Μας φλόμωσαν στο ψέμα

434Με ύφος χιλίων καρδιναλίων, ο πολυπράγμων τελευταία αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τ. Αλεξιάδης, έλεγε την περασμένη Τρίτη, απευθυνόμενος στα μέλη των μόνιμων κοινοβουλευτικών επιτροπών που συζητούσαν το πολυνομοσχέδιο, να μην ασχολούνται με τη διάταξη για την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για εισοδήματα από ενοίκια, γιατί την επομένη θα αποσυρθεί.

Πράγματι αποσύρθηκε. Και άρχισαν τα όργανα της προπαγάνδας: η κυβέρνηση συζητά, η κυβέρνηση ακούει τους βουλευτές και την κοινωνία κτλ. Και βέβαια, τα παπαγαλάκια δεν εξήγησαν πώς βρέθηκε αυτή η διάταξη στο πολυνομοσχέδιο. Μπήκε κατά λάθος;

Για να σταματήσει η κοροϊδία, ας δούμε τι προβλέπει το Μνημόνιο. Νόμος 4336/2015, ΦΕΚ 94/14.8.2015, σελίδες 1015-1016:

«2.1 Δημοσιονομική πολιτική

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να διασφαλίζουν τον βιώσιμο χαρακτήρα των δημόσιων οικονομικών και να επιτυγχάνουν σημαντικά και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα, τα οποία θα μειώνουν σταθερά το λόγο δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ (…)

Προκειμένου να αποδείξει τη δέσμευσή της για την εφαρμογή αξιόπιστων δημοσιονομικών πολιτικών, η κυβέρνηση θα εγκρίνει (Βασικό παραδοτέο), τον Οκτώβριο του 2015, συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2015 εφόσον κριθεί αναγκαίο, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016 και μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2016-19, η οποία θα υποστηρίζεται από μεγάλη και αξιόπιστη δέσμη παραμετρικών μέτρων και διαρθρωτικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων: (…)

ζ) αύξησης του φορολογικού συντελεστή επί του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια, για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ στο 15% (από 11%) και για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ στο 35% (από 33%)».

Το συγκεκριμένο μέτρο, λοιπόν, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και είναι προαπαιτούμενο για τον Οκτώβρη. Ως γνωστόν, το Μνημόνιο-3 είναι νόμος του ελληνικού κράτους, ψηφισμένος με τη γνωστή τεράστια κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις 14 Αυγούστου, το Eurogroup πήρε απόφαση έγκρισης της συμφωνίας, που αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η δεύτερη υπο-δόση, ύψους 16 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθεί προς την Ελλάδα σε αρκετές δόσεις, ξεκινώντας με μια πρώτη εκταμίευση ύψους 13 δισ. ευρώ στις 20 Αυγούστου, την οποία θα ακολουθήσουν μία ή περισσότερες επιπλέον εκταμιεύσεις το φθινόπωρο, υπό τον όρο της εφαρμογής βασικών προαπαιτούμενων στηριγμένων σε μέτρα που σημειώνονται στο MoU (σ.σ. Μνημόνιο) που θα εξειδικευτούν από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και θα έχουν τη συμφωνία του EWG» (σ.σ. EuroWorking Group).

No Martini no party. Το μέτρο θα εφαρμοστεί. Επειδή παρεμβλήθηκαν οι εκλογές, η ρύθμιση μπορεί να πάει λίγο πίσω. Να ψηφιστεί, δηλαδή, μαζί με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων το Νοέμβρη. Και προφανώς δόθηκε η έγκριση από το κουαρτέτο των ιμπεριαλιστών δανειστών για να γίνει η προσωρινή απόσυρση, καθαρά για πολιτικούς λόγους (για να συνηθίσουν οι βουλευτές των Τσιπροκαμμένων να ψηφίζουν με ευκολία το «ναι σε όλα»).

Οσο για τη θεωρία των ισοδύναμων, αυτή θυμίζει το ανέκδοτο με τον Παττακό και τα σπίτια, που κυκλοφορούσε την περίοδο της χούντας («αρχ…ια θα πάρουν κι αυτοί»). Στο Προσχέδιο  Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2016 (σελίδα 45, Πίνακας 2.8, γραμμή 18) αναφέρεται φαρδιά πλατιά: «Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης εισοδήματος από ενοίκια 200 εκατ. ευρώ». Από πού θα αντλήσουν 200 εκατ. ευρώ για να μην εφαρμόσουν αυτό το μέτρο; Από πού θα βρουν άλλα 168 εκατ. ευρώ, που υπολογίζουν ότι θα απέδιδε ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση;

Μετά από λίγο, θα επαναφέρουν αυτές τις ρυθμίσεις και θα τις ψηφίσουν, επειδή «πρέπει να πάρουμε τη δόση, να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, για να προλάβουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση των τραπεζών πριν μπει το 2016 και μετά ν’ αρχίσουμε τη διαπραγμάτευση με το χρέος». Μπορεί οι συριζαίοι βουλευτές να έχουν ξεπεράσει ντροπούλες και αναστολές, όμως ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να φάει το παραμύθι που του σερβίρουν. Κανείς (εκτός κι αν είναι καπιταλιστής) δεν πρέπει να περιμένει τίποτα απ’ αυτούς.

Το Μνημόνιο και οι ρυθμίσεις του δεν είναι κάτι που τους επιβλήθηκε «με το πιστόλι στον κρόταφο», όπως έλεγαν (πλέον ελάχιστοι το λένε και σ’ αυτούς δεν ανήκουν ο Τσίπρας και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου). Η λογική του ηγετικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διαφορετική από τη λογική του κουαρτέτου. Θέλουν έσοδα και τα έσοδα θα τα βγάλουν χαρατσώνοντας τον ελληνικό λαό και πετσοκόβοντας τις κοινωνικές δαπάνες. Οι προκλητικές ρυθμίσεις για τις ενδοομιλικές συναλλαγές, που περιλαμβάνει το ίδιο πολυνομοσχέδιο (γράφουμε αναλυτικά δίπλα), είναι μια ακόμα τρανή απόδειξη της ταξικότητας της πολιτικής τους. Ταξική πολιτική εφαρμόζουν, όπως λέει ο Τσακαλώτος, αλλά το πρόσημο είναι αστικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *