Απάντηση στην ΙΣΚΡΑ για τον Π. Λαφαζάνη και τις Σκουριές

093ccd48c78c«ΑΗΘΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ» μας καταλόγισε η iskra.gr σε άρθρο ανώνυμου «ειδικού συνεργάτη» της. Αφορμή ήταν η ανάρτησή μας με τίτλο «Σκουριές: Περί ΣτΕ, «νομιμότητας», αναστολών και υποκρισίας. Οι μάσκες πέφτουν (έγγραφα)». Το θεωρούμε χρήσιμο το άρθρο της ΙΣΚΡΑΣ, ως αφορμή για να διαλευκανθούν ορισμένα ζητήματα. Επισημαίνουμε λοιπόν τα εξής:

1. Το «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» δεν εμπλέκεται και δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε πολιτικά παιχνίδια, πολύ δε μάλλον δεν έχει καμμία πρόθεση να αναμιχθεί σε έναν «εμφύλιο της αριστεράς». Στόχος μας είναι να σταματήσει η καταστροφή της Χαλκιδικής από την Eldorado και στο πλαίσιο αυτό λέγαμε και θα λέμε πάντα την αλήθεια, όπως τη γνωρίζουμε εμείς. Αν ο «ειδικός συνεργάτης» ανατρέξει στο ιστολόγιό μας, λίγο πιο πίσω από το επίμαχο άρθρο που θεώρησε «επίθεση» κατά του κ. Λαφαζάνη, θα βρει πολλά άλλα που κατακρίνουν τον κ. Τσίπρα για τη στάση του στο θέμα των Σκουριών. Η ευθύνη για την τραγική διαχείριση του θέματος που κάποτε ήταν «σημαία και σύμβολο» για τον ΣΥΡΙΖΑ ανήκει και στον Πρωθυπουργό και στον μέχρι πρότινος Υπουργό του, με τα όρια να μην είναι σαφή. Ανήκει επίσης σταστελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ Ιερισού που κατ’αποκλειστικότητα είχαν αναλάβει την ενημέρωση του Υπουργού και τη συνεργασία μαζί του για το σχεδιασμό των κινήσεων.

2. Το συγκεκριμένο άρθρο μας δεν αφορούσε γενικά τις Σκουριές, αλλά μια πολύ συγκεκριμένη υπόθεση που εκδικάστηκε από το ΣτΕ. Για πολλούς λόγους, κρίναμε ότι έπρεπε να διαλύσουμε την παραπληροφόρηση που είχε διαχυθεί σχετικά με αυτή την υπόθεση, καταθέτοντας τα πραγματικά γεγονότα. H αδιαμφισβήτητη αλήθεια είναι ότι το ΥΠΟΜΝΗΜΑ του Υπουργού ΠΑΠΕΝ (εδώ) που ζητά την απόρριψη της προσφυγής των πολιτών και την καταδίκη τους στα δικαστικά έξοδα υπογράφεται από τον«πληρεξούσιο δικηγόρο του ως άνω Υπουργού», δηλαδή του κ. Λαφαζάνη (σκόπιμα αποκρύψαμε το όνομά του δικηγόρου). Αυτό μπορεί να μην αρέσει στον «ειδικό συνεργάτη» αλλά δεν αρέσει ούτε σε εμάς…

νσκ για σκουριες

3. Στα τέλη Φεβρουαρίου, με την προτροπή και τη μεσολάβηση συναγωνιστών του Αριστερού Ρεύματος, επισκεφθήκαμε τον νέο Υπουργό στο γραφείο του. Αν  δεν το θυμάται ο ίδιος ο κ. Λαφαζάνης, θα το θυμάται σίγουρα ο Γενικός Γραμματέας και συνεργάτης του, κ. Αλεξόπουλος. Τους παραδώσαμε όλα τα στοιχεία σχετικά με τηνεξαπάτηση του Δημοσίου από την Ελληνικός Χρυσός στο θέμα της μεταλλουργίας (ένα μέρος είναι αυτό) και δηλώσαμε ότι είμαστε στη διάθεση του Υπουργού για οποιαδήποτε βοήθεια. Απο τότε το ΥΠΑΠΕΝ είχε στη διαθεσή του όλα τα «όπλα» για να κλείσει την Eldorado, ΑΜΕΣΑ και ΝΟΜΙΜΑ. Τονίσαμε δε εμφατικά την ανάγκη να επιστραφεί η μελέτη (το προσάρτημα) της μεταλλουργίας εντός του χρονικού πλαισίου των 60 ημερών που θέτει ο ΚΜΛΕ, ώστε να μη δοθούν στην εταιρεία νομικά πατήματα για να στραφεί κατά του Υπουργείου. Δεν εισακουστήκαμε.

4. Η επιστροφή του προσαρτήματος της μεταλλουργίας στην εταιρεία για συμπλήρωση και διόρθωση ορθώς μεν έγινε και την επαινέσαμε από αυτό το ιστολόγιο, αλλά αμφιβάλλουμε κατά πόσον έγινε με ορθό τρόπο. Δεν μας αφορά η κόντρα Λαφαζάνη-Σκουρλέτη σχετικά με αυτό το θέμα (αν υπάρχει τέτοια), μας αφορά όμως η ουσία. Το κείμενο της απόφασης  του ΣτΕ (εδω) που ακυρώνει το έγγραφο επιστροφής της μελέτης δημιουργεί ΠΟΛΛΑ ερωτηματικά γιατί φαίνεται ότι το έγγραφο φτιάχτηκε για να ακυρωθεί. Η ευθύνη δεν βαρύνει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου – που κατά την εκπνοή των 60 ημερών μόλις είχε αναλάβει  – αλλά την αρμόδια υπηρεσία που δεν αξιολόγησε ως όφειλε αυτή την καίριας σημασίας και για τη Χαλκιδική αλλά και για το δημόσιο συμφέρον μελέτη και εκ των υστέρων συνέταξε ένα ασαφές και αόριστο έγγραφο. Μήπως αυτή η υπόθεση, λοιπόν, υπονομεύθηκε όχι από τον ίδιο τον Υπουργό αλλά μέσα από το Υπουργείο;

5. «Αήθης επίθεση», από εμάς; O «ειδικός συνεργάτης» της ΙΣΚΡΑΣ συγχέει τιςπολιτικές επιθέσεις στον επικεφαλής της ΛΑΕ, με την δίκαιη κριτική από τους πολίτεςγια τα πεπραγμένα του ως Υπουργού ΠΑΠΕΝ – την οποία δεν είναι η πρώτη φορά που την ακούει και θα έπρεπε να την θεωρεί δεδομένη. Οι πολιτικές επιθέσεις εναντίον του προέρχονται από αλλού και πιστεύουμε ότι ο ίδιος το γνωρίζει. Eμείς κάναμε ότι μπορούσαμε για να βοηθήσουμε τον πρώην Υπουργό να πετύχει αυτό που ο ίδιος διατράνωνε ότι είναι ο στόχος του – να κλείσουν οι Σκουριές – αλλά οφείλουμε επίσης να ενημερώσουμε το κίνημα για ενέργειες που γίνονται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτός είναι ο ρόλος μας. Εαν το έγγραφο του νομικού συμβούλου που παρουσιάσαμε εννοούσε κάτι άλλο, αν έγινε κατά παράβαση των εντολών του ή εν αγνοία του, ο κ. Λαφαζάνης οφείλει να το εξηγήσει με σαφήνεια. Όχι σε εμάς, αλλά σε όλο τον κόσμο που έχει ματώσει για αυτόν τον αγώνα.

Από την πλευρά μας, μένουμε σταθερά στο δρόμο που έχουμε χαράξει από το 1997 που είναι η υπεράσπιση της Χαλκιδικής και μόνο σε αυτόν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *