Μητσοτάκης, Τζιτζικώστας, Πανέττας και… όποιος άλλος. Ή απλά Μεϊμαράκης;

a_karamanlis_vagelasΗ προθεσμία για τη δήλωση υποψηφιοτήτων για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας λήγει την Παρασκευή κι όσο ο χρόνος περνά χωρίς το Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην κούρσα, τα πράγματα περιπλέκονται. Μέχρι στιγμής, υποψήφιοι είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας κι ο άγνωστος πέραν της Κηφισιάς, Μάρκος Πανέττας.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζεται να επιμένει στις ενστάσεις του σχετικά με τη διαδικασία, επισημαίνοντας πως ορισμένοι υποψήφιοι μπορεί να προσκαλέσουν εμμέσως στην κάλπη πολίτες ξένους με την παράταξη και οι όροι της εκλογής να… ξεφύγουν. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα προτιμούσε ενδεχομένως να βρεθεί άλλη λύση αλλά βουλευτές και στελέχη του κόμματος ενθαρρύνουν την υποψηφιότητά του, με πρώτο τον Κώστα Καραμανλή. Είναι σχεδόν κοινός τόπος πως αν τελικά πάρει την απόφαση, οι άλλες υποψηφιότητες είτε θα ακυρωθούν, είτε ο αγώνας θα μετατραπεί σε… φιλικός.

“Η απόφαση είναι δική μου”

Σε συνομιλία που είχε πάντως με δημοσιογράφους, στη Λεωφόρο Συγγρού, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανέφερε: “Η απόφαση είναι δική μου, θα την ανακοινώσω όποτε κρίνω, δεν τη συναρτώ με άλλες υποψηφιότητες, δεν περιμένω να μου πουν τι θα κάνω, έχω δική μου σχέση με την κοινωνία. Σέβομαι τη γνώμη όλων. Συζητάω με όλους. Αλλά δεν θα μου επιβάλει κανείς και καμιά τίποτα και ό,τι γίνει δεν θα είναι προϊόν παρασκηνιακής συνεννόησης. Αν πάρω απόφαση, θα την πάρω με πολιτικά κριτήρια για να αλλάξω τη ΝΔ, να είμαι καιρό και όχι για να κάνω τον τοποτηρητή”.

Οι υπόλοιποι, σίγουροι υποψήφιοι

Ωστόσο “γαλάζια” στελέχη φέρονται να λένε πως ούτε ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα “κατέβαινε” υποψήφιος αν δεν είχε πάρει το “οκ” από τη Ραφήνα. Ο περιφερειάρχης έχει πλατύ κοινό στη βόρεια Ελλάδα, είναι νέος σε ηλικία και δεν τον βαραίνουν, όσο άλλους, τα πολλά και και εγκληματικά χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Εξάλλου και μια καλή καταγραφή δε θα του έπεφτε άσχημα μιας κι έχει χρόνια μπροστά του. Μεγάλο αγκάθι ωστόσο στην υποψηφιότητά του είναι ο θεσμικός περιορισμός που δεν του επιτρέπει να εκπροσωπήσει το κόμμα εντός του Κοινοβουλίου ως το 2019.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαράξει προσωπική στρατηγική και κινείται ως ο πλέον κεντροδεξιός υποψήφιος, με τακτική που θυμίζει αρκετά το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. Έχει τραβήξει διαχωριστική γραμμή από την αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη, ώστε να αποβάλει από πάνω του τις αρνητικές συμπαραδηλώσεις που προκύπτουν από το… βαρύ του όνομα.

Όσο για τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Κηφισιάς Μάρκο Πανέττα, είναι σαφώς το αουτσάιντερ. Τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν η υποψηφιότητά του έχει κάποια δυναμική.

Πηγή: “Κουτί της Πανδώρας”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *