με την εγκληματική, διασπαστική και ρεφορμιστική πολιτική του ΚΚΕ, που κάνει ότι μπορεί για να συκοφαντήσει και να διαιρέσει τους αγώνες, να εξωραΐσει την παντοδυναμία του καπιταλισμού και των αστικών δυνάμεων, που εμμέσως πλην ολοκάθαρα τάχθηκε στο πλευρό των «Μένουμε Ευρώπη».

– Για να αναδείξει το πολιτικό πρόβλημα. Γιατί όσο σημαντικό κι αν είναι ν’ απαλλαγούμε υποτακτικούς και δωσίλογους, θα έχουμε ακόμα απέναντί μας την Ε.Ε. και τους ιμπεριαλιστές, τους τοκογλύφους των αγορών, τους καπιταλιστές που επενδύουν για τη σωτηρία τους στη συνέχιση του μνημονιακού καθεστώτος. Τους κρατικούς μηχανισμούς καταστολής, που εκεί κυρίως στηρίζονται στη παρούσα συγκυρία οι κυρίαρχες τάξεις. Για να απαλλαγούμε οριστικά από όλους αυτούς, χρειάζεται παρατεταμένος αγώνας και επαναστατική πολιτική. Η μάχη που έχουμε μπροστά μας δεν θα κριθεί στο κοινοβούλιο και στους αστικούς θεσμούς, αλλά στους δρόμους, τις γειτονιές, τους εργασιακούς χώρους, τα σχολεία και τις σχολές. Σε τίποτα δεν έχει να βοηθήσει μια φλυαρία περί «δημοκρατίας» και «διαπραγμάτευσης» ή ακόμα περί «πατριωτικών/προοδευτικών μετώπων». Αυτό που απαιτείται δεν είναι μόνο μια πολιτική αλλαγή, αλλά και μια κοινωνική αλλαγή, μια βαθιά τομή σε αντικαπιταλιστική-επαναστατική κατεύθυνση.

– Για να αναδείξει ένα αντικαπιταλιστικό-επαναστατικό πρόγραμμα και ένα σχέδιο αγώνων, ανασυγκρότησης και ανασύνθεσης του εργατικού κινήματος, απαραίτητα για ν’ αντιμετωπιστούν τα ζωτικά προβλήματα των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Ένα πρόγραμμα αγώνων και μέτρων, που δεν θα περιορίζονται στο δήθεν «εφικτό» και «ρεαλιστικό» (με τα μέτρα του συστήματος και της κρίσης του), αλλά σε ότι είναι αναγκαίο για την επιβίωση και βελτίωση της ζωής των εργαζόμενων και λαϊκών μαζών. Τα λεφτά και οι πόροι υπάρχουν στις τσέπες, τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τους φορολογικούς παραδείσους των καπιταλιστών. Όλα αυτά απαιτούν μια αλλαγή στη δομή της εξουσίας, μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων, στηριγμένη στην κινητοποίηση και μόνιμη οργάνωση στους χώρους εργασίας, με οδηγό το μεγαλειώδες και ταξικό ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου, στην πάλη για την επιβολή των συμφερόντων της πλειοψηφίας.

– Για να δείξει ότι τελικά η ρίζα του προβλήματος είναι η κρίση του ίδιου του καπιταλισμού που αυτή την εποχή βυθίζεται και πάλι σε μια νέα χρηματιστηριακή κρίση, ίσως μεγαλύτερη από του 2007-8, η λογική και το σύστημα της εκμετάλλευσης και καταπίεσης, ο ανταγωνισμός, το κέρδος, η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Η μοναδική διέξοδος από την καπιταλιστική βαρβαρότητα βρίσκεται έξω απ’ την οικονομία της αγοράς και γενικά το αστικό και καπιταλιστικό σύστημα, έξω απ’ την καπιταλιστική Ε.Ε. και το Ευρώ. Στην εγκαθίδρυση της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας στη χώρα μας, στη συντριβή της ρατσιστικής και ιμπεριαλιστικής Ε.Ε. και τη δημιουργία μιας Ευρώπης δημοκρατικής, ριζοσπαστικής, σοσιαλιστικής. Ένας Σοσιαλισμός θεμελιωμένος σε κινηματικούς και κοινωνικούς θεσμούς, σε όργανα εργατικού/λαϊκού ελέγχου και συμμετοχής, άμεσης δημοκρατίας και αυτοδιαχείρισης, όπου τα δημοκρατικά, πολιτικά, συνδικαλιστικά, ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες θα ξεπερνούν κατά πολύ (ποσοτικά και ποιοτικά) αυτά και των πιο ανεπτυγμένων αστικών δημοκρατιών. Μια κοινωνία με τα μέσα παραγωγής κοινωνική ιδιοκτησία, με προτεραιότητα τις ανάγκες των πολλών, όχι της μειοψηφίας του πλούτου και του κέρδους.

– Η Ο.Κ.Δ.Ε. κατεβαίνει στις εκλογές μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν κάνει συμβόλαιο με τη νίκη, αλλά με τον αγώνα. Το πρόγραμμα, η πολιτική, η τακτική και πρακτική της Ο.Κ.Δ.Ε. είναι ένα τέτοιο συμβόλαιο, που έχει μέσα του όλες τις προϋποθέσεις για τη νίκη. Πιστεύουμε ότι η πολιτική μας είναι η πιοχρήσιμη επιλογή, γιατί δεν περιορίζεται σε μια πολιτική αλλαγή –έστω και προοδευτική–, αλλά δίνει το αποφασιστικό χτύπημα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, στους παλιούς και νέους υποτακτικούς των μνημονίων, χτυπώντας το κακό στη ρίζα του, με την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, με την εγκαθίδρυση μιας άλλης εξουσίας, μιας κυβέρνησης των εργαζομένων.

– Η Ο.Κ.Δ.Ε. συμμετέχει στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη και ως μια συνέχεια των παρεμβάσεών της στους αγώνες, ως μια ανάδειξή τους. Μια συνέχεια της συμβολής της στην οργάνωση της αντίστασης και αντεπίθεσης των εργατικών και λαϊκών μαζών, αξιοποιώντας όλες τις πρόσφατες εμπειρίες: εξέγερση του Δεκέμβρη 2008, παρατεταμένος κοινωνικός πόλεμος απ’ τις αρχές του 2010 (5η Μάη, κίνημα αγανακτισμένων, «Ιουνιανά», 12 Φλεβάρη 2012, αγώνες ενάντια στις διαθεσιμότητες και απολύσεις, φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα, αντιφασιστικό κίνημα, κινήματα γειτονιών, εργατικοί αγώνες, το ΟΧΙ του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου κ.λπ.).

– Τέλος, θέλουμε να δείξουμε την αναγκαιότητα μιας νέας επαναστατικής αριστερής δύναμης, που δεν θα υποκύπτει ή προδίδει τους εργαζόμενους με την πρώτη δυσκολία, δε θα τρέχει με κάθε ευκαιρία πίσω από «ξένες σημαίες» εγκαταλείποντας τις «αρχές» της, δε θα χαρακτηρίζεται από εκλογικό κρετινισμό. Θέλουμε μια επαναστατική αριστερά που είναι η βασική προϋπόθεση για να ξηλώσουμε τα Μνημόνια και το καθεστώς τους, για μια νικηφόρα σύγκρουση με το σύστημα, τους υπηρέτες και το κράτος του.

Στο ψηφοδέλτιο της Ο.Κ.Δ.Ε. συμμετέχουν μέλη διοικήσεων σωματείων, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι με σημαντική συμβολή στις απεργίες και τους αγώνες, άνεργοι εργάτες που δραστηριοποιούνται σε επιτροπές γειτονιών ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, αγωνιστές που δραστηριοποιούνται για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, των μεταναστών και ενάντια στο ρατσισμό/φασισμό, φοιτητές ενεργοί στο φοιτητικό κίνημα. Ακόμη το ψηφοδέλτιο της Ο.Κ.Δ.Ε. συμβολίζει και αναδεικνύει και εκείνους τους αγώνες, εκείνο το κομμάτι της εργατικής τάξης (με μερική απασχόληση και κάθε είδους ελαστική εργασία, ανασφάλιστους, άνεργους, μετανάστες κ.λπ.) που αποσιωπάται απ’ τα ΜΜΕ, τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, την αστική διαπλοκή. Που έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο σε όλα τα κινήματα, στους μικρούς ή μεγάλους αγώνες.

Για την Ενίσχυση και Νίκη των Αγώνων

Για την Αντεπίθεση των Εργαζομένων

– 

Στηρίξτε – Ψηφίστε

Μια Πραγματικά Χρήσιμη Επιλογή

Ο.Κ.Δ.Ε.  

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *