Χάος και οργή στην Άγκυρα: “Δολοφόνε Ερντογάν” φώναζε το οργισμένο πλήθος…

TURKEY-BOMBA02-10OCTOBER2015Τουλάχιστον 86 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν δύο βομβιστές αυτοκτονίας, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ανατινάχτηκαν εν μέσω φιλοκούρδων και αριστερών διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας για να πραγματοποιήσουν μια πορεία υπέρ της ειρήνης, τρεις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Πτώματα καλυμμένα με σημαίες και λάβαρα, μεταξύ των οποίων και εκείνα του φιλοκουρδικού, αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) κείτονταν στον δρόμο, στην αιματηρότερη επίθεση αυτού του είδους που έχει σημειωθεί σε τουρκικό έδαφος.

Άνθρωποι που κατέβηκαν στον σταθμό για να διαδηλώσουν προσπαθούσαν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες ενώ εκατοντάδες άλλοι έστεκαν αποσβολωμένοι γύρω τους. Οι νεκροί κείτονταν σε δύο κύκλους, σε απόσταση 20 μέτρων ο ένας από τον άλλο, προφανώς στα σημεία όπου έγιναν οι εκρήξεις.

“Όπως και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις, αυτή στον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας έχει ως στόχο την ενότητά μας, την αδελφοσύνη μας και το μέλλον μας” τόνισε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητώντας από τον τουρκικό λαό να δείξει “αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα”.

Ο υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι 86 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 186 τραυματίστηκαν. Οι 28 από αυτούς είναι σε πολύ βαριά κατάσταση και νοσηλεύονται στην εντατική. Ο απολογισμός των θυμάτων είναι ακόμη προσωρινός και μπορεί να αυξηθεί κι άλλο.

Οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα μερικών δευτερολέπτων, λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώνονταν στο σημείο για να διαδηλώσουν διαμαρτυρόμενοι για τις συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των Κούρδων ανταρτών στα νοτιοανατολικά της χώρας.

“Άκουσα πρώτα μια μεγάλη έκρηξη και προσπάθησα να καλυφθώ καθώς έσπασαν τα τζάμια στα παράθυρα. Αμέσως μετά ακολούθησε και δεύτερη έκρηξη” είπε ο 37χρονος Σερντάρ, πωλητής εφημερίδων, που εκείνη την ώρα εργαζόταν στον σταθμό. “Ακούστηκαν κραυγές και κλάματα και έμεινα για λίγο κρυμμένος κάτω από τις εφημερίδες. Μύριζε καμμένη σάρκα”, περιέγραψε.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk διακρίνονται νεαροί άνδρες και γυναίκες που κρατιούνται από τα χέρια και χορεύουν μέχρι που πίσω τους, στο σημείο όπου είναι συγκεντρωμένοι άνθρωποι που κρατούν σημαίες του HDP και αριστερών οργανώσεων, φαίνεται μια μεγάλη έκρηξη.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σελαμί Αλτινόκ, μιλώντας στους δημοσιογράφους στην ίδια συνέντευξη με τον Μουεζίνογλου, κατήγγειλε μια “τρομοκρατική επίθεση εναντίον του κράτους, της δημοκρατίας και του λαού” και τόνισε ότι οι αρχές διεξάγουν έρευνα για να εντοπίσουν τους δράστες.

Ο Αλτινόκ διέψευσε ότι οι δυνάμεις της τάξης επέδειξαν “αμέλεια” στην άσκηση των καθηκόντων τους.

People cover victims after multiple explosions before a rally in Ankara, Turkey 10 October 2015. 86  are killed and many more injured at a train station in the Turkish capital, Ankara, ahead of a planned peace rally by pro-Kurdish groups. EPA/STR

Το 2003, σε ταυτόχρονες επιθέσεις σε δύο συναγωγές, στην έδρα της τράπεζας HSBC στην Κωνσταντινούπολη και στο βρετανικό προξενείο είχαν σκοτωθεί συνολικά 62 άνθρωποι. Οι αρχές απέδιδαν τις επιθέσεις εκείνες στην Αλ Κάιντα.

Η σημερινή επίθεση ήρθε σε μια στιγμή όπου πολλοί ανέμεναν ότι οι Κούρδοι αντάρτες του PKK θα ανακοίνωναν μια μονομερή κατάπαυση του πυρός, αποκαθιστώντας την εκεχειρία που είχε καταρρεύσει τον Ιούλιο. Μερικές ώρες μετά το μακελειό, το PKK έδωσε εντολή στα μέλη του να διακόψουν τη δράση τους στην Τουρκία, εκτός και αν δεχτούν επίθεση. Μέσω του πρακτορείου Firat ανακοίνωσε ότι θα αποφύγει ενέργειες που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή “δίκαιων εκλογών” την 1η Νοεμβρίου.

“Είμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια σφαγή, μια βάρβαρη επίθεση”, δήλωσε ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, παραλληλίζοντας τη σημερινή επίθεση με εκείνες που είχαν σημειωθεί την παραμονή των εκλογών του Ιουνίου στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ και τον Ιούλιο στην πόλη Σουρούτς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Στη δεύτερη επίθεση, που αποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος, σκοτώθηκαν 33 νέοι, κυρίως φιλοκούρδοι ακτιβιστές.

Ένα οργισμένο πλήθος υποδέχτηκε με αποδοκιμασίες και εκτόξευσε μπουκάλια με νερό στην αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών στο σημείο της έκρηξης. Τα οχήματα που μετέφεραν τους υπουργούς απομακρύνθηκαν γρήγορα από την περιοχή.

Μικρές ομάδες ακτιβιστών, που παρέμεναν στο σημείο, φώναζαν συνθήματα όπως “Δολοφόνε Ερντογάν” και “Το AKP (σ.σ. το κόμμα του Τούρκου προέδρου) θα λογοδοτήσει”.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσε την προεκλογική εκστρατεία του για τις επόμενες τρεις ημέρες και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση με τους επικεφαλής της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών.

REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Άγκυρα, Turkey

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *