Οι Ισπανοί indignados εμποδίζουν τις κατασχέσεις σπιτιών

Παρόμοιες κινητοποιήσεις γίνονταν και στις ΗΠΑ την εποχή του Κραχ του 1929:

 

Οι Ισπανοί indignados εμποδίζουν τις κατασχέσεις σπιτιών
Την Πέμπτη το πρωί ένα πλήθος ανθρώπων συγκεντρώθηκε μπροστά από το σπίτι του 74χρονου Luis Domínguez, στην πόλη Parla -20χλμ από τη Μαδρίτη, εμποδίζοντας τους δικαστικούς κλητήρες να του παραδώσουν την απόφαση για άμεση έξωση.

Ο Domínguez, που χρησιμοποιεί πατερίτσες και έχει πρόβλημα με την καρδιά του, λέει ότι θα είχε μείνει στο δρόμο αν δεν είχαν έρθει να βοηθήσουν οι διαδηλωτές: «Έμαθα ότι βοηθούν τους ανθρώπους να διώξουν τις τράπεζες μόλις χθες το βράδυ και όλα οργανώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες. Είναι απίστευτο το ότι βρίσκομαι ακόμα εδώ».

Μια έκκληση επικοινωνήθηκε μέσω του Twitter την νύχτα για συγκέντρωση μπροστά στην πόρτα του σπιτιού και πράγματι μαζεύτηκαν αρκετά άτομα ώστε να αποτρέψουν τους αξιωματούχους να μπουν στο σπίτι.

Την Τετάρτη μερικές εκατοντάδες άτομα είχαν επίσης σταματήσει την αστυνομία και τους δικαστικούς κλητήρες από το να διώξουν από το σπίτι της μια οικογένεια μεταναστών από το Λίβανο, στην συνοικία Tetuan της Μαδρίτης.

Το κίνημα της Μαδρίτης που εναντιώνεται στις κατασχέσεις σπιτιών έχει ξεκινήσει από την λατινοαμερικανική μεταναστευτική κοινότητα. Από αυτούς που μετανάστευσαν στην Ισπανία και έχτισαν τα σπίτια κατα τον κατασκευαστικό οργασμό των προηγούμενων χρόνων, αλλά τώρα βρίσκονται ανάμεσα σε αυτούς που είναι το πιο πιθανό να χάσουν τα δικά τους σπίτια.

Αναφέρουν ότι περίπου 278 σπίτια κατάσχονται κάθε μέρα.

Ένα παρόμοιο κίνημα ενάντια στις κατασχέσεις είναι ενεργό στη Βαρκελώνη εδώ και καιρό, αλλά το κίνημα των indignados που ξεκίνησε με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές να καταλαμβάνουν την μανδριλένικη πλατεία Puerta del Sol τον προηγούμενο μήνα, προσέφερε μια νέα φουρνιά ακτιβιστών, έτοιμους να βοηθήσουν σε όλη τη χώρα.

μετάφραση αποσπασμάτων από το άρθρο του Giles Tremlett στην Guardian – αναδημοσίευση από babylonia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *