Σόου Μελισσανίδη για «ούγκανους»

image002Τη μια μέρα ζέστη, την άλλη κρύο. Πώς ν’ αντέξει ο άνθρωπος όταν έστησε ένα σόου και του το έκαναν σμπαράλια μέσα σε δυο μέρες; Και ποιος; Ο Βασιλόπουλος, με τη βοήθεια του Σκουρλέτη! Γι’ αυτό και ο «πολύς» Μελισσανίδης έφυγε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την τετάρτη το μεσημέρι φουλ στην τσαντίλα, αποφεύγοντας να κάνει δηλώσεις και να πετάξει κανένα από εκείνα τα κρύα ευφυολογήματά του.

Το δικό μας εγκυρότατο ρεπορτάζ έλεγε πως από το υπουργείο διαμηνύθηκε στους ανθρώπους του Μελισσανίδη (αλλά και στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, που ζήτησε τριμερή συνάντηση: δήμος-υπουργείο-ερασιτεχνική και ΠΑΕ ΑΕΚ), ότι αυτή την περίοδο προέχουν τα προαπαιτούμενα και ο υπουργός δεν έχει χρόνο. Ξαφνικά, όμως, αργά το απόγευμα της Τετάρτης, διαμηνύθηκε ότι την επομένη θα γίνει η «τριμερής» στο υπουργείο. Και τα παπαγαλάκια του «Τίγρη» πήραν εντολή ν’ αρχίσουν τη γκρίνια. Ε, όσο να ‘ναι, δεν είναι και ό,τι καλύτερο για το αφεντικό να αναγκαστεί να καθήσει στο ίδιο τραπέζι με τον Βασιλόπουλο, με τον Σκουρλέτη διαιτητή. Ολο το σόου με τη Δούρου θα πήγαινε στράφι. Οπως και έγινε. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

Στριμωγμένος από διάφορες μπάντες στο θέμα του γηπέδου, ο Μελισσανίδης είχε ανάγκη από μια επικοινωνιακή κίνηση. Αφού ο Σκουρλέτης δεν τον δέχτηκε μόνο του σε συνάντηση (συνάντηση που τα «υπαλληλικά» Μέσα την είχαν αναγγείλει κάμποσες φορές, από τότε που έφυγε ο δήθεν «κακός» Λαφαζάνης και στη θέση του πήγε ο Σκουρλέτης, που -όπως έγραφαν- είναι του χεριού του «Τίγρη»), αποφάσισε να ρίξει τα μούτρα του και να ζητήσει συνάντηση με τη Δούρου, διαμηνύοντάς της ότι θα είναι παρών ο ίδιος. Η Δούρου κανόνισε να γίνει αμέσως η συνάντηση και έτσι, αργά το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, ο ίδιος ο Μελισσανίδης, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της «Δικέφαλος 1924 ΑΕ», διάβηκε το κατώφλι της Περιφέρειας, για να συναντηθεί μ’ αυτήν που ο κατευθυνόμενος από τον ίδιο όχλος έβριζε χυδαία πριν τις περιφερειακές εκλογές. Στην αστική πολιτική και στις μπίζνες αυτά τα πράγματα δεν έχουν καμιά σημασία. Η ηθική είναι είδος εν πλήρη ανεπαρκεία.

Γιατί ζήτησε αυτή τη συνάντηση ο Μελισσανίδης; Στριμωγμένος καθώς είναι στο ζήτημα του γηπέδου (τα έχουμε γράψει τόσες φορές και δεν υπάρχει λόγος να τα επαναλάβουμε) και με τους οπαδούς να βγάζουν ανοιχτά πλέον τη γκρίνια, έπρεπε να κάνει μια επικοινωνιακή κίνηση. Ηταν βέβαιο, ότι θα παρουσίαζε τη συνάντηση ως μεγάλη επιτυχία. Σκέφτεστε να έβγαινε και να έλεγε ότι η Δούρου μας έκλεισε την πόρτα; Οι οπαδοί θα έβριζαν μεν την Δούρου, θα έβριζαν όμως κι αυτόν σαν ανίκανο. Ηταν, λοιπόν, βέβαιο ότι θα έπαιζε θέατρο (σ’ αυτό είναι καλός), για να προσφέρει τίτλους στα παπαγαλάκια του.

Η δήλωση που έκανε ο Μελισσανίδης βγαίνοντας από την Περιφέρεια ήταν η εξής: «Εγινε μία πολύ θετική συζήτηση. Μπορώ να πω ότι είμαστε ικανοποιημένοι. Βγάλαμε μια ομάδα εργασίας που θα μιλήσει με την Περιφέρεια. Και θέλω να πω δύο λέξεις: το γήπεδο θα το ονομάσουμε Δούρου Αρένα». Το τελευταίο ήταν το μήνυμα για τίτλους που την επομένη έβαλαν όλα τα παπαγαλάκια. Από «Βίβα Ρένα» μέχρι «Δούρου Α-Ρένα».

Προσέξτε τώρα πώς παρουσίασε τη δήλωση Μελισσανίδη το βασικό «υπαλληλικό» σάιτ (aek365.com): «Ηταν μια πολύ θετική και εποικοδομητική συνάντηση. Συστάθηκε μια ομάδα εργασίας που θα δει όλα τα θέματα.Θέλω να πω δυο λόγια χαριτολογώντας: το γήπεδο θα το ονομάσουμε… Δούρου Αρένα».

To «χαριτολογώντας» προστέθηκε για να προλάβουν το ερώτημα του σκεπτόμενου οπαδού: καλά, ρε παιδιά, εσείς δεν μας λέτε ότι ψάχνετε χορηγό που θα χώσει πολλά «μύρια» για να πάρει το γήπεδο το όνομά του; Τι παραμύθι είναι αυτό με το Δούρου Αρένα; Η ουσία, όμως, βρίσκεται αλλού. «Βγάλαμε μια ομάδα εργασίας που θα μιλήσει με την Περιφέρεια» είπε ο Μελισσανίδης. Δηλαδή, η ΑΕΚ έφτιαξε μια ομάδα εργασίας για να έχει επαφή με την Περιφέρεια. Τουτέστιν, τρίχες κατσαρές, διότι η περιβόητη ομάδα εργασίας δεν είναι παρά η ομάδα της Dimand ΑΕ του Ανδριόπουλου. «Συστάθηκε μια ομάδα εργασίας που θα δει όλα τα θέματα» έγραψαν τα παπαγαλάκια, παραποιώντας τη δήλωση Μελισσανίδη, σε τρόπο ώστε να υπονοείται ότι συστάθηκε κοινή ομάδα με την Περιφέρεια.

Κάτι τέτοιο δεν το είπε ο Μελισσανίδης και δεν το αναφέρει η Περιφέρεια στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε. Οι «ούγκανοι» οπαδοί όμως πρέπει να φάνε μια καλή μερίδα κουτόχορτου, για ν’ αρχίσουν να «καταχεριάζουν» όσους επαναλάβουν τη γκρίνια. Και επειδή μπορεί να μην το πρόσεξαν (ως γνωστόν, η ανάγνωση δεν είναι το φόρτε τους), το «υπαλληλικό» σάιτ το έκανε και ξεχωριστό θέμα, με τίτλο«Κοινή ομάδα δράσης με την Περιφέρεια!», στο οποίο διαβάζουμε: «Το σημαντικό είναι ότι στη συζήτηση που είχαν οι δύο πλευρές, αποφασίστηκε να συσταθεί μιακοινή ομάδα δράσης, η οποία θα έχει ως στόχο να ασχολείται με τα ζητήματα του γηπέδου που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας, προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα και να μην προκείμενου άλλες καθυστερήσεις στο πρότζεκτ»!

Φτύσιμο-1

Η Δούρου δεν είναι χαζή για να να παίξει το παιχνίδι του Μελισσανίδη, ενώ δεν έχει αρμοδιότητα και δεν μπορεί να βγάλει κανένα πολιτικό όφελος (μόνο χασούρα θα μπορούσε να έχει). Δέχτηκε να κάνει τη συνάντηση, διευκολύνοντας τον Μελισσανίδη να κάνει το σόου που ήθελε, με αντάλλαγμα τη δική της αποθέωση από τα «υπαλληλικά» Μέσα. Ως εκεί. Την ίδια στιγμή, κράτησε τις μέγιστες αποστάσεις. Ούτε κοινές δηλώσεις με τον Μελισσανίδη έκανε, ούτε χωριστές δικές της, ενώ δεν υπάρχει ούτε μια φωτογραφία από τη σύσκεψη. Η πονηρή και φιλόδοξη συριζαία απέφυγε να τοποθετηθεί σε κοινό κάδρο με τον Μελισσανίδη, για να μην ακούσει όσα άκουσε ο Φλαμπουράρης.

Ολοκληρώνοντας την τακτική της τήρησης αποστάσεων, έδωσε εντολή στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας να εκδώσει μια τυπική, ξερή και ψυχρή στο ύφος ανακοίνωση, που δεν προσέθεσε τίποτα καινούργιο, αλλά επαναλαμβάνει τη θέση που έως τώρα διατυπώνει δημόσια. Μια θέση κάπως σιβυλλική, που δεν τοποθετείται επί της ουσίας, όμως δεν αφήνει και κανένα περιθώριο σπέκουλας στον Μελισσανίδη. Αφού υπενθυμίζει ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε«ύστερα από αίτημα της ΑΕΚ» και ότι αντικείμενό της ήταν «η ενημέρωση εκ μέρους των παραγόντων της ΑΕΚ σχετικά με το γήπεδο της ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια» (άρα η πλευρά της Περιφέρειας δεν είχε να κάνει καμιά ενημέρωση, να προσθέσει κάτι), η ανακοίνωση επαναλαμβάνει την «πάγια θέση της Περιφερειακής Αρχής ότι η αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων οφείλει να σέβεται το νομικό πλαίσιο, το περιβάλλον, τους πολεοδομικούς κανόνες. Και δεύτερον ότι όλα θα περάσουν μέσα από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, τις ερασιτεχνικές ομάδες και ανταποδοτικότητα στην αυτοδιοίκηση».

Ειδικά το τελευταίο, όχι μόνο δεν είναι ευνοϊκό για τον Μελισσανίδη, αλλά αντίθετα καθιστά –εμμέσως πλην σαφέστατα- το δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και το δήμο Νέας Ιωνίας (στη θεσμική γλώσσα αυτοί εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες) απόλυτο ρυθμιστικό παράγοντα. Είναι σαν να λέει στον Μελισσανίδη «βρες τα πρώτα με τον Βασιλόπουλο και μετά τα λέμε». Δεδομένων των συνθηκών υπό τις οποίες έγινε η συνάντηση, ιδιαίτερα δεδομένης της παρουσίας του ίδιου του Μελισσανίδη, μάλλον με φτύσιμο ισοδυναμεί η ψυχρή και υπαινικτική ανακοίνωση της Περιφέρειας, όπως και το γεγονός ότι η Δούρου αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις και φωτογραφιστεί μαζί του. Ο «Τίγρης», όμως, έπρεπε να κάνει την ανάγκη φιλοτιμία, να σκουπιστεί και να αποφανθεί ότι… ψιχαλίζει, «βαφτίζοντας» το ανύπαρκτο γήπεδο «Δούρου Αρένα»!

Φτύσιμο-2

Και σα να μην έφτανε το πρώτο φτύσιμο, ήρθε το δεύτερο: η πρόσκληση σε τριμερή υπό τον Σκουρλέτη. Ο οποίος Σκουρλέτης (το ρεπορτάζ δεν επιδέχεται διάψευση) ήταν αυτός που ρώτησε εισαγωγικά αν γίνεται δεκτή η πρόταση του Επιμελητήριου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας για χωροθέτηση του γηπέδου σε άλλο σημείο. Ο Βασιλόπουλος απάντησε θετικά και ο Μελισσανίδης τα πήρε στο κρανίο. Είπε στον Βασιλόπουλο να χτίσει εκεί «το δημαρχείο του» και άρχισε ένα παραλήρημα με ουρλιαχτά, στο οποίο «απειλούσε» τον Βασιλόπουλο ότι θα βάλει στο οικόπεδο… «πρόσφυγες» και «γύφτους». Ο Βασιλόπουλος του είπε «καλοδεχούμενοι» και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος, με τον Σκουρλέτη σε ρόλο διαιτητή να προτείνει στα δύο μέρη να φτιάξουν ομάδα εργασίας, με τη συμμετοχή και του υπουργείου και της Περιφέρειας, και τον Μελισσανίδη να αναγκάζεται να δεχτεί την πρόταση, καταγράφοντας μια μεγαλοπρεπέστατη ήττα.
Αμα δε θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα, φτιάξε μια επιτροπή, λέει ένα παλιό (και χιλιοεπιβεβαιωμένο ρητό). Αυτή η επιτροπή, αν και όταν φτιαχτεί, δε θα μπορέσει να καταλήξει πουθενά.

Πέρα από το επικοινωνιακό φιάσκο του «Τίγρη», υπάρχει ένα ζήτημα ουσίας. Ο δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας απηύθυνε την πρόταση για τριμερή στο υπουργείο, την Ερασιτεχνική ΑΕΚ και την ΠΑΕ ΑΕΚ. Πώς λοιπόν βρέθηκε στη σύσκεψη ο Μελισσανίδης, που δεν είναι παρά μόνο αντιπρόεδρος της «Δικέφαλος 1924 ΑΕ», η οποία παρανόμως εμφανίζεται ως φορέας του έργου; Γιατί έγινε δεκτή η παρουσία του και από τον Σκουρλέτη (ιδίως απ’ αυτόν) και από τον Βασιλόπουλο; Καλό το παιχνίδι των εντυπώσεων και το blame game (σε ποιον θα πέσει η ευθύνη), όμως αυτοί που εκπροσωπούν κρατικούς φορείς οφείλουν να σέβονται την τυπική νομιμότητα. Τις επόμενες μέρες θα πούμε περισσότερα πάνω σ’ αυτό.

Γήπεδο γιοκ

Θα το πούμε για μια ακόμη φορά. Το πρόβλημα του Μελισσανίδη δεν είναι ο Βασιλόπουλος. Το πρόβλημά του είναι ότι δεν μπορεί να βγάλει άδεια (χώρια που δεν έχει τα λεφτά για να φτιάξει το γήπεδο). Αφού όλα είναι εντάξει, αφού κέρδισε στο ΣτΕ, γιατί δεν έχει βγάλει άδεια, μολονότι πέρασαν 14 μήνες από τότε που κατέθεσε (άρον-άρον) την αίτηση της μιας σελίδας; Και γιατί δέχεται να καθήσει στο ίδιο τραπέζι με τον Βασιλόπουλο, όταν -όπως λέει- έχει το νόμο με το μέρος του; Στην έκδοση της άδειας δεν εμπλέκονται καθόλου οι υπηρεσίες της Περιφέρειας. Αν εκδοθεί άδεια, τότε θα εμπλακούν στα λεγόμενα συνοδά έργα (συγκοινωνιακά κυρίως), για τα οποία άλλωστε προορίζονται και τα 20 εκατ. ευρώ, τα οποία πρωτοέγραψε στον προϋπολογισμό η διοίκηση Σγουρού και ξαναέγραψε η διοίκηση Δούρου.

Ε, λοιπόν, άδεια δεν πρόκειται να εκδοθεί. Και δεν πρόκειται να εκδοθεί, παρά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε συνταγματικό το άρθρο 42 του νόμου 4277/2014, γιατί ο Μελισσανίδης δε θέλει να φτιάξει γήπεδο της ΑΕΚ, αλλά γήπεδο της προσωπικής του εταιρίας («Δικέφαλος 1924 ΑΕ»). Οπως έχουμε αποδείξει, υπάρχει ανυπέρβλητο εμπόδιο, διότι το οικόπεδο δεν ανήκει στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ, για να μπορεί να το παραχωρεί όπου γουστάρει. Ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο που το έχει παραχωρήσει στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ (μόνο) κατά χρήση διοίκηση και διαχείριση, προκειμένου να εξυπηρετήσει τον κοινωφελή σκοπό της άθλησης των αθλητών της. Δεν μπορεί, λοιπόν, η Ερασιτεχνική ΑΕΚ να παραχωρήσει το γήπεδο για μισό αιώνα στην εταιρία του Μελισσανίδη, είτε πάρει ανταλλάγματα είτε δεν πάρει (ως γνωστόν δεν παίρνει τίποτα).

Ηδη, έχει ασκηθεί αγωγή κατά της γενικής συνέλευσης-παρωδία των 50 ατόμων, η οποία αποφάσισε την έγκριση της σύμβασης παραχώρησης του οικοπέδου στη «Δικέφαλος 1924 ΑΕ», με την οποία ζητείται η ακύρωση της συνέλευσης και όλων των αποφάσεων που πήρε, τονίζοντας ιδιαίτερα την ακυρότητα της σύμβασης παραχώρησης. Κι ενώ η αγωγή προσδιορίστηκε να εκδικαστεί στις 8 Οκτώβρη, ο δικηγόρος της ΑΕΚ ζήτησε αναβολή. Αυτοί που τάχα βιάζονται να πάρουν την οικοδομική άδεια και να ξαμολύσουν τις μπουλντόζες, ζήτησαν αναβολή στην εκδίκαση της αγωγής, εν γνώσει τους ότι όσο υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα οι υπηρεσίες της Διοίκησης (δηλαδή οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) είναι υποχρεωμένες να απέχουν από κάθε ενέργεια, στο πλαίσιο των αρχών και των κανόνων της χρηστής διοίκησης.

Η συγκεκριμένη αγωγή, αν και όποτε δικαστεί, θα είναι πολύ δύσκολο να απορριφθεί, γιατί είναι επαρκώς αιτιολογημένη. Ομως, ακόμη και αν η αγωγή κατά του κύρους της συνέλευσης-παρωδία απορριφθεί (πράγμα καθόλου εύκολο), άδεια δεν πρόκειται να εκδοθεί. Γιατί οι υπηρεσίες του υπουργείου είναι υποχρεωμένες να κρίνουν αυτοτελώς αν η Ερασιτεχνική ΑΕΚ μπορεί να μεταβιβάσει το οικόπεδο που της παραχώρησε το Δημόσιο στη «Δικέφαλος 1924 ΑΕ». Και δεν μπορούν να κρίνουν θετικά, γιατί θα έχουν την τύχη που είχαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες που έβαζαν την υπογραφή τους κάτω από τις διάφορες πράξεις του σκανδάλου του Βατοπεδίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *