Δυο ναυάγια με θύματα πρόσφυγες, μικρά παιδιά και γυναίκες

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗΑκολουθούν η μια την άλλη οι ανθρώπινες τραγωδίες στο Αιγαίο. Σήμερα, στα θύματα του μεγάλου ακήρυχτου πολέμου που ζει η ανθρωπότητα, ήρθαν να προστεθούν άλλοι 22 πρόσφυγες, όλοι Σύριοι.

Ανάμεσα τους οκτώ παιδιά κάτω των 12 ετών και εννέα γυναίκες. Κι αυτό, αν ευσταθούν οι μαρτυρίες των διασωθέντων ότι 46 συνολικά άτομα επέβαιναν στην πλαστική βάρκα με την εξωλέμβιο μηχανή που ξεκίνησε σήμερα τα χαράματα από την περιοχή νότια του Δικελί των Μικρασιατικών τουρκικών παραλίων.

Οι διασωθέντες είναι μέχρι στιγμής 22. Ανάμεσά τους, τρείς γυναίκες κι ένα βρέφος ενάμιση το πολύ χρόνων που η μητέρα του άγνωστο πώς κράτησε στην επιφάνεια του νερού επί δυο τουλάχιστον ώρες μέχρι να τους βρει το σκάφος του Λιμενικού, που μαζί με άλλα επίγεια και εναέρια μέσα επιχειρούσαν στην περιοχή. Μαζί τους εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, ενώ πριν λίγο στη Μυτιλήνη έφθασαν και επιχειρούν και άνδρες της Μονάδας Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού Σώματος.

Το σημερινό τραγικό δυστύχημα, τελευταίο μιας σειράς στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των Μικρασιατικών ακτών και της Λέσβου που δέχεται καθημερινά περισσότερους από 2.500 μετανάστες και πρόσφυγες, συνέβη περί τις 7 το πρωί. Οι μαρτυρίες των διασωθέντων μιλούν για σύγκρουση τους με πλοίο που έπλεε εκείνη την ώρα ανοικτά της περιοχής του αεροδρομίου της πόλης, οκτώ χιλιόμετρα νότια της πόλης.

Οι διασωθέντες ναυαγοί παρέμειναν για περίπου δύο ώρες μέσα στο νερό μέχρι να εντοπισθούν, αρχικά από το ελικόπτερο της FRONTEX και να ξεκινήσει η περισυλλογή τους. Οι τελευταίοι δυο, που διασώθηκαν ο ένας στις 11 το πρωί και ο άλλος στη μια το μεσημέρι, ήταν σε κατάσταση υποθερμίας και εμφανούς σοκ.

«Ήταν σκοτεινά, είδαμε το πλοίο να έρχεται επάνω μας. Προσπαθήσαμε να κάνουμε σήματα με κινητά και με φακούς, αλλά δε μας είδε. Ήταν φοβερό όταν συγκρουστήκαμε. Βρεθήκαμε στο νερό και ήρθαν μεγάλα κύματα. Χάσαμε τα παιδιά. Δεν τα βλέπαμε μέσα στο σκοτάδι. Μόλις ξημέρωσε είδαμε το ελικόπτερο και μετά ήρθε σκάφος που μας μάζεψε από το νερό. Να βρεθούν τουλάχιστον τα παιδιά. Γιατί μόνο ένα είναι μαζί μας…» είπε ένας από τους διασωθέντες, ο Χασίν.

Όπως δήλωσαν όλοι οι διασωθέντες, πλήρωσαν 1000 ευρώ ο καθένας, άνδρες γυναίκες και παιδιά, στον Τούρκο δουλέμπορο που τους μετέφερε στην παραλία απ’ όπου απέπλευσαν και τους προμήθευσε τη βάρκα και την εξωλέμβιο μηχανή.

Σχετικά με το χθεσινό ναυάγιο

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Θερμής βόρεια της Λέσβου για τον εντοπισμό των αγνοουμένων του χθεσινού ναυαγίου, από το οποίο μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί ο θάνατος ενός κοριτσιού έξι ετών. Από αυτό το ναυάγιο αγνοούνται συνολικά έξη άτομα από τα οποία ένα βρέφος και δυο γυναίκες, ενώ διασώθηκαν 13 άτομα ιρανικής και συριακής καταγωγής.

Το ατύχημα συνέβη χθες τα χαράματα στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της περιοχής Πεταλίδι, περί τα 10 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες που μετέδωσε ο ραδιοφωνισκός σταθμός Αιγαίου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, όλα ξεκίνησαν όταν τελείωσαν τα καύσιμα και οι επιβαίνοντας προσπάθησαν να βρουν ντεπόζιτο με πετρέλαιο σε κάποιο σημείο στο εσωτερικό του σκάφους. Το σκάφος άρχισε να βάζει νερά και μετά από λίγο αναποδογύρισε με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στη μικρή πλωριά καμπίνα δύο γυναίκες και ένα μικρό παιδί.

«Ξαφνικά η μηχανή σταμάτησε και είδαμε πως έχει τελειώσει το καύσιμο. Προσπαθήσαμε να βρούμε ένα ντεπόζιτο που υπήρχε κρυμμένο στο σκάφος. Έμπαιναν πολλά νερά και προσπαθούσαμε να τα βγάλουμε αλλά δεν μπορέσαμε. Όταν βρήκαμε το δοχείο ήταν αργά και είχαμε βάλει τόσα νερά που το σκάφος αναποδογύρισε» είπε ένας από τους διασωθέντες ο Ali Younis.

Όπως ο ίδιος σημείωσε «μια γιατρός από τη Συρία ήταν μέσα στη μικρή καμπίνα με τη μητέρα της και το παιδί της που ήταν βρέφος. Τους είπαμε να βγουν αλλά δεν το έκαναν γιατί φοβόντουσαν. Έμειναν μέσα εγκλωβισμένες μόλις αναποδογύρισε η βάρκα. Βρεθήκαμε όλοι στο νερό χωρίς τηλέφωνα και με όλα μας τα πράγματα να έχουν χαθεί. Δύο από εμάς προσπάθησαν να κολυμπήσουν για να φέρουν βοήθεια. Τελικά βρήκαν έναν από αυτούς και μετά ήρθε το σκάφος και μας έσωσε. Μείναμε έξι ώρες μέσα στο νερό και ευχαριστούμε τους ανθρώπους που μας έσωσαν. Πληρώσαμε 2800 δολάρια ο καθένας για μας δώσουν ένα πιο ασφαλές σκάφος και όχι μια φουσκωτή βάρκα. Μας οδήγησαν όμως στο θάνατο, με ένα σκάφος που δεν είχε ούτε καύσιμο και βούλιαξε αμέσως».

ΑΠΕ-ΜΠΕ του Σ. Μπαλάσκα, Μυτιλήνη, Greece

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *