Tsipras – Καμμένος: Οι ποιο καλοί φίλοι των Αμερικάνων

unnamedΝΑ ΕΞΕΓΕΡΘΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣE ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ-ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ-ΠΟΛΕΜΟΚΑΠΗΛΗ ΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αριστερή-ακροδεξιά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν χαλά χατίρι στον Ομπάμα. Με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη ανέλαβε να μας ανακοινώσει ότι η  κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΑΝΕΛ εμφανίζεται διατεθειμένη να αποδεχθεί το αίτημα της Ουάσιγκτον για τη στάθμευση drones σε ελληνικό έδαφος στο πλαίσιο της «νέας σχέσης» που δείχνει ότι επιθυμεί να διαμορφώσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Αλέξης Τσίπρας.

Το θέμα λαμβάνει κρίσιμες και επιτακτικές διαστάσεις σε μία περίοδο που η ευρύτερη περιφερειακή κατάσταση «βράζει» λόγω Συρίας εξαιτίας της έντασης των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με την κάθοδο της Ρωσίας στην περιοχή, διεκδικώντας διατήρηση-ενδυνάμωση της παρουσίας της, ενώ ήδη εκδηλώνεται η ένταση της πολεμικής παρουσίας από τις μεγάλες ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις Γαλλία-Βρετανία-Ιταλία αλλά και των ΗΠΑ.

Τα δημοσιεύματα αποκαλύπτουν ότι η αμερικανική πλευρά κατέθεσε πολύ πρόσφατα – πριν από μερικές εβδομάδες – νέο σχέδιο «Τεχνικής Συμφωνίας» (Technical Arrangement) στην Αθήνα σχετικά με τη στάθμευση δύο μοιρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs), κατά πάσα πιθανότητα τύπου MQ-1 Predator ή/και MQ-9 Reaper, στην Ελλάδα. Το σχετικό έγγραφο μελετήθηκε εκτενώς στο υπουργείο Εξωτερικών και πλέον βρίσκεται στα χέρια του Γενικού Γραμματέα, πρέσβη Δημήτρη Παρασκευόπουλου, ενώ απολύτως ενήμερος είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Η κυβέρνηση ασκεί Μυστική Διπλωματία και θρασύδειλα κρύβει τους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς της από την εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία. Στο δημοσίευμα αναφέρεται «ανώνυμες κυβερνητικές, διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές τόνισαν ότι η Αθήνα αποφεύγει να ομιλεί δημοσίως για αυτό το ζήτημα στο πλαίσιο των επαφών της με τους Αμερικανούς, οι οποίες υπήρξαν πυκνές κατά την παραμονή του Αλέξη Τσίπρα και της ελληνικής αποστολής στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Μπορεί η κυβέρνηση να επιθυμεί τόνωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά οι αριστερές καταβολές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α καθιστούν τη διαχείριση του ζητήματος άβολη».

Οι Αμερικανοί επιμένουν η βάση των drones να είναι η αεροπορική βάση στο Καστέλλι της Κρήτης (σσ. στην 133η Σμηναρχία Μάχης), όπως ήταν το αρχικό τους σχέδιο. Όπως τονίζει το δημοσίευμα «σχετικό αίτημα είχε προβληματίσει την τότε κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, λόγω της ανησυχίας για πιθανές αντιδράσεις από τον ευρισκόμενο στην αντιπολίτευση ΣΥ.ΡΙΖ.Α επειδή η σχετική συμφωνία απαιτεί έγκριση της Βουλής. Μία ιδέα που είχε πέσει στο τραπέζι και είχε απορριφθεί ήταν η στάθμευση των UAVs στη βάση της Σούδας. Αυτό όμως δεν ήταν εφικτό λόγω χωροταξικών προβλημάτων». Η στάθμευση στο Καστέλι είναι κάτι που πλέον η κυβέρνηση μοιάζει έτοιμη να αποδεχθεί, παρά τις ιδέες του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου. Ως γνωστόν, ο κ. Καμμένος είχε κυκλοφορήσει την ιδέα για τη δημιουργία μίας νατοϊκής βάσης στην Κάρπαθο. Την είχε μάλιστα παρουσιάσει τον περασμένο Μάιο, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, στην αμερικανίδα υφυπουργό Άμυνας Κριστίν Γουόρμουθ. Εκτιμάται ότι η ιδέα για βάση στην Κάρπαθο, που απέρριψαν οι Αμερικανοί, σχετιζόταν με τη στάθμευση εκεί των αμερικανικών drones. Ωστόσο, το νησί δεν προσφέρεται για τη διαμονή του προσωπικού που απαιτείται για τη συντήρηση των αεροσκαφών (υπολογίζεται σε τουλάχιστον 170 άτομα), ενώ χρειάζονται και ειδικά υπόστεγα για τη στάθμευσή τους.

Οι παραπάνω εξελίξεις δεν είναι άσχετες με τη διεξαγωγή της Πανελλαδικής Άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑΣ 2015» με βασικό σενάριο τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών.  Αποκαλυπτική είναι η δήλωση του ΥΕΘΑ Π.Καμμένου στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, τονίζοντας: “Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα καλείται τώρα να αντιμετωπίσει μία καινούργια απειλή από την Ανατολή, την απειλή του φονταμενταλισμού». Ως πρώτη και τελευταία γραμμή άμυνας στην εξάπλωση του ισλαμικού φονταμενταλισμού, παρουσίασε την Ελλάδα ο Π.Καμμένος.

Αυτό σημαίνει ένταση του Πολέμου κατά των μεταναστών αλλά και το σύνολο των εργαζομένων, τόσο εκτός, όσο και εντός των συνόρων, με την ενεργοποίηση των δογμάτων άμυνας-ασφάλειας, με παράλληλη ένταση της συμμετοχής στις επεμβάσεις!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει θάψει βαθιά τις όποιες φιλειρηνικές δεσμεύσεις της. Εδώ και καιρό, με εντεινόμενους ρυθμούς πλέον, προσανατολίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε κάθε φλέγον σημείο του πλανήτη όπου διακυβεύονται γεωστρατηγικά συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και επιδιώκει την αναβάθμιση του περιφερειακού ιμπεριαλιστικού της ρόλου, ταυτιζόμενη όσο καμιά άλλη χώρα της περιοχής με τους επιθετικούς σχεδιασμούς σε μια τεράστια ζώνη από τη Βόρεια Αφρική-Βαλκάνια-Ουκρανία έως τον Καύκασο-Ανατολική Μεσόγειο-Μέση Ανατολή!

Απαιτείται η παρέμβαση του εργατικού και αντιπολεμικού κινήματος, για να μπλοκαριστούν πολεμικές  συμφωνίες, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, Ασκήσεις, αγορές όπλων, προσλήψεις μισθοφόρων, σχεδιασμοί εθελοντικής στράτευσης των Γυναικών. Να ηττηθούν τα δόγματα Άμυνας/Ασφάλειας.

Ο εργατικός διεθνιστικός αγώνας απέναντι σε κυβέρνηση και αστική ταξική πολιτική, Μνημόνια και τοκογλύφους, Ε.Ε., ΔΝΤ, το κράτος Τρομοκράτη Ισραήλ και το ΝΑΤΟ, είναι η μόνη απάντηση του κόσμου της εργασίας.

Όλες αυτές οι συμφωνίες και οι ασκήσεις παρουσιάζονται από την αστική προπαγάνδα ότι εξυπηρετούν τις ανάγκες της «εθνικής άμυνας». Στην πραγματικότητα έχουν ένα σαφές κατασταλτικό και πολεμικό περιεχόμενο, είναι ενταγμένες στον παγκόσμιο πόλεμο εναντίον της εργατικής τάξης που οι ιμπεριαλιστές ονόμασαν «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» στρέφοντας τα όπλα τους κατά των ασύμμετρων απειλών –μετανάστες, κοινωνικά κινήματα κλπ. σε κάθε εμπόδιο στην επιβολής της Νέας Καπιταλιστικής Τάξης Πραγμάτων.

Ο ελληνικός στρατός, το ΝΑΤΟ και ο ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ αποδεικνύονται εχθρός του εργαζόμενου λαού και των κινημάτων κοινωνικής απελευθέρωσης. Επιβάλλουν την εκμετάλλευση-καταπίεση της αστικής τάξης, μοιράζουν και ξαναμοιράζουν τον κόσμο με το αίμα των λαών, ενώ με τον πόλεμο και την καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων και τη δολοφονία εκατομμυρίων ανθρώπων επιχειρούν να ξεπεράσουν την καπιταλιστική κρίση, να αυξήσουν τα κέρδη τους και να ενισχύσουν την εξουσία τους.

Είναι μια μάχη που θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη ενός Μαχητικού Κινήματος και Μέσα στον Στρατό, για το μπλοκάρισμα των πολεμικών τυχοδιωκτισμών. Από αυτή την σκοπιά τονίζουμε την πρωτοβουλία του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ εναντίον της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες υπογραφές φαντάρων από 50 μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι Αρνούνταν να λάβουν μέρος, καταγγέλλοντας  συγχρόνως την στρατιωτική συνεργασία με το Κράτος Τρομοκράτη Ισραήλ.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *