Η ανατομία ενός “γαμώτο”

271073fa434dfbedecc5cddef10cff3e_LΣύμφωνα με την τελευταία (μέχρι την επόμενη) επιφοίτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα δεν ψήφισε “Όχι”, αλλά “Γαμώτο”. Και πολύ καλά κάνει που το λέει.

Όπως άλλωστε διδάσκει ο Σοπενχάουερ, βασικό συστατικό για “να έχεις πάντα δίκιο” είναι να αγνοείς την αντικειμενική αλήθεια, να τη θεωρείς μια τυχαία συγκυρία που δεν έχει καμία σημασία ως προς την έκβαση της αντιπαράθεσης στην οποία βρίσκεσαι. Πώς θα αγνοήσεις ένα καθαρό “Όχι” λοιπόν; Θα το μετατρέψεις σε “γαμώτο”. Για αρχή. Μετά ίσως το “γαμώτο” να γίνει “θα δούμε”. Ίσως οι ψηφοφόροι του “Όχι” να ήθελαν να ψηφίσουν “Ναι” και απλά να σημείωσαν λάθος κουτάκι. Τελικά μάλλον, καθώς ζούμε σε μία ιδιαίτερη “Φάρμα των ζώων” και οι Επτά Εντολές της “επανάστασης” αλλάζουν συνεχώς, δεν θυμόμαστε σωστά και είχε επικρατήσει το “Ναι”. Σίγουρα έτσι έγινε, θα συμφωνήσει και ο Αλέξης σε αυτό.

Θα συμφωνήσει γιατί η μόνη του ελπίδα σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση είναι να αγνοήσει την πραγματικότητα. Είναι και πιο εύκολο έτσι. Αν η πραγματικότητα δεν έχει καμία σημασία, τότε μπορούμε να λέμε ότι ο λαός ψήφισε” γαμώτο”, ότι θα υλοποιήσουμε πρόγραμμα ανεξάρτητο του Μνημονίου, ότι δεν θα συνεργαστούμε με άλλα κόμματα, ότι είμαστε κόμμα της Αριστεράς. Όλα είναι εξαιρετικά πιθανά, αρκεί να θεωρήσουμε την πραγματικότητα ως ασήμαντη λεπτομέρεια και να εξαλείψουμε οποιοδήποτε ίχνος ήθους και ντροπής είχε απομείνει μέσα μας.

Βέβαια, το γαμώτο έχει και μια άλλη χρησιμότητα. Βγάζει συναίσθημα. Στο δημοψήφισμα λοιπόν, σύμφωνα με την εβδομαδιαία μετατόπιση του πρώην πρωθυπουργού, ο λαός ψήφισε μόνο με συναίσθημα. Παρασύρθηκε, δεν ήξερε τι έκανε, είπε και μια κουβέντα παραπάνω από τα νεύρα του. Γιατί το στυγνό “Όχι” έχει και μια κάποια ψυχραιμία, για πολλούς ήταν μια συνειδητή και υπολογισμένη απάντηση στην καταστροφική κι αδιέξοδη λιτότητα. Το “γαμώτο” σημαίνει μόνο αγανάκτηση, απόγνωση, ίσως και φθόνο, μηδενισμό. Αφού λοιπόν το “γαμώτο” ήταν απλά μια εκτόνωση ενός παρασυρμένου λαού, αποτέλεσμα του θυμικού και όχι του λογικού, ο “υπεύθυνος” πρωθυπουργός ανέλαβε να αποφασίσει για εμάς, χωρίς εμάς. Έτσι εξηγούνται όλα…

Ένα μπράβο λοιπόν στον Αλέξη Τσίπρα. Με λίγο κόπο το “ψήφισαν όχι, γαμώτο” έγινε “ψήφισαν γαμώτο”. Ο Σοπενχάουερ θα ήταν περήφανος. Στις εκλογές, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, “σημασία έχει η νίκη, όχι η αλήθεια”.

Πηγή: του Θάνου Καμήλαλη στα microvia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *